Zorgdichtbij: ouder worden
Gepubliceerd op: 16-02-2017
Geprint op: 07-04-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zorgdichtbij-ouder-worden/
Spring naar het artikel

Als u ouder wordt, heeft u misschien meer behoefte aan zorg, hulp of ondersteuning. Sommige dingen kunt u zelf (regelen), voor andere kunt u bij de gemeente terecht.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de VraagWijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14010 of online. Kijk op de sociale kaart Rotterdam voor de VraagWijzer bij u in de buurt.

Medewerkers van de VraagWijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst VraagWijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Waarschijnlijk wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dan is het verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning, uw netwerk of uw dagelijkse activiteiten nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen.

Lees meer hierover op de pagina Langer thuis. Hier treft u ook een placemat. De placemat helpt u om het gesprek aan te gaan met iemand uit uw omgeving, over ouder worden op úw manier.

Als u een Wmo-indicatie heeft, kunt u in veel situaties zelf een zorgaanbieder kiezen. Deze zorgaanbieder biedt u zorg of ondersteuning.

In een aantal situaties kunt u een voorkeur aangeven voor een zorgaanbieder. De gemeente beslist welke zorgaanbieder u ondersteuning gaat leveren.

De gemeente heeft met de zorgaanbieders afgesproken welke zorg ze leveren. De soort en hoeveelheid zorg is op maat. Daarom noemen we het maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening is bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning of dagbesteding.

Kijk op de pagina vind uw zorgaanbieder om te zien bij welke zorgaanbieder u terechtkunt.

Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd (meer) om goed voor uzelf te zorgen? Gemeente Rotterdam geeft advies.

U vergeet soms schone kleren aan te trekken of om u te scheren of te wassen. Eigenlijk heeft u iemand nodig die u weer op weg helpt. Iemand die u herinnert aan de afspraken met de dokter of het innemen van uw medicijnen.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de VraagWijzer.

Medewerkers van de VraagWijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst VraagWijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Contact

Vul het contactformulier in of bel naar 14010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt.

U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis op orde te houden.

U kunt sommige werkzaamheden zelf niet meer doen. Bijvoorbeeld stofzuigen, strijken, schoonmaken of eten koken.

Is er niemand in uw omgeving  die u daarbij kan helpen? Dan kunt u bij de gemeente terecht. Lees er meer over op de pagina huishoudelijke hulp.

Woont u zelfstandig, maar lukt het niet altijd meer om uw dag in te vullen? De gemeente kan u advies geven.

U zit meer thuis dan u zou willen en u voelt zich te weinig nuttig en actief. Misschien voelt u zich soms eenzaam. Of u wilt iemand helpen maar u weet niet hoe u dit aan moet pakken.

Heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig? Bespreek dan uw zorgvraag bij de VraagWijzer.

Medewerkers van de VraagWijzer zoeken samen met u naar oplossingen. Is het nodig, dan verwijst VraagWijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een hulpverlener van een zorgorganisatie.

Ruim de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich eenzaam. Een op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Om eenzaamheid tegen te gaan is gemeente Rotterdam het actieplan Voor Mekaar gestart.

Met eenzaamheid bedoelen we een situatie waarin iemand het gevoel heeft weinig sociale contacten te hebben. Vooral oudere mensen zijn daarbij kwetsbaar, omdat de ouderdom nu eenmaal met gebreken komt.

Onder 75-plussers komt eenzaamheid vaker voor. Maar ook onder andere leeftijdsgroepen is veel eenzaamheid. Eenzaamheid onder Rotterdammers van niet-westerse komaf is vaak groter dan onder andere inwoners.  Lees op de pagina over eenzaamheid wat de gemeente voor u kan doen.

Als u de Nederlandse taal niet goed beheerst, kan dat problemen geven bij gezondheid en zorg. U kunt bijvoorbeeld bijsluiters niet goed lezen of uw dokter niet goed begrijpen.

Kijk op de pagina over Taal om te zien welk aanbod er is.

Hulp vragen en hulp bieden wordt eenvoudiger met 'Rotterdammers voor elkaar'. Deze site en app maken het gemakkelijk om een vraag te stellen of hulp aan te bieden.

Elke week boodschappen doen, een keer een klusje in huis of mee naar een ziekenhuisbezoek. Of het nu gaat om structurele hulp of af en toe bijspringen: alles is mogelijk. Kijk op rotterdammersvoorelkaar.nl.

Hulpvraag en hulpaanbod online

Zowel Rotterdammers als Rotterdamse organisaties kunnen hun aanbod online plaatsen. Wilt u elke week iets doen voor iemand in de buurt? Of juist voor iemand in een andere buurt? Wilt u uw eigen kennis en vaardigheden inzetten, bijvoorbeeld de tuin bijhouden, een klusje in huis of helpen met de administratie? Bij het aanmaken van het profiel kunt u precies aangeven wat u wilt doen, waar en hoe vaak. Als u zelf hulp nodig heeft, geldt precies hetzelfde.

Kunt u in uw omgeving niet goed zelfstandig functioneren door ziekte of beperking? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Sommige zijn te leen of te koop. Voor andere kunt u naar de gemeente. Op de pagina over hulpmiddelen leest u wat er mogelijk is.

Kunt u in uw eigen huis niet meer goed bewegen door een beperking of ziekte? Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen.

Gemeente Rotterdam kan u adviseren. Kijk op de pagina woningaanpassingen voor meer informatie.

Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. U kunt hiervoor terecht bij de VraagWijzer.

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij huishoudwinkels zoals Action, Blokker of Marskramer. Bijvoorbeeld aan elastische schoenveters, douchebeugels, wandelstok, rollator en lampjes met bewegingssensoren.

Thuistechnologie

Er zijn allerlei technische hulpmiddelen, die helpen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen die ouderen en mensen met een beperking helpen om hun zelfstandigheid te bewaren.

De Keuzegids Thuistechnologie helpt te bepalen welke technische hulpmiddelen kunnen worden ingezet om zelfstandig wonen gemakkelijker te maken. De gids beschrijft belemmeringen, zoals slechthorendheid of slecht ter been zijn. Daarbij geeft de gids suggesties voor technische oplossingen in huis. Van elk hulpmiddelen wordt uitgelegd hoe het werkt en welke financiering hiervoor mogelijk is. De gids is beschikbaar bij VraagWijzers en ook hierboven te downloaden.

Kijk voor meer voorbeelden van woningaanpassing ook op http://langerthuisineigenhuis.com.

Een mantelzorger, zorgt langere tijd voor bijvoorbeeld een familielid of vriend.

Zorgt u voor iemand als mantelzorger of heeft u behoefte aan een mantelzorger? De gemeente kan u helpen. Bezoek de pagina mantelzorg voor alle informatie.

Meer informatie

Vul het contactformulier in of bel naar 14010. U kunt ook binnenlopen bij een VraagWijzer bij u in de buurt.

De Rijksoverheid heeft de website www.regelhulp.nl die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp. Lees ook de Zorgdichtbij Cliëntenkrant, een nieuwsbrief voor mensen met een Wmo-indicatie.

\