Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Crisisopvang dieren

Weet u wat u met uw (huis)dier moet doen als er brand is? Of wanneer u plotseling uw huis moet verlaten? Wie één of meer dieren heeft, is daar verantwoordelijk voor.

Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Wél kunt u zich nu al voorbereiden – voor uzelf en uw (huis)dier. Hieronder leest u hoe.

Gratis sticker 'hulpdiensten let op'

Plak een sticker op uw voordeur of raam, waarop staat dat er dieren in huis zijn en hoeveel het er zijn. Standaard stickers met 'Hulpdiensten let op, huisdieren aanwezig' kunt u gratis halen bij de publiekslocaties van de gemeente.

Als u en uw dier(en) in huis moeten blijven

Zorg dat u genoeg droog voedsel en water voor het dier in huis hebt, en eventueel medicijnen. Het kan gebeuren dat u via waarschuwings- en alarmeringssystemen of een NL-Alert hoort dat u binnen moet blijven.

Als u en uw dier(en) het huis uit moeten

Denk vooraf al na over een mogelijk opvangadres voor als het nodig is dat u uw huis uit moet. Bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Liefst een adres dat niet bij u in de straat is. Uw buren moeten in deze situatie mogelijk ook hun huis uit.

Als u, om wat voor reden dan ook, uw dier(en) nergens kwijt kunt, dan kan de dierenambulance u helpen met de opvang. U kunt hen bereiken via 0900 112 00 00.

In alle gevallen geldt:

  • Volg altijd de aanwijzingen van de hulpdiensten. Uw eigen veiligheid is het belangrijkst.
  • Neem als dat kan uw dier of dieren mee. Laat ze niet achter. U weet niet of u weer naar huis kunt en wanneer dat dan is.
  • Zorg dat uw dier een halsband of chip met uw gegevens heeft. Of bind een label met uw gegevens aan het mandje.
  • Plak een sticker op uw voordeur of raam waarop staat dat er dieren in huis zijn en hoeveel het er zijn. Standaard stickers 'Hulpdiensten let op, huisdieren aanwezig' kunt u gratis halen bij de publiekslocaties van de gemeente.
  • Zet voor noodgevallen een pakket klaar. Met: riemen of middelen om de dieren te dragen. En ook: waterflessen, eet- en drinkbakjes, droog voedsel en eventueel medicijnen. De meeste kennelhouders, dierenartsen en dierenasielen vragen om medische papieren. Zo weten ze zeker dat uw dier gevaccineerd is. Bewaar deze papieren dus ook in het noodpakket.
  • Als u niet meteen naar uw huis terug kunt, moet u onderdak voor u en uw huisdieren vinden. Bij hotels zijn huisdieren vaak niet welkom. Maak daarom vooraf een lijst van hotels die wel diervriendelijk zijn, voor als u geen ander onderdak heeft. Bij noodopvang door de gemeente kan uw dier niet altijd mee.
  • Schrijf het telefoonnummer van uw plaatselijke dierenasiel op. Daar kunnen ze u in een noodgeval nuttige informatie geven.

Als u uw huis uit moet en uw dier(en) toch moet achterlaten

Het kan gebeuren dat u met spoed uw huis uit moet, maar uw dieren niet mee kunt nemen. Bijvoorbeeld als u voor langere tijd naar het ziekenhuis moet. Dan adviseren we u:

  • Laat uw dieren op een veilige plek in huis achter. Bind ze niet buiten vast. Laat ze niet zonder toezicht achter in uw auto.
  • Zet voldoende water neer in huis. Vul elke pan, kom, bak, of kuip met water, en zet ze op de grond. Eén bak is niet genoeg omdat uw dier die kan omgooien.
  • Zet voldoende droog voedsel neer.
  • Als u (nog) niet terug naar huis kunt, vraag dan een buur of vriend voor uw dier te zorgen. Of vraag ze het dier naar een opvang te brengen. Vertel ze hoe uw dier verzorgd moet worden.
  • Moest u door een noodsituatie uw huis verlaten en uw dier achterlaten? Ga nooit zomaar terug naar huis, maar volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.

Opvang door verschillende organisaties

Als het u in geval van nood niet lukt zelf uw dier(en) op te vangen, zorgen dierenambulances daarvoor. De Dierenambulance schrijft op welke dieren ze opvangt, zodat u later uw dier kunt terugvinden. Bij grotere of ingewikkelde problemen is de gemeente in geval van nood verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van dieren, als u dat zelf niet kunt.

Wat als u gescheiden bent van uw dier?

Als de gemeente voor uw dier zorgt, dan is het dier met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid naar een van de asielen gebracht in de regio Rotterdam-Rijnmond. Neem contact op met de Dierenambulance. Link opent een externe pagina om te achterhalen welk asiel uw dier opvangt. Zorg dat uw hond of kat is gechipt, dan is deze altijd terug te vinden.

Als uw dier is zoekgeraakt en niet is opgevangen in een asiel, dan kunt u bij diverse organisaties terecht die zich ontfermen over gevonden en vermiste dieren.

Kan ik mijn dier meenemen naar een gemeentelijke noodopvang?

In meeste noodopvangen kan dat niet. De gemeente zorgt dat een Dierenambulance dieren opvangt als dat nodig is. De Dierenambulance schrijft op welke dieren ze opvangt, zodat u later uw dier kunt terugvinden in een asiel.