Uitvaart
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uitvaart/
Spring naar het artikel

Vanaf 1 juli 2020 versoepelen veel coronamaatregelen. Hierdoor kunnen uitvaarten weer meer conform de wensen van nabestaanden gehouden kunnen worden.

Het college van gemeente Rotterdam heeft daarom besloten de tijdelijke coulanceregeling te stoppen.

Capaciteit en catering

Onderdeel van de versoepeling is dat weer meer mensen bij een uitvaart kunnen zijn. Voor bijeenkomsten binnen geldt dat de capaciteit van de ruimte leidend is voor het aantal personen. Zo moeten mensen een vaste zitplaats hebben en in alle gevallen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Voor de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium betekent de versoepeling het volgende:

Aula Aantallen
Crooswijk, Pernis, Rozenburg en Hoogvliet

30 personen

Hoek van Holland 15 personen
Zuiderbegraafplaats 50 personen
Hofwijk Witte Kapel 15 personen
Hofwijk kleine aula 30 personen
Hofwijk grote aula 70 personen
Aantallen catering Aantallen
Hoek van Holland, Pernis, Rozenburg en Oudeland vooralsnog geen catering mogelijk
Crooswijk 30 personen
Zuiderbegraafplaats 30 personen
Hofwijk koffiekamer 1 15 personen
Hofwijk koffiekamer 2 55 personen
Hofwijk koffiekamer 1 en 2 70 personen
Hofwijk koffiekamer 3 15 personen
Hofwijk koffiekamer 4 15 personen
Witte Kapel 15 personen

Uitzoeken graflocatie op de begraafplaatsen

Het is voor nabestaanden weer mogelijk om zelf een graflocatie op Crooswijk, de Zuiderbegraafplaats, Hofwijk en het natuurgedeelte op begraafplaats Hofwijk uit te zoeken. Let op: een graf uitzoeken kan alleen op afspraak en met maximaal 2 nabestaanden. Neemt u hiervoor contact op met de betreffende locatie.

Livestream

Uitvaartplechtigheden die in de aula’s van het hoofdgebouw van begraafplaats en crematorium Hofwijk, de aula van begraafplaats Crooswijk en de aula van Zuiderbegraafplaats gehouden worden, kunnen online door belangstellenden via een webcast gevolgd worden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op met de betreffende locatie.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Elke begraafplaats heeft haar eigen unieke karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot de begraafplaats en het hypermoderne crematorium Hofwijk. De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen staan voorop. Elke uitvaart is uniek en moet op uw persoonlijke manier kunnen worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie:

Begraafplaats Crooswijk

Begraafplaats Crooswijk

Kerkhoflaan 1
3034 TA Rotterdam
010 - 489 85 40

Begraafplaats Hoek van Holland

Begraafplaats Hoek van Holland

Kerkhofweg 6
3151 TN Hoek van Holland
010 - 489 85 40

Begraafplaats Oud-Overschie

Begraafplaats Oud-Overschie

Overschiese Dorpsstraat 90
3043 CT Rotterdam
010 - 489 85 70

Begraafplaats Oudeland

Begraafplaats Oudeland

Oudelandseweg 211
3194 VA Rotterdam-Hoogvliet
010 - 489 85 65

Begraafplaats Pernis

Begraafplaats Pernis

Ring 548
3195 XT Rotterdam
010 - 489 85 60

Begraafplaats Rozenburg

Begraafplaats Rozenburg

Molenweg 40
3181 AT Rotterdam
010 - 489 85 60

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Delftweg 230
3046 ND Rotterdam
010 - 489 85 70

Zuiderbegraafplaats

Zuiderbegraafplaats

Slinge 50
3084 EB Rotterdam
010 - 489 85 60

Nieuws

In de eerste podcast van de nieuwe serie 010 minuten vertelt Wim Kerkhof, bedrijfsleider van begraafplaats en crematorium Hofwijk, over zijn bijzondere werk. Wandelend tussen de schapen vertelt Wim over het natuurgedeelte op Hofwijk waar mensen sinds mei 2019 begraven kunnen worden en waar de natuur haar eigen gang gaat. Ook de Witte Kapel komt aan bod. Een losstaand gebouw waar kleine gezelschappen (normaal gesproken ongeveer 30 personen, in coronatijd 15 personen) in een intieme en huiselijk sfeer afscheid van hun dierbare kunnen nemen.

Meer weten over de mogelijkheden op begraafplaats en crematorium Hofwijk? Neem dan contact op via 010 - 489 85 70 of stuur een e-mail naar info@crematorium.rotterdam.nl.

