Wijk Delfshaven
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/wijk-delfshaven/
Spring naar het artikel

Historisch Delfshaven en het Coolhaveneiland vormen samen de wijk Delfshaven. Hier komt het rijke verleden van een pittoresk stukje stad samen met de creatieve dynamiek van hedendaagse stadsontwikkeling.

Coolhaveneiland is in 1922 ontstaan met het graven van de Coolhaven, een scheepsroute naar het open water van de Maas. Tegenwoordig is het een ontwikkelgebied voor creatieve ondernemers met als vlaggenschip De Machinist. Deze oude zeevaartschool is in authentieke stijl omgebouwd tot een pand voor onder meer creatieve bedrijven.

Geschiedenis

Delfshaven is rond 1400 ontstaan nadat de stad Delft een haven had aangelegd tussen de Delftse Schie en de Maas. Rotterdamse expansiedrang leidden uiteindelijk tot de annexatie van Delfshaven in 1886. Talloze historische gebouwen en elementen uit honderden jaren geschiedenis zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. De lijst bezienswaardigheden in het huidige Historisch Delfshaven is lang. Van de Pelgrimvaderskerk en het Zakkendragershuisje tot het VOC pakhuis aan de Achterhaven.

400 jaar Pilgrimfathers

Zowel in Amerika, Engeland als in Nederland wordt de herdenking van 400 jaar Pilgrimfathers in 2020 voorbereid. In Nederland gebeurt dat in Leiden, waar de Pilgrimfathers 11 jaar woonden, en in Delfshaven, waaruit zij vertrokken. Deze gebeurtenis biedt veel aanknopingspunten met de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdam - en dan vooral van Delfshaven. Dit is dan ook een kans om de diversiteit en veelkleurigheid van Delfshaven op vele terreinen te laten zien.

Het ideaal van een groep wijkbewoners is om van 2020 een mooi herdenkingsjaar te maken, waarbij tevens Historisch Delfshaven duurzaam onder de aandacht komt van bezoekers. De wens is dan ook om voor Historisch Delfshaven een aantrekkelijke programmering te maken in de aanloop naar (2018 en 2019) én in de jaren na 2020. Om dit te realiseren vroegen zij veel culturele organisaties in Delfshaven mee te doen en met voorstellen te komen. Ondertussen is daar ook stedelijke aandacht voor (Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Museum Rotterdam).

Bewoners

De wijk heeft ruim 6.500 inwoners. Naast een grote groep studenten en starters met goede arbeidsvooruitzichten, kent de wijk ook veel kansarme huishoudens. Bewoners van de  'Driehoek', het hart van het Coolhaveneiland, hebben 'the best of both worlds' op loopafstand. Namelijk: een rustig woonbuurtje met aantrekkelijke pleinen en levendige randen met stedelijke lanen en waterfronten.

Voorzieningen

De wijk Delfshaven is het centrum van voorzieningen in het gelijknamige gebied. In Historisch Delfshaven is een ruime keus aan galeries en eethuisjes en is het heerlijk ronddwalen langs het water. Op het Coolhaveneiland  zijn culturele voorzieningen van stedelijk belang en heerst volop creatieve bedrijvigheid. Wie op zoek is naar groen, rust en stilte vindt dat in De Schat van Schoonderloo, een bijzonder bewonersparkje.