Uitvaart
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uitvaart/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

In 1829 werd besloten dat begraven in de kerk niet meer mocht. Gemeente Rotterdam legde de eerste gemeentelijke begraafplaats aan: begraafplaats Crooswijk. Sindsdien kwamen er nog tien bij, van Rozenburg tot Kralingen/Crooswijk.

Toen in de jaren ’70 het cremeren in Nederland werd ingevoerd, bouwde de gemeente een crematorium op de begraafplaats Hofwijk. Deze is gelegen aan de Delftweg in Overschie in een prachtige landelijke omgeving.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Elke begraafplaats heeft haar eigen unieke karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot de begraafplaats en het hypermoderne crematorium Hofwijk. De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen staan voorop. Elke uitvaart is uniek en moet op uw persoonlijke manier kunnen worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

Kinderstadskrant

Hoe kijken kinderen tegen begraafplaatsen aan? Lees het in Jong010, de Rotterdamse kinderkrant voor jongeren van 7 tot en met 12 jaar.

Nieuws

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal.

Het overlijden van een dierbare brengt meestal heftige emoties met zich mee. De periode rondom een overlijden is vaak hectisch: er moet van alles geregeld worden terwijl het hoofd en het hart vaak met het verlies en het gemis bezig zijn. Onze missie is om u tijdens maar ook na het overlijden van een dierbare zo goed mogelijk te begeleiden en waar mogelijk taken uit handen te nemen of makkelijker te maken. Wij denken met onze nieuwste uitbreiding van onze dienstverlening, het digitaal aanvragen van een gedenkteken, hiermee een nieuwe stap te zetten.

Aanvraag vergunning gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal. Meestal vraagt de steenhouwer een vergunning aan, maar u kunt dat ook zelf doen.

De zevende editie van de Lichtjesavond is op 9 februari 2019 van 19.00 uur tot 21.00 uur op de algemene begraafplaats Pernis aan de Ring 548 te Rotterdam.

Op zaterdag 9 februari 2019 is er weer een Lichtjesavond Pernis. Op deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst is iedereen welkom om alleen of met anderen in gedachten stil te staan bij overleden dierbaren. Een sfeervol uitgelichte route voert u over de begraafplaats langs muziek, beelden, verhalen en poëzie. Ook voor kinderen is deze avond geschikt om bij te wonen.

Fotowand

Eén van de projecten tijdens de Lichtjesavond Pernis is de fotowand. Ook dit jaar kunt u een foto van uw dierbare insturen die we op de fotowand laten zien. Wilt u meedoen? Stuur dan voor 21 januari 2019 per mail een foto aan de organisatie van de lichtjesavond. Per post opsturen kan ook: Commissie Lichtjesavond, Ring 308, 3195 XS te Rotterdam. De foto’s krijgen allemaal hetzelfde formaat/bewerking. Vergeet niet om de volledige voor-, en achternaam, de leeftijd en het geboortejaar van uw dierbare erbij te vermelden.

Meer informatie

De Lichtjesavond Pernis is een initiatief van de commissie Lichtjesavond Pernis en wordt in samenwerking met de gebiedscommissie Pernis en het team van Begraven en Cremeren van de gemeente Rotterdam georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op de website Lichtjesavond Pernis.

Op verschillende plekken in Nederland zijn de laatste jaren natuurbegraafplaatsen geopend. Mooie, rustige plekken in een bos of ander natuurgebied waar de natuur voor het graf zorgt.

Ook in Hofwijk is vanaf voorjaar 2019 natuur begraven mogelijk.

Als je even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Natuur begraven

Steeds meer mensen willen begraven worden in een natuurlijke omgeving, maar dat kan in de regio nog niet. Wij geloven in de troostende en helende kracht van de natuur. We dragen graag actief bij aan maatschappelijk ondernemen en een groenere wereld. Daarom komt aan de achterzijde van Hofwijk een themavak natuur begraven. In september 2017 zijn de voorbereidingen begonnen.

Het themavak natuur begraven wordt een glooiend terrein met een schelpenpad er doorheen. In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Algemene informatie

Herdenkingen en wandelingen

Wij organiseren ieder jaar herdenkingen en wandelingen over onze begraafplaatsen. Bekijk hieronder de agenda.

Jaarlijks worden op de begraafplaatsen in Rotterdam Lichtjesavonden georganiseerd. Dit zijn avonden waarop iedereen een verloren dierbare kan herdenken.

Lichtjesavonden
09-02-2019    Lichtjesavond Pernis  19.00-21.00 uur

Op 4 mei zijn er op meerdere begraafplaatsen (Crooswijk, Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Hofwijk) herdenkingen. We herdenken burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog, als daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon (010) 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl