Wielewaal
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/wielewaal/
Ga naar de hoofdinhoud

De Wielewaal is een kleine wijk gelegen naast de wijk Oud-Charlois. De Wielewaal ligt tussen de Kromme Zandweg in het noorden, de Schulpweg in het westen, de Korperweg in het zuiden en de Groene Kruisweg in het oosten.

De wijk ligt aan de rand van het Zuiderpark.

Vernieuwingsopgave in de wijk

De vernieuwing van De Wielewaal is gericht op het tot stand brengen van een duurzame woonwijk. De uitstraling van de wijk wordt: groen, rustig en geborgen. Dit gebeurt in twee fases. De eerste fase is afgerond. In de tweede fase wordt het restant van de woningen gesloopt. Op de vrijgekomen grond komen nieuwe woningen.

Het eindresultaat is dat de hele wijk weer voldoet aan de groeiende vraag naar geschikte woningen. De ontwikkelingen hebben grote impact op de huidige bewoners.

Geschiedenis

Wielewaal ontleent zijn naam aan de nabijgelegen plassen 'Wiel' (ten zuiden van de wijk) en 'Waal' (ten noorden). De Wielewaal is gebouwd in 1949 om snel huisvesting te kunnen bieden aan gezinnen die door de woningnood na de Tweede Wereldoorlog geen woonruimte konden vinden. Deze semi-permanente woningen waren oorspronkelijk bedoeld om slechts 25 jaar te blijven staan. De woningen voldoen nu niet meer aan hedendaagse eisen en veel woningen verkeren in een slechte staat.

Met het project 'De Nieuwe Wielewaal' werken bewoners, gemeente en woningcorporatie Woonstad Rotterdam aan de vernieuwing van de wijk.

Bewoners

Ondanks de kleine woningen is De Wielewaal een geliefde woonwijk en menig bewoner woont er dan ook al vele jaren. Omdat de bevolkingsopbouw van de wijk uit relatief veel ouderen bestaat, wordt de herontwikkeling van de wijk in fasen uitgevoerd. Hiermee wordt getracht om het aantal verhuisbewegingen te minimaliseren en bovendien de huidige bewoners de kans te geven in De Wielewaal te kunnen blijven wonen.

Voorzieningen

Voor de meeste voorzieningen moeten bewoners de wijk uit. ASVZ Wielewaal heeft een kleine buurtsuper en een restaurant waar wijkbewoners van harte welkom zijn.

In de wijk zijn geen onderwijsinstellingen en gezondheidsvoorzieningen. In de omgeving van de Wielewaal bevinden zich wel een aantal voorzieningen die heel Charlois bedienen: het Zuiderpark, Sporthal Wielewaal en Kinderboerderij De Molenwei liggen als het ware om de hoek. Het eindpunt van tramlijn 2 ligt bij de entree van de wijk.