Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Maatschappelijke beroepen

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Wie in Rotterdam in één van deze beroepen werkt of wil werken, kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad.

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Wie in Rotterdam in één van deze beroepen werkt of wil werken, kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad. Zo willen we het voor deze groepen makkelijker maken om voor Rotterdam te kiezen. In een aantal projecten met huurwoningen met verschillende huurprijzen kijken we of dit kan. Om recht te hebben op deze regeling geldt een aantal voorwaarden.
Ook studenten van een opleiding voor één van deze beroepen hebben hier misschien recht op. U leest er verderop op deze pagina meer over.

Let op: ook als u misschien recht hebt op voorrang, moet u rekening houden met een wachttijd. De vraag naar betaalbare huurwoningen is in Rotterdam namelijk veel groter dan het aanbod.

De vier proefprojecten

Om de maatregel voorrang op een huurwoning te testen zijn er 4 proefprojecten:

  1. De 4 grote woningcorporaties (Woonstad, Vestia, Havensteder en Woonbron) bieden in verschillende straten in Rotterdam sociale huurwoningen (huur tot € 808,00) aan met voorrang voor leraren, zorgverleners en politieagenten. Deze woningen vindt u via advertenties op Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina.
    Let op: voor deze proef gelden speciale voorwaarden.  Zo geldt de voorrangsregel voor proefproject 1. alleen voor leraren in het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs, en niet voor leraren van het ‘gewone’ voortgezet onderwijs. Kijk verder onder speciale voorwaarden.
  2. De vier grote corporaties bieden in Rotterdam ook woningen aan in de vrije sector. Dat betekent dat de huur hoger is dan € 808,00. Leraren, zorgverleners en politieagenten krijgen bij sommige van deze woningen binnen Rotterdam-Zuid voorrang. Deze woningen verschijnen op Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina.
  3. Stadswonen Rotterdam stelt vanaf juli 2020 kamers beschikbaar voor mbo-, hbo- en wo-studenten aan een opleiding voor het onderwijs, de zorg of de politieacademie. Uitleg over aanmelding voor deze kamers staat op Stadswonenrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
  4. Als proef wordt in bepaalde nieuwbouwprojecten een deel van de woningen met voorrang toegewezen aan leraren, zorgverleners en politieagenten. Op dit moment wordt een gedeelte van de middenhuurwoningen van woningbouwprojecten De Kuil en Huis op Zuid met voorrang aangeboden aan mensen met deze beroepen. Kijk voor meer info op Hurenindekuil.nl. Link opent een externe pagina en Huisopzuid.nl. Link opent een externe pagina

    Kijk op woneninrotterdam.nl. Link opent een externe pagina voor het actuele nieuwbouwaanbod in Rotterdam. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Wonen in Rotterdam.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Vragen en antwoorden