Wonen in Winkels
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/wonen-in-winkels/
Spring naar het artikel
Foto: still uit video van Studio Bilder

Rotterdam zoekt doeners en creatieve geesten om leegstaande winkels of bedrijfsruimtes te verbouwen tot unieke stadswoningen. Wilt u bijzonder wonen, helemaal naar eigen smaak?

Dan is dit uw kans! Gemeente Rotterdam gaat voormalige winkel- en bedrijfsruimtes aanbieden die als kluswoning verkocht zullen worden aan de toekomstige bewoners.

Van leegstand naar wonen

In sommige gebieden staan winkels lang leeg. De kans dat zij weer ingevuld worden, is klein. Dit komt omdat zij zich in gebieden bevinden waar weinig toekomstperspectief is voor winkels. Leegstand geeft een negatief beeld voor de wijk, maar ook voor de bestaande winkelstructuur. De gemeente stimuleert transformatie van die leegstaande winkelpanden naar woningen en geeft hierbij graag het goede voorbeeld door de winkels die wij verkopen aan te bieden als kluswoning. Zo slaan we twee vliegen in één klap: we ontwikkelen een uniek, nieuw woonproduct en dragen tegelijkertijd bij aan het versterken van de winkelstructuur van de stad.

Wonen in winkels bestaat uit twee delen

  1. Selectie van architecten (afgerond in 2017)
  2. Selectie van de kopers

Koperselectie

De winkel- en bedrijfsruimtes worden verkocht onder voorwaarde dat ze verbouwd worden tot woning. Daarbij verkopen we het vastgoed direct aan de toekomstige bewoner(s). De toekomstige bewoner wordt vervolgens zelf opdrachtgever voor het ontwerp en de bouw van zijn of haar woning (zelfbouw).

Op dit moment worden de panden bouwtechnisch onderzocht, daarna zal er een taxatie plaatsvinden om een marktconforme verkoopprijs te bepalen. Vervolgens start de verkoop. We werken hard aan alle onderzoeken die nodig zijn om de panden goed te kunnen taxeren. Zodra de verkoopprijzen bekend zijn worden ze gedeeld. De deadline van inschrijven is nog niet bekend. Sommige panden worden tijdelijk verhuurd om de levendigheid te behouden in de wijken. Dit heeft verder geen consequenties voor de verkoop van het pand als de bouwtechnische onderzoeken zijn afgrond.
De selectie van de kopers is hetzelfde als de selectie van gemeentelijke klushuizen en zal verlopen via de website pakjeruimte.nl van de gemeente.

Architectenselectie

Om de toekomstige bewoners te inspireren en ze op weg te helpen bij het maken van hun nieuwe droomhuis schenkt de gemeente iedere koper een 'architectencheque' van 2.000 euro. Deze cheques worden besteed bij één van de architecten uit de architectenpoule, die wij speciaal voor deze opgave hebben samengesteld.

Begin 2017 zijn vijf architectenbureaus geselecteerd om de toekomstige bewoners te inspireren en ze op weg te helpen bij het realiseren van hun nieuwe droomhuis. De architecten stellen zich graag aan u voor, bekijk de filmpjes van Woonlab010:

De panden

Alle gegevens op deze pagina zijn onder voorbehoud van wijzigingen, er kunnen geen rechten ontleend worden.

 

Veelgestelde vragen

Dat kan, je moet je dan opgeven via de koperselectie en zal als koper meedoen met de loting. Als je wordt ingeloot op het object is het pand van jou en kun je aan de slag. Als extra krijg je van de gemeente een cheque van 2000 euro, die je moet besteden bij 1 van de 5 geselecteerde bureaus. Deze mag je dus niet voor jezelf houden (behalve als je tot de 5 geselecteerde bureaus in de architectenpool behoort). Je kunt de cheque dan inzetten om een collega-architect bij je project te betrekken als extra inspiratie of als aanvulling op expertises die jezelf wat minder beheerst.

Er is een overzichtskaart met de panden in de stad. De meeste panden staan in Noord, met uitzondering van een enkele pand in Charlois en op Katendrecht.

Alleen de panden aan de Willebrordusstraat 56-58 en 60-62 zijn aaneengesloten panden. Dit zijn op dit moment 4 garage units met een totale oppervlakte van 367m2. Ze zullen door ons als twee losse objecten in de verkoop worden gedaan.

De bovenliggende verdiepingen hebben allemaal een woonfunctie.

Dit verschilt per pand. Een aantal panden heeft een tuin, bij een aantal is de tuin ingenomen door een aanbouw en een aantal (hoek-)panden beschikt niet over een tuin. Sowieso willen we voor alle panden vooraf aangeven of er ruimte is voor een geveltuin en welke omvang deze mag hebben.

De intentie is om voor de zomervakantie te starten met de verkoop van de panden, dan wordt er meer informatie verstrekt over de staat van de panden en de vraagprijs. Als er meer informatie beschikbaar is voor die tijd, zal dit verschijnen in de nieuwsbrief en op de website van Woonlab010. Momenteel is er (beperkte) informatie te vinden over specifieke panden op de website, door te klikken op het adres van het pand.

De panden voor Wonen in Winkels worden toegekend doorloting door een notaris. De exacte lotingprocedure zal tegen die tijd bekend worden gemaakt. De loting zal geheel objectief gebeuren. Er is geen manier om je kansen te vergroten.

Nee. De gemeente geeft geen subsidies voor dit project. De kopers zullen zelf hun financiering moeten organiseren, bv via een hypothecaire lening.

Bij Wonen in Winkels moet de koper ook eindgebruiker zijn. Net als bij de overige klushuizen die de gemeente heeft verkocht zal er een anti-speculatiebeding worden toegepast, dat aangeeft dat de woning niet binnen een x aantal jaar wordt doorverkocht. Dit maakt de woning niet aantrekkelijk voor projectontwikkelaars.

Voor de open oproep Wonen in Winkels geldt dat er na loting van de kopers bijeenkomsten worden georganiseerd om bewoners en architecten met elkaar te verbinden. Hier is ook ruimte voor de toekomstige bewoners om elkaar te ontmoeten en eventueel samenwerkingen aan te gaan, bv bij de selectie van een aannemer.

De lotingsprocedure zal later op de website verschijnen. Op dit moment denken we aan een constructie waarbij we per pand potentiele kopers toewijzen aan een reservelijst. Deze kopers worden als eerste benadert als blijkt dat de eerste koper niet aan zn verplichtingen kan voldoen.

Naast de panden die Woonlab010 beschikbaar stelt is er de reguliere verkoopmethode van gemeente Rotterdam. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Vastgoed. Daarnaast is er een site waar alle Zelfbouwprojecten van de gemeente worden aangeboden: pakjeruimte.nl.

Nee, sommige winkelpanden worden tijdelijk verhuurd om de leefbaarheid van de straat en wijk te behouden. Dit heeft verder geen consequenties voor de verkoop van het pand, zodra de bouwtechnische onderzoeken zijn afgrond.

Meer informatie

Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar zelfbouw@rotterdam.nl.