Gezond010
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vitale-stad/
Ga naar de hoofdinhoud

Gezond zijn en u gezond voelen is belangrijk. In een gezond en vitaal Rotterdam maken kinderen een goede start en daar hebben zij hun hele leven profijt van. Volwassen Rotterdammers zijn actief en veerkrachtig en gaan fit hun pensioen in.

En ouderen genieten van meer gezonde levensjaren, waarin ze ertoe doen in de Rotterdamse samenleving.

De gezondheidsverschillen tussen Rotterdammers zijn nu te groot. Dat móét anders. De gemeente Rotterdam zet zich hier samen met meer dan 80 partners voor in. In 'Gezond010: het akkoord' staat beschreven hoe zij élke Rotterdammer een stap dichter bij een gezonde leefstijl willen brengen.

Gezond zijn en je gezond voelen

Een lang en gezond leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend in Rotterdam. Roken, ongezonde voeding, te weinig bewegen en bovenmatig alcoholgebruik zijn de belangrijkste veroorzakers van ongezond gedrag. Maar gezondheid gaat over meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook over het mee kunnen doen in de maatschappij, over een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren en over de omgeving waarin je leeft. Zorgen, geldproblemen, werkloosheid, laaggeletterdheid, woonomgeving en beperkte gezondheidsvaardigheden zijn van invloed op hoe gezond u bent, hoe gezond u zich voelt én op het (kunnen) maken van gezonde keuzes. Veel Rotterdammers hebben in hun dagelijks leven te maken met deze uitdagingen.

In Gezond010: het akkoord leest u hoe de gemeente samen met partners gezonde keuzes willen stimuleren en hoe ze Rotterdammers kunnen ondersteunen. Een greep uit de maatregelen:

  • Rotterdammers kunnen een Persoonlijke Gezondheidscheck laten doen
  • meer rookvrije schoolpleinen, sportverenigingen, kinderboerderijen en speeltuinen
  • meer watertappunten in samenwerking met Evides en RET als gezond alternatief
  • minder vuile lucht, hard geluid of overmatige drukte
  • meer parken en goede fietspaden
  • wijkgerichte ondersteuning voor kwetsbare Rotterdammers.

Samen werken aan Gezond010

Meer dan 80 Rotterdamse (maatschappelijke) organisaties, (sociaal) ondernemers, professionals, werkgevers en de gemeente vormen samen dit netwerk en zetten zich in voor een gezonde en vitale stad. Meer informatie over deze samenwerking kunt u lezen op gezond010.nl.