Tips bij vliegenoverlast
Gepubliceerd op: 24-05-2018
Geprint op: 28-06-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vliegen/
Ga naar de hoofdinhoud

Overlast van vliegen komt in de warmere maanden geregeld voor en kan erg vervelend zijn. Ernstige overlast kan ook een verhoogd risico voor de volksgezondheid betekenen omdat vliegen via hun harige poten ziekteverwekkers kunnen verspreiden.

Soms is het duidelijk wat de bron van de overlast is, maar niet altijd. Uw huis is vaak aantrekkelijk voor vliegen omdat het er droog, licht en warm is. Ze kunnen al op zeer kleine voedselrestjes afkomen.

Wat kunt u zelf doen om overlast van vliegen in huis te voorkomen?

Bied uw afval op de juiste manier aan en houd uw huiscontainer(s) schoon. Verpak vleesresten in een oude krant of biologisch afbreekbare zak en doe het bij warm weer in de container die het eerste geleegd wordt. Blijven er na leging maden in de container achter, dan kunt u de container met heet water en een schoonmaakmiddel reinigen. In GFT-containers worden bij overlast vooral de volgende vliegensoorten aangetroffen: kamervlieg, groene- en blauwe vleesvlieg, fruitvlieg.

Vleesvliegen kunnen ook aangetrokken worden door hondenpoep. Wanneer u uw hond uitlaat, ruim dan de ontlasting op.

Ook mest van kippen en andere vogels kan een bron zijn van onder andere kleine kamervliegen. Maak uw volière of kippenren regelmatig goed schoon.

Vliegen komen af op dood/rottend materiaal, dus ook op dode soortgenoten. Vliegen kunnen dit vaak al op enkele honderden meters afstand waarnemen. Als u dode vliegen in huis vindt, ruim deze dan direct op. Om deze reden is het ook aan te raden om klevende vliegenvangers, indien u die gebruikt, regelmatig te vervangen.

Vliegen komen af op licht en warmte. Hier kunt u 'misbruik' van maken. Met een UV-lamp oftewel insectenlamp kunt u vliegen in huis vangen en elektrocuteren.

Een vliegenlamp is over het algemeen heel erg effectief. De werking van een insectenlamp is echter wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de UV-lamp en de grootte van het elektrocutierooster. Een vliegenlamp moet wel regelmatig ontdaan worden van dode vliegen.

Veruit de meeste vliegen komen binnen via openstaande of openslaande ramen en deuren. U kunt het merendeel van de vliegen dan ook buiten houden door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Neem bij voorkeur fijnmazige gaashorren. Vergeet ook niet kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekanalen kun je bovendien bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.

Houd ramen en deuren overdag dicht en begin met luchten als het buiten afkoelt.

Een vliegenplaag heeft niks in huis te zoeken als ze er niks te eten kunnen vinden. Houd uw huis zo goed mogelijk vrij houden van onverpakt voedsel en achtergebleven etensrestjes. Let vooral op het aanrechtblad en eettafel ter bestrijding van vliegen & vliegenplagen.

Als de bron van de vliegen zich binnenshuis bevindt, spoor deze dan eerst op en verwijder de oorzaak. Denk hierbij aan een afvalbak (soms aan de onderkant), een (knaag)dierenverblijf. Soms ligt er een dood diertje in een spouwmuur of kruipruimte te vergaan.

Het blijkt dat vliegen een hekel hebben aan bepaalde geuren. Het kan de moeite waard zijn om uit te proberen of het werkt om deze geuren te verspreiden:

 1. Kruidnagel (stop er een paar in een ui, sinaasappel of citroen en leg ze op een schoteltje)
 2. Knoflook
 3. Lavendel (door bijvoorbeeld olie of geurkaarsen)
 4. Basilicum (plaats een plant in de keuken of woonkamer)
 5. Azijn (was er bijvoorbeeld de ramen mee)

Extra informatie over enkele vliegensoorten

De huisvlieg, of kamervlieg komt het meeste voor. Ze voeden zich met etensresten. In drie maanden tijd kan 1 vrouwtje voor ruim 20 miljoen nakomelingen zorgen. Geen wonder dat je zomaar opeens een vliegenplaag kunt hebben. De broedplaats bevindt zich vrijwel altijd in mest of bedorven eten.

Kenmerken van de huisvlieg:

 • donkergrijs met strepen
 • zwart achterlijf
 • 5 tot 8 millimeter

Lees in de flyers van KAD meer informatie over de kleine en de gewone kamervlieg.

Klustervliegen bevinden zich voornamelijk op zolder. Via de kleinste gaatjes en kiertjes komen ze binnen en gaan daar heerlijk op warme plekken zitten om te overwinteren. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en clusteren allemaal gezellig samen op zolder.

Kenmerken van de klustervlieg:

 • bruingrijze kleur
 • borst bedenkt met gerimpelde goudkleurige haren
 • 6 tot 10 millimeter

Ook wel bekend als bromvlieg. Het zijn die dikke grote vliegen die hard brommen en tegen je raam knallen. Ze zijn op zoek naar ‘aas’ (uitsluitend bedorven vlees) om hun eieren in te leggen. Zo zitten ze vaak in groene containers.

Kenmerken van de bromvlieg:

 • ze zijn er in verschillende kleuren: blauw (rode ogen), grauwgrijs (rode ogen), groen (glanzende groene ogen)
 • 1 tot 1,5 cm groot

Lees in de flyer van KAD meer informatie over de vleesvlieg.

Ook wel daas, paardenvlieg, of brems genoemd. Steekvliegen zijn zeer vervelende vliegen, ze komen voornamelijk voor bij het water. Ze voeden zich met bloed en zijn niet vies van mensenbloed. Dit kan erg pijnlijk zijn. Ze zijn vaak erg actief als het regent of onweert. Ze komen dan ook in huis.

Kenmerken van de steekvlieg:

 • grote kleurrijke ogen
 • erg fors en stevig
 • donkergrijze kleur

Herfstvliegen komen voornamelijk in de maanden september en oktober op bezoek om te overwinteren. Ze zitten meestal in muren, dit kunnen er wel duizenden zijn. Ze komen binnen in het huis als er gaten of kieren in de muren zitten.

Kenmerken van de herfstvlieg:

 • de vrouwtjes zien er bijna identiek uit als een huisvlieg, mannetjes hebben een oranjebruine kleur
 • het vrouwtje is meestal groter dan het mannetje (bijna 6 tot 7 millimeter)