Walk21
Gepubliceerd op: 23-11-2018
Geprint op: 19-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/walk21/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Wanneer u door Rotterdam loopt is er altijd wel wat te zien. Torenhoge wolkenkrabbers, nieuwe boetiekjes, leuke horeca. En de stad moet voor voetgangers nóg aantrekkelijker worden.

Een mooi begin is dat Rotterdam in 2019 de trotse gaststad is van de internationale conferentie Walk21. Het stadsbestuur grijpt de organisatie aan om Rotterdam de komende jaren nog voetgangersvriendelijker te maken.

Voetgangersaanpak

Bij de nieuwe voetgangersaanpak kijkt Rotterdam onder meer naar een verkeerssysteem dat actieve mobiliteit en ontmoetingen stimuleert. Dat maakt de stad attractief en gezond. Het doel is auto’s, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer beter met elkaar in balans te brengen voor een duurzame groei van de stad.

Wethouder Judith Bokhove (mobiliteit): ‘We willen lopen in de stad nog aantrekkelijker en veiliger maken. Lopen heeft raakvlakken met allerlei onderdelen van de stad en stedelijke ontwikkeling. Het gaat over de inrichting van de openbare ruimte en mobiliteit, maar ook over de gezondheid van mensen, economische vitaliteit en leefbaarheid van de stad.’ 

Inspirerende voorbeelden

In Rotterdam zijn er al meerdere mooie voorbeelden van plekken waar voetgangers centraal staan. Denk aan het stationsplein en straten zoals de Meent, Karel Doormanstraat of Kruiskade die de afgelopen jaren opnieuw zijn ingericht met meer ruimte voor de voetganger. Ook kent Rotterdam een aantal inspirerende en veilige wandelroutes zoals Rondje Rotterdam, Rotterdam Routes en de groene routes in en rond de stad.

Wat is Walk21?

Het logo van Walk21
Foto: Walk21

Walk21 is een internationale stichting gericht op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Walk21 Rotterdam 2019 vindt plaats van 7 tot 11 oktober volgend jaar. Rotterdam werkt hierin samen met andere steden. Er worden tijdens de conferentie ook voorbeeldprojecten uit ander steden geprogrammeerd. Daardoor zet Nederland en Rotterdam zich op de kaart als voorbeeld op het gebied van leefbare en aantrekkelijke stedelijke ontwikkeling.

Zeven van de top 10 steden uit de global ranking van de Economist voor meest leefbare steden zijn Walk21-steden:

  • Wenen
  • Melbourne
  • Calgary
  • Sidney
  • Vancouver
  • Kopenhagen
  • Toronto.

Een rijtje waar Rotterdam straks ook bij hoort.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over Walk21? Neem dan contact op met de afdeling Verkeer en vervoer. Of kijk op de (Engelstalige) pagina Walk21.