Op begraafplaats en crematorium Hofwijk bestaat de mogelijkheid al langer en met ingang van 16 juni 2020 is het ook op de Zuiderbegraafplaats en begraafplaats Crooswijk mogelijk om via een livestream met een uitvaart mee te kijken.

Er kunnen maximaal 50 streams voor familieleden, vrienden en kennissen verzorgd worden zodat degenen die niet bij de afscheidsplechtigheid aanwezig kunnen zijn, de dienst op deze manier toch kunnen volgen. Deze dienstverlening wordt kosteloos aangeboden.

Aanvraag livestream

De aanvraag om gebruik te maken van de livestream op Crooswijk of de Zuiderbegraafplaats moet 48 uur voor de uitvaart aangevraagd zijn bij de begraafplaats waar de dienst gehouden wordt. Voor een uitvaart op maandag is dat de vrijdag voor de uitvaart voor 12 uur. De code van de livestream kan alleen door de aanvrager van de uitvaart aangevraagd worden. Het aanvragen van de livestream loopt via de betreffende begraafplaats.

Met een unieke code kan de uitvaart gevolgd worden. De livestream wordt niet opgenomen en kan ook niet teruggekeken worden. De livestream gaat aan op het moment dat de afscheidsdienst in de aula begint. De uitvaart kan in principe via alle apparaten bekeken worden, belangrijk is wel om een goede internetverbinding te hebben.

Na de crematie bieden wij  u mogelijkheid om de as van de overledene het eerste jaar (kosteloos) in de algemene nis van het crematorium te laten staan. Enkele weken na de crematie ontvangt de aanvrager of opdrachtgever (meestal de nabestaande) van de crematie een brief met keuzekaart waarop de mogelijkheden vermeld staan die crematorium Hofwijk biedt in de keuzes voor asbestemming.

Zo heeft u als nabestaande rustig de tijd om na te denken over de asbestemming en een nagedachtenisvorm die past uw overleden dierbare. Is er na de eerste brief geen keuze kenbaar gemaakt dan versturen wij u na tien maanden na de crematie een tweede brief om de keuze kenbaar te maken.

Uw keuze voor de bestemming van as kunt u nu ook met uw DigiD doorgeven. Meer informatie vindt u op de pagina Bestemming van de as na crematie.

Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. Hierin zijn twee verschillende soorten grafrechten te onderscheiden:

  • Particulier grafrechten, de rechten hiervoor zijn 15 of 30 jaar geldig na aankoop en daarna na elke verlenging van 5, 10, 15 of 20 jaar. We spreken dan over de rechthebbende en die bepaalt oa wie er in het graf mogen worden begraven.
  • Algemene grafrechten, de rechten hiervoor worden afgegeven voor een periode van 15 jaar en in dit graf zijn meerdere overledenen begraven en vaak vreemden van elkaar en de persoon die hier de rechten op heeft noemen we belanghebbende.

Is de rechthebbende of belanghebbende overleden? Dan kan 1 ander persoon de grafrechten overnemen. Gebeurt dit niet, dan vervallen deze rechten aan de gemeente Rotterdam. U moet het verzoek tot overschrijving binnen een jaar na het overlijden van de rechthebbende of belanghebbende doen.
U kunt ook op eigen verzoek grafrechten overboeken (tussentijds, bij leven). U heeft hiervoor een akkoordverklaring nodig van de huidige rechthebbende of belanghebbende, die u kunt downloaden.

Deze overboeking kunt u nu ook met uw DigiD aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Overboeken van Grafrechten.

Een particulier graf op een begraafplaats huurt u voor een bepaalde termijn. U bent dan rechthebbende van het graf. Als Rechthebbende van een graf kunt u de grafrechten verlengen na afloop van de termijn.

Vanaf nu kunt u als rechthebbende de grafrechten online verlengen via Mijn Loket met uw DigiD. Dit is mogelijk door middel van het aan u verstuurde verlengingsvoorstel of op eigen verzoek. Wilt u de grafrechten niet verlengen maar beëindigen dan kan dat ook online Mijn Loket met uw DigiD.

Meer informatie vindt u op de pagina grafrechten verlengen of beëindigen.

Online een begrafenis of crematie aanvragen is nu ook mogelijk voor de algemene begraafplaatsen en het crematorium van gemeente Rotterdam. Vanaf nu kunt u een aanvraag voor een begrafenis of crematie online indienen via Mijn Loket. U kunt als bedrijf inloggen in Mijn Loket met eHerkenning. Wanneer uw bedrijf nog geen eHerkenning heeft, kunt u deze hier aanvragen.

Het is belangrijk dat u eerst de tijd en datum voor de uitvaart afgesproken heeft met de betreffende begraafplaats of het crematorium, voordat u de aanvraag online indient.

