Ga naar de hoofdinhoud

14 februari 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Speciaal team ruimt lachgascilinders op

Het gebruik van lachgas als drugs is sinds 2023 verboden. En omdat er geen statiegeld meer op lachgascilinders zit, liggen er steeds meer op straat. De handhavers van het team Milieu van de gemeente hebben hun handen vol aan het opruimen ervan.

Vaak zijn het oplettende bewoners die de rondslingerende cilinders melden bij de gemeente. Soms worden de daders op heterdaad betrapt, bijvoorbeeld dankzij cameratoezicht. Handhaver Martin vertelt: ‘We zagen via de camerabeelden dat drie mannen in één weekend 117 cilinders met lachgas gebruikten. Ze kwamen steeds terug op dezelfde plek, waardoor we ze goed in de gaten konden houden. Uiteindelijk hebben we ze op heterdaad betrapt.’

Lachgascilinders
Foto: gemeente Rotterdam

100 lege cilinders

Martin volgt samen met zijn collega Carmen dagelijks een route van meldingen door heel de stad. Ook in Hoogvliet, Hoek van Holland en Rozenburg zijn er dagelijkse routes. Tussendoor controleren de handhavers ook op de bij hen bekende plekken of er nog nieuwe lachgasflessen liggen. Als ze vandaag iets opruimen, kan er morgen alweer een nieuwe lading liggen. Dat ruimen ze dan weer netjes op, hun wagen is speciaal uitgerust om lachgasflessen veilig te vervoeren. Een dagje meldingen en bekende plekken, afgaan levert ongeveer 100 lege cilinders op.

Handhavers ruimen lachgascilinders op
Foto: gemeente Rotterdam

Veilig binnenzetten?

Een recente melding kwam van de McDonald’s in Hoogvliet. Hier was een aantal lachgascilinders op de parkeerplaats achtergelaten. De bedrijfsleider had ze voor de veiligheid binnengezet, zodat kinderen er niet mee in aanraking konden komen. Goed bedoeld, maar het is gevaarlijk om zulke cilinders mee naar binnen te nemen. Als ze niet helemaal leeg zijn of niet goed dicht zijn, kan er langzaam gas uitlopen.

Meld het 

Ook moet je de lachgascilinders niet zomaar in een afvalcontainer gooien. Dat zorgt voor ontploffingsgevaar in de vuilniswagen. Carmen legt uit: ‘Je weet nooit in welke staat de cilinders zijn achtergelaten. Maak dus een melding, maar neem ze niet mee naar binnen.’ In de MeldR-app. Link opent een externe pagina  staat onder de bestaande categorie 'drugsafval' nu ook de categorie 'Lachgasfles(sen). Deze is in de app ook te vinden onder de categorie 'gevaarlijk afval'. U kunt ook een melding maken door te bellen naar 14010.

Ohjajoh?!

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u gevaarlijk afval kunt scheiden en waar u het kunt inleveren.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien