Ga naar de hoofdinhoud

02 februari 2024

Algemeen

Leestijd: 8 min

Incident Schammenkamp

Maandagavond 29 januari was er een explosie met een grote brand aan de Schammenkamp. Bij dit incident zijn helaas dodelijke slachtoffers te betreuren en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Veel appartementen zijn beschadigd waardoor bewoners niet in hun huis konden blijven. Ze zijn opgevangen en hebben onderdak gekregen.

Op deze pagina vindt u de laatste informatie rondom het incident aan de Schammenkamp. Deze pagina wordt zoveel mogelijk geactualiseerd. Volg voor actuele informatie ook de Facebook-pagina Gebied Charlois. Link opent een externe pagina en de Instagrampagina Charlois.010. Link opent een externe pagina

Hoe gaat het nu verder? 
Het politieonderzoek is afgerond. Eventuele vervolgstappen liggen in handen van het Openbaar Ministerie. Het getroffen gebied is vrijgegeven voor de eigenaren. Zij richten zich nu op opruimen van het puin en het – in samenwerking met hun verzekeraars – voorbereiden van plannen voor herstel en/of nieuwbouw. Het opruimen gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Getroffen bewoners hebben van tevoren naar persoonlijke spullen kunnen zoeken.

Hoeveel panden zijn verloren gegaan?
Vier woningen en twee bedrijfsruimtes aan de Schammenkamp en twee bedrijfsruimtes aan de Sluzenkamp. De panden zijn in particulier eigendom.

Er is asbest gevonden. Wat gebeurt daar mee? 
Bij de voorbereidingen van het opruimen van het puin is asbest ontdekt. Eerst moet het asbest worden verwijderd, voordat men kan gaan opruimen. De Milieudienst DCMR houdt toezicht dat het asbest veilig wordt verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Veiligheid gaat boven alles. Heeft u vragen over asbest? Lees dan meer op: Dcmr.nl/asbest-verwijderen. Link opent een externe pagina of bel met de asbesttelefoon: 010-246 86 56.

Wie is er verantwoordelijk voor om de Schammenkamp in de oude staat terug te brengen?
De pandeigenaren zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij zijn in overleg met hun verzekeraars. De gemeente Rotterdam is nauw betrokken bij de vervolgstappen. Onderzoek moet uitwijzen welke panden kunnen worden gered en welke nieuwe moeten worden gebouwd. Medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht denken mee over renovatie en nieuwbouw en assisteren bij het aanvragen van vergunningen.

Hoelang gaat dit nog duren? 
Het kan best nog een tijd duren voordat de hele wijk weer op orde is. De schade is groot en het kost tijd om nieuwbouw te ontwikkelen. Achter de schermen wordt er keihard gewerkt om de Schammenkamp en de daarachter gelegen Sluzenkamp weer in de oude staat terug te brengen.

Waar zijn de bewoners van de woningen die verloren zijn gegaan?
De bewoners hebben vervangende woonruimte gekregen. De gemeente is in nauw contact met hen. Het wijkteam ondersteunt deze getroffen bewoners bij al hun vragen.

Worden bewoners in de omgeving betrokken bij de herstel- en nieuwbouwplannen in hun buurt? 
Voor de bewoners in de directe omgeving organiseert de gemeente met enige regelmaat informatieavonden. Verder kunnen bewoners terecht met al hun vragen bij de wijkhub. 

Burgemeester spreekt met bewoners

Burgemeester Aboutaleb sprak vrijdagmiddag 9 februari tijdens een besloten bijeenkomst met bewoners en ondernemers uit Zuidwijk en met de hulpdiensten. De burgemeester, net terug van een werkbezoek aan Zuid-Amerika, hoorde de zorgen en vragen van hen aan naar aanleiding van de explosie aan de Schammenkamp. 

Burgemeester Aboutaleb: 'Vanmiddag sprak ik met de bewoners die direct getroffen zijn door de afschuwelijke explosie van vorige week. Zij vertelden mij over de angstige momenten die zij hebben beleefd en de hulp die zij daarna hebben gekregen om zo snel mogelijk weer terug te keren naar hun huizen. Of met het zo snel mogelijk krijgen van een tijdelijke woning. Fijn om te horen hoe adequaat er gewerkt is door de hulpverleners. Ook uit ik mijn waardering voor de loco-burgemeester Robert Simons voor zijn adequaat handelen tijdens mijn afwezigheid.'

