Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Ontheffing Milieuzone Stad Rotterdam aanvragen

De milieuzone Stad Rotterdam geldt alleen voor vrachtauto’s met een emissieklasse 5 of lager. Mag uw vrachtauto de milieuzone niet in? Vraag dan een dagontheffing of langdurige ontheffing aan.

Via de knop 'Ontheffing aanvragen' regelt u online een dagontheffing of een langdurige ontheffing. Hiervoor heeft u eHerkenning of DigiD nodig. Uw gegevens worden dan bewaard voor een volgende aanvraag.

Ontheffing aanvragen zonder DigiD of eHerkenning

Vraag zonder DigiD of eHerkenning een ontheffing Milieuzone Rotterdam.
Let op: met deze mogelijkheid kunt u alleen dagontheffingen aanvragen.

Applying for exemption

The Low Emission Zone City of Rotterdam is also for foreign vehicles (lorries).
You can request a day exemption when your vehicle is prohibited to enter the Low Emission Zone City of Rotterdam.
A day exemption costs € 22,70.
Contact supportovv@rotterdam.nl for information on long term exemptions.

Milieuzone op de kaart

Op de online plattegrond ziet u waar de milieuzone in Rotterdam ligt.

Kosten

 • registratie van voertuigen is gratis
 • een dagontheffing kost € 22,70 per aanvraag
 • een langdurige ontheffing kost € 181,80 per aanvraag
 • boetebedrag CJIB: € 250  (plus € 9 administratiekosten)

Let op: U betaalt voor het onderzoek en het aanvraagproces en niet voor de ontheffing zelf. U betaalt dit bedrag dus óók als uw ontheffing wordt afgewezen.

Voor wie is het

 • Ontheffingen zijn niet nodig voor vrachtwagens zonder uitstoot. (100% batterij- elektrisch of waterstof-elektrisch)
 • Alle andere met een emissieklasse 5 of lager die geen ontheffing of vrijstelling hebben

Hoe lang duurt het

 • Na uw online aanvraag krijgt u de dagontheffing direct via e-mail toegestuurd
 • De afhandeling van een langdurige ontheffing duurt maximaal 8 weken.

Voorwaarden

Dagontheffing

Een dagontheffing kunt u voor dezelfde dag aanvragen. De dagontheffing geldt voor één dag (24u) vanaf het opgegeven tijdstip in de aanvraag. U kunt een dagontheffing eenmalig verzetten wanneer de starttijd op de ontheffing nog niet begonnen is.
Let op: u kunt maximaal 12 keer per jaar per kenteken een dagontheffing aanvragen.

Langdurige ontheffing

Er zijn meerdere gronden voor een langdurige ontheffingen voor maximaal 1 jaar. Meer informatie vindt u in de 'Beleidsregels en Ontheffingenbesluit Milieuzone Rotterdam 2022'.

Ondernemers die wonen en/of werken in Rotterdam en failliet dreigen te gaan door de milieuzone Stad Rotterdam kunnen een ontheffing op basis van bedrijfseconomische omstandigheden aanvragen. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig. Het werk moet vóór 1 januari 2022 zijn aangenomen en het voertuig moet voor deze datum op naam van het bedrijf zijn gezet. Stuur bij uw aanvraag de volgende documenten mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar bestaande uit een financieel jaarverslag met balans, verlies- en winstrekening én een toelichting
 • als dit van toepassing is: een overzicht van het aantal en type bedrijfsauto’s. Een kopie van de offerte van de leverancier van de auto(‘s), ook van eventuele aanpassingen
 • kopieën van contracten en vergunningen. Daaruit moet blijken dat u minimaal 7 keer per jaar voor het bedrijf in de Milieuzone moet zijn.

U kunt een ontheffing aanvragen voor een 'bedrijfstimer'. Dit is een auto van 25 tot 40 jaar oud die zelf het bedrijf is. Bijvoorbeeld een foodtruck. De ontheffing is 1 jaar geldig. Uw ‘bedrijfstimer’ moet voor 1 januari 2022 op uw naam staan en u moet minimaal 7 keer per jaar in de milieuzone zijn.

Stuur de volgende documenten mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • ten minste drie foto’s van het voertuig bij, waarvan in ieder geval een foto waarop het kenteken samen met het voertuig duidelijk zichtbaar is en een foto van een zijaanzicht van het voertuig en een foto van de inrichting.
 • kopieën van contracten en vergunningen waaruit blijkt dat u minimaal 7 keer per jaar in de milieuzone Stad Rotterdam moet zijn

Deze ontheffing is bedoeld voor vrachtauto's die worden ingezet voor filmopnames en evenementen. U komt alleen in aanmerking voor een ontheffing als de gemeente een evenementenvergunning heeft afgegeven, of een verklaring van geen bezwaar (VGB).

De ontheffing heeft geen vaste geldigheidsduur: de gemeente Rotterdam beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk. Voertuigen die alleen iets willen afleveren bij een evenement kunnen gebruikmaken van een dagontheffing.

Alleen in bijzondere situaties en u niet in aanmerking komt voor een ander type langdurige ontheffing. Of u de ontheffing krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie en de informatie die u daarover aanlevert. De ontheffing is 1 jaar geldig. De auto moet vóór 1 januari 2022 op uw naam staan.

Stuur de volgende informatie mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • een toelichting waaruit blijkt dat toegang tot de Milieuzone noodzakelijk is en dat u geen alternatieven heeft

Contact

Heeft u nog vragen, bel 14 010 of stuur een mail naar supportovv@rotterdam.nl.

Veelgestelde vragen

Naast de milieuzone Stad Rotterdam zijn er in Rotterdam ook de milieuzone Maasvlakte Rotterdam en het vrachtautoverbod op de ’s-Gravendijkwal (e.o.). Voor deze gebieden moet apart ontheffing worden aangevraagd. De beoordeling van een aanvraag kan per gebied afwijken.

Overtreders krijgen een boete. Rijdt u de milieuzone binnen met een auto die niet aan de toegangseisen voldoet, dan negeert u een wettelijk verbodsbord.

Het boetebedrag is  € 250  (plus € 9 administratiekosten). Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de boetes.

Het is mogelijk om een dagontheffing voordat deze is ingegaan éénmalig te verzetten. Dit kunt uzelf regelen via het loket.