Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Starterslening aanvragen

De starterslening is een lening waarmee u net een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van uw eerste woning. Het is een aanvullende lening boven op de hypotheek voor starters die voor het eerst een huis kopen. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die de starter kan krijgen. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente of aflossing voor de starterslening. De starterslening geldt zowel voor nieuwe als bestaande woningen.

U vraagt de lening aan via de knop 'Starterslening aanvragen'.  U logt in met uw DigiD.

Starterslening aanvragen. Link opent een externe pagina

Meer informatie

Tot 1 juli 2023

 • Tot 1 juli is de starterslening alleen voor Rotterdamse huurders die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten.

Vanaf 1 juli 2023

 • Vanaf 1 juli kan de starterslening ook worden aangevraagd door Rotterdamse starters tussen de 18 en 35 jaar, die geen sociale huurwoning achterlaten.
 • Voor de starters die wel een sociale huurwoning achterlaten,
  blijven vanaf 1 juli 50 startersleningen gereserveerd.
  Voor hen geldt geen leeftijdsgrens.

Aanvraag via het SVn

Huurt u een sociale huurwoning of studentenwoning van een woningcorporatie? Dan vraagt u de starterslening aan bij de gemeente waar u de woning koopt.
Als u in Rotterdam een huis wilt kopen, vraagt u de starterslening dus aan bij de gemeente Rotterdam.

De gemeente geeft u toestemming om de aanvraag te doen. Zonder toestemming van de gemeente kunt u geen aanvraag doen.
De gemeente legt de toestemming vast in een zogenaamde toewijzingsbrief. Met de toewijzingsbrief vraagt u de starterslening aan bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn).

Kosten

 • Het beoordelen van uw aanvraag door de gemeente is gratis.
 • Afhandeling van uw aanvraag door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) kan wel geld kosten.
  Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Starterslening. Link opent een externe pagina van het SVn.

Meesturen

 • Een kopie van de voorlopige koopovereenkomst of aannemersovereenkomst of het koopcontract. De overeenkomst moet door de koper en verkoper zijn ondertekend.
 • Het huurcontract van uw huidige woonsituatie.

Let op: Woont u nog bij uw ouders?
Dan hoeft u geen huurcontract of een vergelijkbaar document aan te leveren.

Hoe lang duurt het

 • Als u online een lening heeft aangevraagd, ontvangt u direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Daarin staat ook uw zaaknummer.
 • Binnen 8 weken neemt de gemeente een besluit. Om de koop zo snel mogelijk rond te krijgen, wordt uw aanvraag met spoed afgehandeld.
 • Zolang uw aanvraag niet compleet is, wordt de beslistermijn uitgesteld. Onder het kopje 'Meesturen' staat welke documenten u mee moet sturen.
 • Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een besluit (beschikking) met het bedrag en de voorwaarden voor uw lening. Hierna heeft u 8 weken de tijd om de lening aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. Link opent een externe pagina.

Voorwaarden

 • U gaat zelf of samen met een tweede persoon in de woning wonen.
 • U heeft zelf of samen met uw partner niet eerder een woning gekocht of verkregen.
 • U en de tweede persoon zijn niet eerder (mede)eigenaar geweest van een woning.
 • Voor de aankoop van een woning in de gemeente Rotterdam geldt:
  u krijgt alleen een starterslening met een koopsom of aanneemsom die niet meer is dan de Nationale Hypotheek Grens (NHG). Dat zijn woningen met een koopsom of aanneemsom die niet hoger is dan
  € 405.000 (prijspeil 2023). Dit is inclusief de kosten voor meerwerk. Denk bij meerwerk aan het plaatsen van extra stopcontacten, extra lichtpunten, een dakraam of een buitenkraan. De aankoop moet voldoen aan de actuele Voorwaarden en Normen NHG. Link opent een externe pagina.
 • U kunt een maximaal bedrag van € 30.000 aanvragen.
 • De starterslening mag maximaal 20% van de totale verwervingskosten van uw woning zijn. Verwervingskosten zijn de koopsom of aanneemsom plus een vast percentage aan bijkomende kosten. Bijvoorbeeld notariskosten, makelaarskosten en afsluitkosten.

Contactinformatie

Heeft u vragen? Bel ons via het algemene telefoonnummer 14 010.

Veelgestelde vragen