Ga naar de hoofdinhoud

02 mei 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

‘We dragen bij aan mooie herdenkingen’

Op 4 mei waren er de hele dag herdenkingen op verschillende plekken in de stad. De dagen ervoor kregen alle gedenkplekken een opfrisbeurt. Het is er schoon, er staan nieuwe plantjes en waar nodig zijn opschriften op monumenten bijgewerkt.

De hele dag waren er herdenkingen op verschillende plekken in de stad. De burgemeester legde namens het gemeentebestuur kransen op een aantal van deze plekken. Om 20.00 uur was Rotterdam 2 minuten stil. 

In de dagen voor 4 mei kregen alle gedenkplekken een opfrisbeurt. Het is er schoon, er staan nieuwe plantjes en waar nodig zijn opschriften op monumenten bijgewerkt. ‘Dankbaar werk’, vindt beheerder Jaap Zijlstra.

Een man leunt op een bankje naast een gedenkteken.
Jaap Zijlstra op het Marinus Bolkplein (Het Lage Land): ‘We pakken de draaiboeken er weer bij.’ Foto: Jan van der Meijde

‘Ik controleer zo dicht mogelijk tegen 4 mei aan of de gedenkplekken er netjes bij liggen’, vertelt Zijlstra. Het gaat om 36 locaties met monumenten die de gemeente beheert. Zoals op het Spinbolplein en Saenredamplein, bij de Prinses Irenebrug en op het Marinus Bolkplein.

Penseel en potje verf 

‘We pakken de draaiboeken er weer bij’, zegt Zijlstra. In de afgelopen dagen is er flink schoongemaakt. Het is er onkruidvrij en bij de monumenten staan sinds vorige week bloeiende zomerplantjes. ‘We kijken ook of opschriften en namen van slachtoffers op de monumenten goed leesbaar zijn. Een schilder gaat met een penseel en een potje verf de monumenten langs om letters bij te werken waar dat nodig is. De gasvlammen die op 13 gedenkplekken branden, zijn allemaal getest. Op de herdenkingsdag zelf gaat een loodgieter op pad om deze aan te steken.’ 

Een man staat naast het gedenkteken bij de Irenebrug.
Ook het gedenkteken bij de Irenebrug (Terbregge) staat er weer netjes bij. Foto: Jan van der Meijde

Van oud tot nieuw

Elke plek is weer anders, legt Zijlstra uit. ‘Prins Alexander heeft één herdenkingsplek, op het Marinus Bolkplein. Prins Alexander zoals we het nu kennen, bestond namelijk nog niet in de oorlog. Het was een polder. Op het Marinus Bolkplein staat dan ook een vrij modern monument. Terwijl het monument aan het Saenredamplein in Overschie historisch is met monumentale hekjes eromheen. Daar is flink gevochten.’

‘Herdenken is belangrijk en dat moeten we blijven doen’, vindt de beheerder. ‘Zeker in Rotterdam, er was zoveel leed. Het is op iedere hoek van de straat voelbaar. Dat je bijdraagt aan mooie herdenkingen maakt het heel dankbaar werk.'

Gedenkteken voor de Tweede Wereloorlog in Overschie.
Het monument op het Saenredamplein (Overschie) is ook klaar voor 4 mei. Foto: Jan van der Meijde

Vlaggenmasten

Naast de plantjes, het schoonmaken en onderhouden plaatst de gemeente ook vlaggenmasten en 160 staketsels. Dit zijn de standaarden voor de kransen die comités en organisaties neerleggen. 

Gedenkteken voor de Tweede Wereloorlog in Schiebroek.
Nieuwe plantjes bij het gedenkteken aan het Spinbolplein in Schiebroek. Foto: Jan van der Meijde

Herdenking bombardement van 14 mei

Op 14 mei staat Rotterdam ook stil. Dan is de herdenking van het bombardement dat de stad voorgoed veranderde. Maar er zijn het hele jaar door meer herdenkingen in de stad, zoals de herdenking voor Srebrenica of de afschaffing van de slavernij. Kijk voor alle herdenkingen in Rotterdam op rotterdam.nl/herdenken. Link opent een externe pagina.