Na zijn gesprek met bewoners en ondernemers stond de burgemeester nog de pers te woord. 

Burgemeester Aboutaleb bezoekt Schammenkamp
Burgemeester Aboutaleb sprak vrijdagmiddag met bewoners, ondernemers en hulpverleners, naar aanleiding van de explosie aan de Schammenkamp. Foto: Arnoud Verhey

Besloten bewonersbijeenkomst

Op donderdagavond 8 februari was er een besloten bewonersbijeenkomst voor de getroffenen. Het was een informele bijeenkomst om in gesprek te blijven met bewoners. Voor 5 gezinnen is een escalatiewoning geregeld. De komende 2 dagen wordt er toegewerkt om de gezinnen vanuit het hotel uit te huizen naar de escalatiewoningen. Er is vervoer voor de bewoners geregeld om langs de adressen te gaan om de gemeubileerde woningen te bezichtigen. 

Opruimen Schammenkamp

Woensdag is begonnen met het opruimen aan de Schammenkamp. Tussen het puin is gezocht naar persoonlijke eigendommen die we meenemen en opslaan. We begrijpen hoe belangrijk dit is voor bewoners en gaan hier zorgvuldig mee om. We nemen contact op met de getroffenen zodat zij hun spullen kunnen komen ophalen. Direct betrokkenen worden altijd persoonlijk geïnformeerd.

Voor nu zijn geen spullen meer nodig

Het is hartverwarmend om te zien dat na het incident aan de Schammenkamp veel spullen zijn gedoneerd voor bewoners. Op dit moment is zo gul gegeven dat er geen ruimte meer is om al deze spullen op te slaan.  Voor nu zijn dus geen spullen meer nodig. Er is eerst tijd nodig om de spullen goed te sorteren en de behoefte in de wijk te inventariseren.  We gaan ervoor zorgen dat alle spullen goed terechtkomen. 

Informatie en hulp voor bewoners

Op maandag 5 februari was er een besloten bewonersbijeenkomst. Daar konden bewoners en omwonenden vragen stellen en in gesprek gaan met vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, de hulpdiensten en de woningcorporatie.  Loco-burgemeester Simons stond stil bij de gebeurtenissen van afgelopen week en ging in gesprek met de aanwezigen. Er is benadrukt dat getroffen bewoners altijd terecht kunnen op de wijkhub.

In de wijkhub Pendrecht en Zuidwijk kunnen bewoners terecht voor informatie en hulpvragen. De wijkhub zit aan de Meyenhage 306. en is doordeweeks open van 9.30 tot  20.00 uur.

  • Stichting Salvage. Link opent een externe pagina helpt gedupeerden bij  schade door onder meer  brand of een explosie. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088 404 02 00.
  • Woningcorporatie Hef wonen . Link opent een externe paginais te bereiken via telefoonnummer 010 210 66 00. 
  • Als u getroffen bent door de brand en u heeft behoefte om hierover te praten, kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Link opent een externe pagina. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 0900 0101 .
  • U kunt met uw vragen ook terecht bij de Vraagwijzer door te bellen met 14010, door een afspraak te maken online. Link opent een externe pagina of door langs te komen op een Vraagwijzer locatie. De Vraagwijzer Charlois is van 09.00 tot 12.00 uur open van maandag tot vrijdag. In de middag op afspraak. Medewerkers van de Vraagwijzer zitten de komende maand op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 ook in de  wijkhub Pendrecht Zuidwijk om u te woord te staan.
  • Bewoners met vragen kunnen ook bellen naar 14 010. 
  • Er zijn veel spullen gedoneerd voor bewoners. Op dit moment is zo gul gegeven dat er geen ruimte meer is om al deze spullen op te slaan. Voor nu zijn dus geen spullen meer nodig.

Onderzoek naar de explosie

Het onderzoek naar de enorme explosie is in volle gang en de politie komt heel graag in contact met mensen die mogelijk meer weten over wat er zich op de Schammenkamp heeft afgespeeld.  Dat kan via het tipformulier van de politie. Link opent een externe pagina of via Meld Misdaad Anoniem. Link opent een externe pagina of door te bellen naar 0800 7000.