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid voor het aanvragen van een begrafenis of crematie is via het downloadbare aanvraagformulier in pdf. Deze formulieren kunt u vinden op de pagina Aanvragen begrafenis of crematie.

Het formulier kunt u nadat deze ondertekend is ook via Mijn Loket indienen of per e-mail naar de betreffende begraafplaats of het crematorium verzenden. Met de hand ingevulde formulieren worden niet meer geaccepteerd.

Waarom verandert de manier van aanvragen?

De nieuwe manier van het online aanvragen van een uitvaart sluit beter aan bij de wensen en behoeftes van de aanvrager. Daarnaast maakt de nieuwe werkwijze de verschillende mogelijkheden die de locaties bieden inzichtelijker. U kunt uit deze verschillende mogelijkheden gemakkelijk een keuze maken wanneer u uw aanvraag online indient in Mijn Loket.

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal.

Het overlijden van een dierbare brengt meestal heftige emoties met zich mee. De periode rondom een overlijden is vaak hectisch: er moet van alles geregeld worden terwijl het hoofd en het hart vaak met het verlies en het gemis bezig zijn. Onze missie is om u tijdens maar ook na het overlijden van een dierbare zo goed mogelijk te begeleiden en waar mogelijk taken uit handen te nemen of makkelijker te maken. Wij denken met onze nieuwste uitbreiding van onze dienstverlening, het digitaal aanvragen van een gedenkteken, hiermee een nieuwe stap te zetten.

Aanvraag vergunning gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal. Meestal vraagt de steenhouwer een vergunning aan, maar u kunt dat ook zelf doen.

Algemene informatie

Heeft u al bedacht waar u begraven of bijgezet wil worden? Op begraafplaats en crematorium Hofwijk kan dat midden in de natuur. Het achterste deel van Hofwijk is een licht glooiend landschap, waar de natuur haar gang kan gaan.

Hoe ziet het eruit?

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven, of bijgezet worden in een urnenwal van aarde. Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud wordt geen gebruik gemaakt van machines. In plaats daarvan zijn er schapen die het terrein begrazen.

Geen onderhoud

In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Wandeling over terrein

Als u even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Natuurbegraven is begraven in een natuurlijke omgeving, op een plek die eruit ziet als een park of bos, zonder grafstenen of andere niet-natuurlijke objecten. Het gaat op een natuurvriendelijke manier, met gebruik van afbreekbare materialen.

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een kleine boomstamschijf markeert de plaats van een graf.

  • Nabestaanden hebben geen onderhoud meer en bijbehorende kosten, ook omdat er geen verlenging mogelijk is, dus ook geen administratie/kosten na een aantal jaar
  • U wordt één met de natuur
  • U wordt begraven/ bijgezet in een mooie, natuurlijke omgeving
  • Het is een milieuvriendelijke manier van begraven

Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven. Er is ook een urnenwal van aarde, waar een urn voor maximaal 3 jaar kan worden geplaatst. Urnen kunnen in het natuurgedeelte niet zichtbaar boven de grond worden geplaatst, op sokkels of iets dergelijks. Op het natuurgedeelte is een speciaal gedeelte waar as verstrooid kan worden.

De eigendomskosten zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft aan te schaffen en ook geen onderhoudskosten heeft. Ook de kosten van eventueel verlengen zijn er niet, want verlengen kan niet.

Dan wordt het graf geruimd en begraven we de resten in een verzamelgraf.

Op Hofwijk kunt u geen eeuwige grafrechten kopen. U kiest vooraf voor een periode van 20, 30, 40 of 50 jaar, daarna wordt het graf automatisch geruimd.

Bij de ingang van het natuurgedeelte staat een gedenkwand waar de naam, het geboorte- en het overlijdensjaar van alle overledenen in roestvrijstalen letters worden aangebracht. Uiteraard kunt u het aangeven als u dat liever niet wil.

De enige regel is dat alle materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor zowel de kleding van de overledene als de kist of de urn. Het aanmerken van een graf met grafstenen, keien, voorwerpen of planten is ook niet toegestaan.

Het natuurgedeelte op Hofwijk is 2,5 hectare groot, er is ruimte voor 1.400 graven inclusief urnen.

Af en toe komt een schaapsherder langs in het natuurgedeelte, de schapen houden het gras kort. We willen namelijk zo weinig mogelijk met machines werken, de natuur mag hier zijn gang gaan.

Herdenkingen, wandelingen en rondleidingen

Wij organiseren ieder jaar herdenkingen, wandelingen en rondleidingen over onze begraafplaatsen.

Drieluik Troostrijk Crooswijk

In het video drieluik staat de kapel uit 1915 op de monumentale begraafplaats Crooswijk centraal. Klik op 'accepteren cookies' om deel 1 te zien.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon (010) 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl

\