Ga naar de hoofdinhoud

19 maart 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Raamstickers in taxi’s voor eerlijke ritprijzen

Rotterdam vindt goed taxivervoer in de stad belangrijk. We willen dat klanten een eerlijke prijs betalen voor een rit en dat iedereen zich veilig voelt in een taxi. Heeft u toch iets aan te merken op de rit? Dan kunt u dat melden via het Rotterdams Taximeldpunt.

Alle taxi’s krijgen een raamsticker met een QR-code waarmee u dat direct kunt doen. De QR-code verwijst naar de website www.rotterdam.nl/taxi waar het online formulier staat voor het maken van een compliment of klacht over uw taxirit. De gemeente registreert uw compliment of klacht en zet deze door naar de taxionderneming waar het over gaat. De taxionderneming neemt vervolgens contact met u op voor de afhandeling. 

Eerlijke ritprijs

Op de website staan ook de maximumtarieven die gelden in 2024 en kunt u de geschatte ritprijs van tevoren berekenen met een rekentool. Zo ziet u wat een taxi maximaal mag rekenen aan kosten en wat een redelijke prijs is voor uw taxirit. 

Ook plaatsen we informatieborden bij de taxistandplaatsen in het centrum en bij Ahoy met een QR-code naar de website voor de rekentool, het meldpunt en meer informatie over taxivervoer in Rotterdam.

Wethouder Vincent Karremans plakt een sticker op een taxiraam
Wethouder Vincent Karremans plaatst een sticker op een taxiraam. Foto: David Rozing
‘Ik wil dat eind dit jaar minstens 70 procent van de taxiritten op basis van de meter wordt gereden, en de gemiddelde ritprijs maximaal 20% hoger is dan de richtprijs. Dat is de eerste stap die ik wil zetten.’
Wethouder Vincent Karremans

Rotterdamse Taxi Aanpak

In de afgelopen periode kreeg de gemeente signalen over de kwaliteit van het taxivervoer. Deze signalen gingen over de verkeersveiligheid, oneerlijke ritprijzen en asociaal gedrag op taxistandplaatsen. Daarom is in de zomer van 2023 een mystery guest onderzoek op de taximarkt uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek bevestigen de signalen over de kwaliteit van het aangeboden taxivervoer vanaf standplaatsen. Om de kwaliteit van het taxivervoer te herstellen is de Rotterdamse Taxi Aanpak (RTA) opgesteld. Het meldpunt, de raamstickers, het informatiebord, de rekentool en intensiever handhaven op het rijden op de meter, zijn hier onderdeel van.