Ga naar de hoofdinhoud

25 april 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Online kunstworkshops geven ouderen goed gevoel

Honderden Rotterdamse ouderen doen wekelijks in groepen mee aan online kunstworkshops van zo’n 1,5 uur. Ze volgen deze via het televisiescherm. Het levert de deelnemers veel op: ze zijn trots als ze iets hebben gemaakt, krijgen vaak positieve reacties en voelen zich zelfverzekerder.

Dat blijkt uit een rondgang langs honderden ouderen. Vanaf verschillende locaties in Rotterdam doen zij wekelijks mee aan ‘Iedereen is een Kunstenaar’. In een reeks van acht bijeenkomsten volgen ze lessen in verschillende kunstdisciplines: van dansen en tekenen tot muziek maken.

‘De deelnemers vinden het vaak spannend maar ook leuk, omdat ze iedere keer een mooi resultaat afleveren’, vertelt Demi van der Kuijp, projectmedewerker Welzijn bij ouderenorganisatie Aafje. Zij onderzoekt de effecten van de kunstworkshops.

350 mensen

In Rotterdam wordt op 16 locaties live meegedaan door gemiddeld tien ouderen. Dat gebeurt in Huizen van de Wijk, op dagbestedingslocaties, in verpleeghuizen en in Thuisplusflats. Daar wonen ouderen die niet veel mankeren, maar wel hun bezigheden dicht bij huis willen hebben. ‘Omdat er ook achteraf naar de uitzendingen wordt gekeken gaat het om zo’n 350 mensen die iedere week in Rotterdam meedoen’, vertelt SKVR-projectleider Peggy van Mosselaar.

Inhoudelijk programma

Van Mosselaar is de bedenker van deze kunstlessen van ouderen. Het project is een uitvloeisel van de onlinelessen ‘Schilder je mee?’ tijdens de coronaperiode. Die werden financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. ‘Na een proefperiode hebben we nu een sterk, inhoudelijk programma’, zegt Van Mosselaar. ‘We weten nu ook hoe we de uitleg via de camera moeten overbrengen naar de deelnemers. Vooraf krijgen de directe medewerkers of vrijwilligers bij de groepen een training. Die gaat over bijvoorbeeld materiaalgebruik, de opbouw van de les en hoe je deelnemers begeleidt.’

Rotterdam koploper

Het project is een samenwerking tussen SKVR The Creative Network en Aafje, en wordt bekostigd met subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. In de digitale dagbesteding voor ouderen is Rotterdam koploper. Dat werd laatst geconstateerd tijdens een symposium in de stad over dit onderwerp. Er zijn wel gemeenten die ook zoiets doen, maar niet met deze groepsopzet. 

‘Dat groepsgevoel is belangrijk, krijgen wij terug van de deelnemers', aldus Van der Kuijp. ‘Het geeft mensen ook structuur; het wordt echt hun kunstclubje waar ze iedere week naar toe gaan.’

Groepsgevoel

Voor de zelfstandig wonende Annemiek de Kubber (82) is dat groepsgevoel ook belangrijk. Zij deed mee in zorgcentrum Hoppesteyn. ‘Als je aan huis gekluisterd bent is het handig om het thuis te volgen, maar ik deed graag mee in de groep. Toen ik in de zomer in mijn vakantiehuisje was, nam ik de iPad mee en kon ik meedoen terwijl er ook anderen bij waren in de opnamestudio. Dat was ook al gezelliger, omdat je dan, weliswaar op afstand, toch samen bezig bent.’

Ouderen die aan een tafel zitten te schilderen.
Ouderen doen een kunstworkshop via het televisiescherm. Foto: Peggy van Mosselaar