Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Zelfstandig ondernemers

Kunt u uw hoofd niet boven water houden? Brengt uw onderneming op dit moment niet genoeg op voor uw levensonderhoud? Misschien wilt u een doorstart maken. Of overweegt u (gedeeltelijk) te stoppen met uw bedrijf?

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kan u adviseren, coachen en mogelijk financieel ondersteunen.

Verder met uw bedrijf

Naast RBZ staan veel andere mensen en organisaties voor u klaar om u te adviseren en te helpen. Op Ondernemen in de toekomst staat een overzicht van landelijke en regionale organisaties. Neem gerust contact op, zodat u een volgende stap met uw bedrijf kunt maken.

Video

Bekijk eerst het filmpje | Vimeo 1,5 minuut

Welke ondersteuning voor u mogelijk is, hangt af van uw situatie. Tijdens een gesprek kijken wij samen naar de mogelijkheden. Wij luisteren naar u en denken met u mee. Wij stellen het op prijs als u al (financiële) overzichten heeft of als u een onderbouwd plan heeft om uw bedrijf weer gezond te maken. Dan kunnen wij u sneller van dienst zijn.

Wat is er - onder bepaalde voorwaarden - mogelijk?

U wilt een doorstart maken met uw bedrijf, maar heeft de financiële middelen niet. RBZ kan u misschien helpen met:

 • Een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum dat voor u geldt. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien.
 • En/of een rentedragende lening voor bedrijfskapitaal.
 • Een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Voor deze ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • U bent minimaal anderhalf jaar zelfstandig ondernemer.
 • Uw inkomensproblemen zijn tijdelijk en uw bedrijf is levensvatbaar.
 • Voor een lening bedrijfskapitaal: u kunt niet op andere manieren aan geld komen (zoals: inkomen partner, bank, familie, spaargeld en eigen vermogen).

Wilt u een lening bedrijfskapitaal aanvragen? Maak snel een afspraak met één van onze consulenten.

U heeft een eigen bedrijf en ervaart gezondheidsproblemen. Hierdoor kunt u niet in uw levensonderhoud voorzien. Als uw gezondheidsproblemen tijdelijk zijn, kan RBZ u misschien ondersteunen met:

 • Een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum dat voor u geldt. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien.
 • En/of een rentedragende lening voor bedrijfskapitaal.
 • Een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Moet u geopereerd worden of revalideren? Wacht u op een ziekenhuisopname voor een medisch noodzakelijke ingreep? Dan kan RBZ u misschien ondersteunen. Ook als u denkt aan het beëindigen van uw bedrijf. Neem tijdig contact op met RBZ, vóór een eventuele opname!

Maak snel een afspraak met één van onze consulenten.

Uw bedrijf is niet (meer) levensvatbaar. Als u het bedrijf voortzet, raakt u in financiële problemen of worden deze steeds groter. U heeft daarom besloten (zo snel mogelijk) te stoppen. Voordat u uw bedrijf feitelijk beëindigt, moet u nog enkele zaken regelen, zoals bijvoorbeeld de verkoop van activa.

Mogelijk komt u in aanmerking voor:

 • Een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum dat voor u geldt. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien tijdens het afbouwen van uw bedrijf.
 • Een IOAZ-uitkering nadat uw bedrijf beëindigd is. U moet dan 55 jaar of ouder zijn.
 • Een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Wilt u Bbz of IOAZ aanvragen? Maak snel een afspraak met één van onze consulenten.

U heeft jarenlang een onderneming, maar de laatste tijd kunt u niet meer goed rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Als geboren bent vóór 1 januari 1960, maar jonger bent dan de AOW-leeftijd, zijn er binnen het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) mogelijkheden:

 • Een aanvullende Bbz-uitkering op het inkomen van u en uw eventuele partner. De Bbz-uitkering vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau dat voor u geldt. U kunt een Bbz-uitkering krijgen tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, zolang u aan de voorwaarden voldoet.
 • Een Bbz-bedrijfskapitaal. Dit is een lening of een gift, mede afhankelijk van uw vermogen. Hiermee kunt u investeren in uw bedrijf.
 • Een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) en coaching.
 • Schuldhulpverlening voor ondernemers voor doorstarten en saneren.

Voor de Bbz-ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • u bent geboren vóór 1 januari 1960 en heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • uw inkomen uit uw bedrijf of beroep is lager dan de bijstandsnorm
 • u heeft minstens 10 jaar achter elkaar een bedrijf of een zelfstandig beroep uitgeoefend.

Als u erover denkt om te stoppen als ondernemer omdat uw bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.

Maak snel een afspraak met één van onze consulenten..

Gesprek

Wilt u weten wat RBZ voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gesprek met een van onze consulenten. Zo’n gesprek duurt ongeveer drie kwartier. U bent van harte welkom. Het gesprek met de consulent is telefonisch of op het OnderNemerSplein in Rotterdam.

Afspraak maken

U kunt op twee manieren een afspraak maken voor een gesprek met de consulent.

 1. U vult het contactformulier in. RBZ neemt binnen 5 werkdagen contact met u op voor het maken van een afspraak.
 2. U belt op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur met 010 433 96 00. Kies 2 in het keuzemenu. U kunt dan in overleg een afspraak plannen.

RBZ werkt voor de meeste gemeenten in de regio Rotterdam. Als u inwoner bent van een van onderstaande gemeenten kunt u bij RBZ terecht.

Alblasserdam Krimpen a/d IJssel Rotterdam
Brielle Lansingerland Schiedam
Capelle a/d IJssel Leiden Sliedrecht
Dordrecht Leiderdorp Vlaardingen
Gouda Maassluis Westvoorne
Hardinxveld-Giessendam Midden-Delfland Zoetermeer
Hellevoetsluis Nissewaard Zuidplas
Hendrik-Ido-Ambacht Oegstgeest Zwijndrecht
Hoeksche Waard Papendrecht  
Krimpenerwaard Pijnacker-Nootdorp  

Een ondernemer vertelt hoe hij een doorstart heeft kunnen maken met ondersteuning van RBZ. Bekijk hier een filmpje, dat gemaakt is door het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Wat doet RBZ nog meer?

RBZ ondersteunt en coacht ook mensen die een onderneming willen starten vanuit een (bijstands-) uitkering. Ook ondernemers met schulden en binnenvaartschippers met ondernemersproblemen kunnen terecht bij RBZ.

Geldzorgen

Als u meer zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met RBZ, telefoon 010 - 433 96 00. Kies 2 in het keuzemenu.
E-mail: ondernemen.rbz@rotterdam.nl
Postadres: Postbus 1024, 3000 BA  Rotterdam

Let op: Vragen over de Bbz-uitkering die liep van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022? Dan kunt u bellen met 010 433 96 00, kies 1. Of u stuurt een e-mail naar bbz@rotterdam.nl.

Vragen over Tozo? Dan belt u met 14 010 of u stuurt een e-mail naar rbz.wi@rotterdam.nl. Of kijk op de pagina Tozo.

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met RBZ.