Ga naar de hoofdinhoud

08 mei 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Gemeente koopt winkelpanden met fondsgeld

Lege winkels maken een straat niet mooier. Daarom gaat gemeente Rotterdam winkelpanden opkopen, opknappen en verhuren aan ondernemers. Dat gebeurt met geld uit het Fonds Vitale Kerngebieden. De eerste 4 panden zijn nu aangekocht. Met raamstickers op de gebouwen laat de gemeente alvast zien dat ze zoekt naar huurders.

Het Fonds Vitale Kerngebieden bestaat sinds eind 2021. Het fonds is als een tijdelijk spaarpotje, waar onder andere gemeente Rotterdam en de metropoolregio geld in stoppen. Het fonds blijft maximaal 15 jaar bestaan en er zal maximaal 18 miljoen euro in zitten. Met dat geld koopt de gemeente panden om leegstand en ongewenst gebruik van winkels tegen te gaan. De gekochte panden blijven tijdelijk in bezit van de gemeente en worden uiteindelijk weer verkocht.

Eerste aankopen

De eerste 4 panden die zijn gekocht staan op de Nieuwe Binnenweg, op de Schiedamseweg Beneden, aan de Slinge en op de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland. De kans is groot dat er dit jaar meer gebouwen worden gekocht met geld uit het Fonds Vitale Kerngebieden. De gemeente zoekt naar de beste invulling voor gekochte panden. Wat de beste invulling is, hangt af van de straat en het gebied. 

Voor het pand op de Nieuwe Binnenweg heeft de gemeente duidelijke wensen. Er wordt gezocht naar een huurder die waarde toevoegt aan de Nieuwe Binnenweg, maar voor wie het een te groot risico is om voor langere tijd een huurcontract aan te gaan. 

Straatbeeld van de Nieuwe Binnenweg, met een fietser, de tramhalte en winkelpanden
Straatbeeld van de Nieuwe Binnenweg. Helemaal rechts het pand dat de gemeente heeft aangekocht. Foto: Laura-Anne Grimbergen

Raamstickers

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) plakte deze week raamstickers op het pand op de Nieuwe Binnenweg. ‘Zie jij jezelf hier zitten?’, is de vraag aan mogelijke huurders. 

Simons wil met Vitale Kerngebieden aansluiten op de winkelwensen van Rotterdammers. ‘Met het fonds kunnen we daar als gemeente meer op sturen. Ik ben blij dat we de eerste aangekochte panden een nieuwe invulling kunnen geven. Om tot een juiste invulling te komen, gaat de gemeente graag in gesprek met partners in de stad. Input is welkom!’

Wethouder Simons plakt sticker op pand dat de gemeente gaat verhuren. 'Zie jij jezelf hier zitten?' is de vraag die op het pand geplakt is.
Wethouder Simons plakt een sticker op het winkelpand op de Nieuwe Binnenweg. Foto: Laura-Anne Grimbergen

Vitale Kerngebieden

Het Fonds Vitale Kerngebieden is onderdeel van het programma Vitale Kerngebieden. Link opent een externe pagina. Met dat programma wil de gemeente winkelgebieden levendig maken. Dat gebeurt in overleg met winkeliers, omwonenden en andere betrokkenen. In vitale kerngebieden ontmoeten mensen elkaar. Ook zijn er winkels en andere voorzieningen die passen bij wat Rotterdammers willen. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over Fonds Vitale Kerngebieden? Of over de gebouwen die gekocht zijn? Ga dan naar de website over Fonds Vitale Kerngebieden. Link opent een externe pagina