Spring naar het artikel

Bent u Rotterdammer en heeft u een Wmo-indicatie of bent u 75 jaar of ouder? Of bent u mantelzorger? Dan kunt u vouchers kopen waarmee u korting krijgt op extra huishoudelijke hulp. U betaalt hiervoor een bijdrage van 5 euro per voucher.

Een voucher is goed voor één uur huishoudelijke hulp.

Waarvoor kunt u de voucher gebruiken?

Komt u aan sommige huishoudelijke werkzaamheden niet toe, zoals het opruimen van kasten of een grote schoonmaak? Wilt u sommige werkzaamheden vaker laten doen? Of bent u mantelzorger en kunt u extra huishoudelijke hulp gebruiken in het huis van de mantelzorgontvanger? Dan kunt u hiervoor de voucher gebruiken. U bepaalt zelf voor welke (extra) huishoudelijke werkzaamheden u de hulp inzet.

Wie kan een voucher kopen?

 • Rotterdammers met een Wmo-indicatie.
  Dit betekent dat u niet alleen met een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning een voucher kan kopen. Ook Rotterdammers met een andere Wmo-indicatie, bijvoorbeeld voor Vervoer op Maat, een scootmobiel of rolstoel of dagbesteding kunnen vouchers kopen.
 • Rotterdammers van 75 jaar of ouder.
 • Mantelzorger met een mantelzorgverklaring.
  Bent u mantelzorger en wilt u vouchers kopen voor extra huishoudelijke hulp? Dan heeft u een mantelzorgverklaring nodig. U kunt de vouchers alleen gebruiken voor extra  huishoudelijke werkzaamheden in het huis van degene die mantelzorg van u krijgt. Bovendien moet dit adres in Rotterdam zijn en op de mantelzorgverklaring vermeld staan.

U koopt de vouchers bij één van de deelnemende aanbieders. U kunt maximaal 52 vouchers per jaar kopen. Op één woonadres kunnen maximaal 52 vouchers per jaar worden ingezet.

Aanbieder  Telefoonnummer
Aafje (0180) 64 22 33
Humanitas (010) 271 38 00 
Lelie Zorggroep  (010) 233 13 75 
Middin (010) 269 98 00
MOB (010) 476 08 18 
Tzorg (010) 298 36 20  

Ontvangt u al huishoudelijke ondersteuning via de gemeente?

Dan kunt u de vouchers gebruiken als aanvulling op de ondersteuning die u al krijgt. Bijvoorbeeld als u wilt dat er extra werkzaamheden worden gedaan of dat ze extra vaak gebeuren. U kunt de werkzaamheden inzetten:

 • Voor werkzaamheden waarvoor u geen indicatie heeft. Bijvoorbeeld: u krijgt via de gemeente hulp bij het schoonhouden van uw huis. U kunt de voucher dan bijvoorbeeld gebruiken voor hulp bij het strijken of de boodschappen.
 • Om werkzaamheden extra vaak uit te voeren. Bijvoorbeeld: sommige werkzaamheden wilt u vaker laten doen dan u met uw zorgaanbieder heeft afgesproken zoals: extra vaak schoonmaken van de ramen.

Veelgestelde vragen

Huishoudelijke werkzaamheden die met de vouchers verricht kunnen worden zijn:

 • werkzaamheden voor het schoon en leefbaar houden van het huis;
 • het wassen en/of strijken van kleding (inclusief opvouwen en opbergen);
 • het halen en opbergen van boodschappen;
 • het verzorgen van een koude of warme maaltijd;
 • het schoonhouden van de buitenruimte van de woningen zoals het balkon en de galerij.

U bepaalt zelf voor welke huishoudelijke werkzaamheden u de voucher inzet.

De vouchers zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. U kunt maximaal 52 vouchers per jaar kopen. Ook geldt dat er op één woonadres maximaal 52 vouchers per jaar kunnen worden ingezet.

De zorgaanbieder bij wie u de voucher koopt, informeert u hoe hij de kosten per voucher bij u in rekening brengt. Voor extra huishoudelijke hulp die geleverd wordt, betaalt u een bijdrage van 5 euro per voucher.

De eigen bijdrage die het CAK oplegt en int is voor de reguliere ondersteuning/voorzieningen die u krijgt. De vouchers zijn bedoeld voor extra, aanvullende hulp. Hiervoor geldt een vergoeding per voucher die u apart en rechtstreeks aan de aanbieder betaalt. Elke voucher is geldig voor 1 uur huishoudelijke hulp

Nee. De kosten van de voucher worden geïnd vooraf of na planning/levering van de extra hulp. De aanbieder bij wie u de voucher koopt, kan aangeven welke afspraken er gelden voor annulering en het verplaatsen van een gemaakte afspraak voor het leveren van de gevraagde extra hulp.

Ook voor de hulp die u via de vouchers heeft gekregen, geldt dat u met klachten over de uitvoering terecht kunt bij de aanbieder die deze heeft geleverd. Als u er met de zorgaanbieder niet uitkomt, kunt u het voorleggen aan de gemeente.

Het maximum aantal vouchers is per persoon 52 vouchers. Hierbij kunt u zelf beslissen hoe u deze inzet. Bijvoorbeeld: u kunt ervoor kiezen om in het voorjaar en het najaar 3 vouchers te kopen en aaneengesloten 3 uur extra hulp te krijgen. Er is een maximum gesteld omdat het gaat om extra, aanvullende hulp. Deze hulp is dus niet bedoeld als vervanging van de bestaande huishoudelijke ondersteuning die u al krijgt. We willen bovendien dat een grote groep Rotterdammers  van de regeling gebruik kan maken.

Naast Rotterdammers met een Wmo-indicatie, kunnen ook Rotterdammers van 75 jaar en ouder vouchers kopen waarmee ze korting krijgen op extra huishoudelijke hulp. Ook mantelzorgers kunnen, als zij een mantelzorgverklaring hebben, vanaf deze datum vouchers kopen. Bij de mantelzorgers geldt dat de huishoudelijke werkzaamheden plaatsvinden in het huis van degene aan wie ze mantelzorg verlenen.

Nee, dat is niet mogelijk. De woning van degene die mantelzorg van u ontvangt moet in Rotterdam zijn en op de mantelzorgverklaring vermeld staan.

Meer informatie