Persconferentie vrijdag 2 februari 

Op vrijdagmiddag 2 februari gaf de Driehoek, bestaande uit gemeente Rotterdam, Politie Rotterdam en Openbaar Ministerie Rotterdam, een persconferentie over de explosie op de Schammenkamp.

Tijdens de persconferentie stonden de vertegenwoordigers van de Driehoek (loco-burgemeester Robert Simons, lid eenheidsleiding politie-eenheid Rotterdam Dianne van Gammeren en plaatsvervangend hoofdofficier Lisan Wösten) de pers te woord. Zij deelden informatie over de laatste stand van zaken met betrekking tot de explosie. En zij beantwoordden vragen van de aanwezige pers. 

Bekend is dat er drie slachtoffers zijn gevonden, waarvan ook het derde slachtoffer inmiddels geïdentificeerd is. Loco-burgemeester Robert Simons betuigde zijn "diepste medeleven" aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij deed dat ook namens burgemeester Ahmed Aboutaleb, die momenteel voor werkbezoek in Zuid-Amerika verblijft.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de oorzaak van de explosie en brand.

De politie doet, zodra het veilig is om het pand te betreden, onderzoek naar de oorzaak. Het onderzoek wordt verricht door de Forensische Opsporing. Dit gaat hopelijk meer duidelijkheid geven.  

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Terugblik van maandagavond 29 januari  tot en met vrijdag 9 februari 2024

Vrijdag 9 februari

  • Burgemeester Aboutaleb sprak vrijdagmiddag tijdens een besloten bijeenkomst met bewoners en ondernemers uit Zuidwijk en met de hulpdiensten. De burgemeester, net terug van een werkbezoek aan Zuid-Amerika, hoorde de zorgen en vragen van hen aan naar aanleiding van de explosie aan de Schammenkamp

Donderdag 8 februari

  • Voor 5 gezinnen is een escalatiewoning geregeld. De komende 2 dagen wordt er toegewerkt om de gezinnen vanuit het hotel uit te huizen naar de escalatiewoningen. Er is vervoer voor de bewoners geregeld om langs de adressen te gaan om de gemeubileerde woningen te bezichtigen. 

Woensdag 7 februari

  • Tussen het puin wordt gezocht naar persoonlijke eigendommen die we meenemen en opslaan.. We nemen contact op met de getroffenen zodat zij hun spullen kunnen komen ophalen. Direct betrokkenen worden altijd persoonlijk geïnformeerd.


Dinsdag 6 februari

Maandag 5 februari

  • Op maandag was er een besloten bewonersbijeenkomst in Zuidwijk. Bewoners en ondernemers gingen in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, de hulpdiensten en de woningcorporatie.

Vrijdag 2 februari 

  • Op vrijdagochtend is er een stoffelijk overschot gevonden.
  • Om 16:30 uur was er een persconferentie waarbij de vertegenwoordigers van de Driehoek (locoburgemeester Robert Simons, lid eenheidsleiding politie-eenheid Rotterdam Dianne van Gammeren en plaatsvervangend hoofdofficier Lisan Wösten) de pers te woord stonden. Kijk de persconferentie hierboven terug.

Woensdag 31 februari en donderdag 1 februari

  • Op woensdagmiddag werd het verdrietige nieuws bekend dat er een dodelijk slachtoffer is gevonden. 
  • Donderdagavond bereikte ons het trieste bericht dat er een tweede dodelijk slachtoffer is gevonden onder het puin.  

Maandag 29 januari en dinsdag 30 januari

  • Bij de explosie aan de Schammenkamp was een voertuig betrokken in een garagebox. Ook zijn tientallen ramen van woningen en gebouwen in de omgeving gesneuveld. 
  • Getroffenen werden tijdelijk opgevangen in Sporthal de Wielewaal en de Zuiderparkweg 300. Bewoners van 44 woningen konden dinsdagavond niet terugkeren naar huis. Het is nog niet duidelijk wanneer alle bewoners weer terug naar hun huis kunnen.  
  • Dinsdagmiddag was er een besloten bijeenkomst voor bewoners in de school De Wereld op Zuid. Daar was ook loco-burgemeester Robert Simons aanwezig. De bijeenkomst was bedoeld voor bewoners, niet voor pers of andere geïnteresseerden.