Zuidwijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zuidwijk/
Ga naar de hoofdinhoud

De wijk Zuidwijk, met zijn ruime opzet en vele groen, wordt één van de Zuidelijke Tuinsteden genoemd. De wijk wordt omsloten door de Vaanweg, het Havenspoorpad, de Zuiderparkweg en de Oldegaarde. Ten noorden van de wijk ligt het Zuiderpark.

Zuidwijk is gebouwd in de jaren vijftig. De wijk wordt gekenmerkt door veel groen, uitstekende voorzieningen, goed openbaar vervoer en een prettig woon- en leefklimaat. De wijk heeft acht buurten, die te herkennen zijn aan het achtervoegsel in de naam: Lo’s, Steinen, Kampen, Velden, Horsten, Hoeken, Voordes/Rodes en Burgen. In de wijk is de herstructurering al in 1993 gestart met sloop en nieuwbouw in de Horstenbuurt.

Geschiedenis

In de periode na de Tweede Wereldoorlog was er in Rotterdam een groot gebrek aan woonruimte. Daarom werden in hoog tempo nieuwe woonwijken gebouwd, waaronder Zuidwijk. Het ontwerp van de wijk is vooral het werk van architect Willem van Tijen, een van de grondleggers van de sociale woningbouw. De wijk is tussen 1950 en 1959 gebouwd.

Bewoners

Zuidwijk telt iets meer dan 12.000 inwoners. De wijk onderscheidt zich van de andere wijken in Charlois door een gelijkmatige bevolkingssamenstelling; jong en oud houden elkaar in de wijk redelijk in evenwicht. Zuidwijkers zijn over het algemeen vrij trouw aan hun wijk: 36 procent van de bewoners woont tien jaar of langer in de wijk. De wijk heeft een kern van actieve bewoners, die zich inzet voor de eigen buurt of als vrijwilliger bij een club of organisatie.

Voorzieningen

Zuidwijk wordt gekenmerkt door relatief korte afstanden naar de belangrijkste voorzieningen en het openbaar vervoer (metro, bus en tram). De wijk heeft veel voorzieningen: scholen, kerken en winkels. De meeste winkels zijn aan de Slinge. De enige weekmarkt van Charlois wordt iedere vrijdag gehouden aan de Asterlo. Op Slinge 250 is huis van de wijk ‘Het Middelpunt’ gevestigd. Hier zit ook de bibliotheek en een ouderenhuiskamer die dagelijks geopend is. Aan de oostkant van de wijk vindt men de Zuiderbegraafplaats en een crematorium.

Wandelen in Zuidwijk

Volkstuincomplexen, speeltuinen, een tennistuin en niet te vergeten het Zuiderpark met een heuse beeldentuin, de Schouwplaats. Bewoners van Zuidwijk, maar ook daarbuiten, worden uitgenodigd groen Zuidwijk te ontdekken. Maak eens een wandelingetje en nodig uw buurman of buurvrouw uit. Want samen is gezelliger dan alleen! Raadpleeg de plattegrond van Zuidwijk en het bijbehorend overzicht (met legenda) voor een wandelroute van uw keuze!