Spring naar het artikel

Rotterdam kent al veel stadslandbouwinitiatieven. Hieronder ziet u enkele inspirerende voorbeelden.

Uit je eigen stad

Met een uitgestrekte akker brengt Uit Je Eigen Stad de voedselproductie weer terug naar de stad. Waarna de oogst wordt verwerkt in het eigen restaurant. De stadsboerderij en het restaurant kun je vinden vlakbij het Marconiplein.

De Pluktuin

Op een voormalig parkeerterrein aan de RFC-weg bedacht Progroen de stadsfruitboomgaard 'De Pluktuin'. De fruitboompjes produceren elk jaar meer en meer fruit. Het jaar 2014 was een record. In de loop der jaren is er veel meer bijgekomen in de Pluktuin. Een podium, een blokhut, een rozentuin en een pontje, zodat je nu over de Essenburgsingel naar de Pluktuin kan varen.

Rotterzwam

Bij Rotterzwam worden oesterzwammen gekweekt uit koffiedik. U kunt hier ook een wormenbak kopen om GFT-afval om te zetten in hoogwaardige compost.

Stadslandbouw Schiebroek-Zuid

In Schiebroek-Zuid kunt u inmiddels een flink aantal moestuinen vinden. In de groene binnentuinen tussen de flats van woningcorporatie Vestia kunnen bewoners zelf een moestuin aanvragen, ontwerpen en maken.

Vredestuin Couwenburg

Aan het Pompenburg in hartje Rotterdam ligt de vredestuin Couwenburg. In deze buurtmoestuin worden voornamelijk groente en kruiden verbouwd. De tuin is aangesloten op de Luchtsingel.

Vredestuin Noord

De Vredestuin Noord bevindt zich op iets meer dan 2.000 m2 land. Het land op het meest oostelijke deel van het nutstuinencomplex Hof van Noord aan de Gordelweg tegen de oude Hofpleinlijn in Rotterdam, bestaat voor de helft uit zonnige moestuingrond en voor de andere helft uit een weelderige bosrand geschikt voor een permacultuur-voedselbos. Men is geïnspireerd door de positieve visie van onder andere Gandhi dat de wereld genoeg biedt voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht.

Fenix Food Factory

In de voormalige Fenixloods op Katendrecht is de Fenix Food Factory gevestigd. Hier zitten verschillende bedrijven bij elkaar die lokaal en regionaal geproduceerd voedsel verkopen. Onder andere kaas (en andere zuivel), vers brood, cider, ter plaatse gebrouwen bier en worsten. Ook is Rechtstreex is hier gevestigd, bij dit bedrijf kunt u boxen met groenten, fruit en andere producten van de boer bestellen die u in uw eigen wijk afhaalt.

Wollefoppengroen

Wollefoppengroen & co is een initiatief van betrokken buurtbewoners van de wijk Zevenkamp in Rotterdam. Deze betrokken bewoners zetten zich in voor het opknappen van het Wollefoppenpark en omgeving met behoud van de bestaande groene waarden. De doelstellingen van initiatiefgroep Wollefoppengroen & co zijn:

  1. Wollefoppenpark e.o. behouden als stilte-/ donkergebied
  2. Behouden verbondenheid ecologische gebieden
  3. Behoud scheiding extensieve en intensieve recreatie
  4. Behoud van natuurlijke oevers (inclusief deel Oeverpark) t.b.v. extensieve recreatie
  5. Opknappen en inlopen van achterstallig onderhoud van het Wollefoppenpark

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot wil gezond duurzaam eten bieden voor iedereen. In drie Rotterdamse wijken (Lombardijen, Crooswijk en Heijplaat) zijn restaurants geopend waar je voor een klein bedrag een complete maaltijd kunt bestellen. Deze is klaargemaakt met producten uit stadslandbouw. Kinderen leren hier koken en bedienen.

Tuin op de pier

Op een braakliggend terrein in het Lloydkwartier is een aantal jaren geleden Tuin op de Pier aangelegd. Inmiddels kun je spreken van een groene oase waar buurtbewoners samen voedsel verbouwen en elkaar ontmoeten.

De Dakakker

Bovenop het Schieblock ligt de Rotterdamse DakAkker. Een 800 vierkante meter grote stadsboerderij die ook dienst doet als groen dak.

Rotterdamse Munt

In de tuin van de Rotterdamse Munt aan de Laan op Zuid groeien bijna 100 soorten kruiden. De kruiden worden geleverd aan de Rotterdamse horeca en wordt ook verkocht aan particulieren in de tuin. Iedereen kan hier zien en ervaren hoe de vele verschillende kruiden groeien en bloeien in vruchtbare teelaarde.

Voedseltuin Rotterdam

Op een braakliggend terrein op de gedempte Keilehaven is de Voedseltuin aangelegd. De Voedseltuin is ontstaan om ervoor te zorgen, dat er meer verse groente en fruit in de pakketten van de Voedselbank zit. Daarnaast is het ook een werkgelegenheidsproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.