Uitvaart
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-01-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uitvaart/
Spring naar het artikel

In 1829 werd besloten dat begraven in de kerk niet meer mocht. Gemeente Rotterdam legde de eerste gemeentelijke begraafplaats aan: begraafplaats Crooswijk. Sindsdien kwamen er nog tien bij, van Rozenburg tot Kralingen/Crooswijk.

Toen in de jaren ’70 het cremeren in Nederland werd ingevoerd, bouwde de gemeente een crematorium op de begraafplaats Hofwijk. Deze is gelegen aan de Delftweg in Overschie in een prachtige landelijke omgeving.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Elke begraafplaats heeft haar eigen unieke karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot de begraafplaats en het hypermoderne crematorium Hofwijk. De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen staan voorop. Elke uitvaart is uniek en moet op uw persoonlijke manier kunnen worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

Nieuws

Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. Hierin zijn twee verschillende soorten grafrechten te onderscheiden:

  • Particulier grafrechten, de rechten hiervoor zijn 15 of 30 jaar geldig na aankoop en daarna na elke verlenging van 5, 10, 15 of 20 jaar. We spreken dan over de rechthebbende en die bepaalt oa wie er in het graf mogen worden begraven.
  • Algemene grafrechten, de rechten hiervoor worden afgegeven voor een periode van 15 jaar en in dit graf zijn meerdere overledenen begraven en vaak vreemden van elkaar en de persoon die hier de rechten op heeft noemen we belanghebbende.

Is de rechthebbende of belanghebbende overleden? Dan kan 1 ander persoon de grafrechten overnemen. Gebeurt dit niet, dan vervallen deze rechten aan de gemeente Rotterdam. U moet het verzoek tot overschrijving binnen een jaar na het overlijden van de rechthebbende of belanghebbende doen.
U kunt ook op eigen verzoek grafrechten overboeken (tussentijds, bij leven). U heeft hiervoor een akkoordverklaring nodig van de huidige rechthebbende of belanghebbende, die u kunt downloaden.

Deze overboeking kunt u nu ook met uw DigiD aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Overboeken van Grafrechten.

Een particulier graf op een begraafplaats huurt u voor een bepaalde termijn. U bent dan rechthebbende van het graf. Als Rechthebbende van een graf kunt u de grafrechten verlengen na afloop van de termijn.

Vanaf nu kunt u als rechthebbende de grafrechten online verlengen via Mijn Loket met uw DigiD. Dit is mogelijk door middel van het aan u verstuurde verlengingsvoorstel of op eigen verzoek. Wilt u de grafrechten niet verlengen maar beëindigen dan kan dat ook online Mijn Loket met uw DigiD.

Meer informatie vindt u op de pagina grafrechten verlengen of beëindigen.

Van oktober tot februari is iedereen welkom tijdens de Lichtjesavonden op onze gemeentelijke begraafplaatsen Hoek van Holland, Hofwijk, Rozenburg, Crooswijk, de Zuiderbegraafplaats en Pernis. Elke begraafplaats geeft zijn eigen invulling aan de avond. Op alle avonden is er sfeervolle muziek, de gelegenheid om een kaarsje te branden en een persoonlijke boodschap aan een dierbare te schrijven. Natuurlijk is het ook mogelijk om een bloem of kaars bij de eigen gedenkplek te zetten. Neem in dat geval wel een lichtbron zoals een zaklamp mee want het kan behoorlijk donker op de begraafplaats zijn.

Op dit moment zijn alle Lichtjesavonden geweest, op de Lichtjesavond Pernis na. De Lichtjesavond Pernis is op zaterdag 8 februari 2020, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Begraafplaats Pernis is gelegen aan de Ring 548, 3195 XT te Rotterdam. Kijk voor meer informatie ook op www.lichtjesavondpernis.nl

Online een begrafenis of crematie aanvragen is nu ook mogelijk voor de algemene begraafplaatsen en het crematorium van gemeente Rotterdam.

Vanaf nu kunt u een aanvraag voor een begrafenis of crematie online indienen via Mijn Loket. U kunt als bedrijf inloggen in Mijn Loket met eHerkenning. Wanneer uw bedrijf nog geen eHerkenning heeft, kunt u deze hier aanvragen.

Het is belangrijk dat u eerst de tijd en datum voor de uitvaart afgesproken heeft met de betreffende begraafplaats of het crematorium, voordat u de aanvraag online indient.

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid voor het aanvragen van een begrafenis of crematie is via het downloadbare aanvraagformulier in pdf. Deze formulieren kunt u vinden op de pagina Aanvragen begrafenis of crematie.

Het formulier kunt u nadat deze ondertekend is ook via Mijn Loket indienen of per e-mail naar de betreffende begraafplaats of het crematorium verzenden. Met de hand ingevulde formulieren worden niet meer geaccepteerd.

Waarom verandert de manier van aanvragen?

De nieuwe manier van het online aanvragen van een uitvaart sluit beter aan bij de wensen en behoeftes van de aanvrager. Daarnaast maakt de nieuwe werkwijze de verschillende mogelijkheden die de locaties bieden inzichtelijker. U kunt uit deze verschillende mogelijkheden gemakkelijk een keuze maken wanneer u uw aanvraag online indient in Mijn Loket.

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal.

Het overlijden van een dierbare brengt meestal heftige emoties met zich mee. De periode rondom een overlijden is vaak hectisch: er moet van alles geregeld worden terwijl het hoofd en het hart vaak met het verlies en het gemis bezig zijn. Onze missie is om u tijdens maar ook na het overlijden van een dierbare zo goed mogelijk te begeleiden en waar mogelijk taken uit handen te nemen of makkelijker te maken. Wij denken met onze nieuwste uitbreiding van onze dienstverlening, het digitaal aanvragen van een gedenkteken, hiermee een nieuwe stap te zetten.

Aanvraag vergunning gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal. Meestal vraagt de steenhouwer een vergunning aan, maar u kunt dat ook zelf doen.

Algemene informatie

Heeft u al bedacht waar u begraven of bijgezet wil worden? Op begraafplaats en crematorium Hofwijk kan dat midden in de natuur. Het achterste deel van Hofwijk is een licht glooiend landschap, waar de natuur haar gang kan gaan.

Hoe ziet het eruit?

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven, of bijgezet worden in een urnenwal van aarde. Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud wordt geen gebruik gemaakt van machines. In plaats daarvan zijn er schapen die het terrein begrazen.

Geen onderhoud

In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Wandeling over terrein

Als u even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Natuurbegraven is begraven in een natuurlijke omgeving, op een plek die eruit ziet als een park of bos, zonder grafstenen of andere niet-natuurlijke objecten. Het gaat op een natuurvriendelijke manier, met gebruik van afbreekbare materialen.

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een kleine boomstamschijf markeert de plaats van een graf.

  • Nabestaanden hebben geen onderhoud meer en bijbehorende kosten, ook omdat er geen verlenging mogelijk is, dus ook geen administratie/kosten na een aantal jaar
  • U wordt één met de natuur
  • U wordt begraven/ bijgezet in een mooie, natuurlijke omgeving
  • Het is een milieuvriendelijke manier van begraven

Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven. Er is ook een urnenwal van aarde, waar een urn voor maximaal 3 jaar kan worden geplaatst. Urnen kunnen in het natuurgedeelte niet zichtbaar boven de grond worden geplaatst, op sokkels of iets dergelijks. Op het natuurgedeelte is een speciaal gedeelte waar as verstrooid kan worden.

De eigendomskosten zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft aan te schaffen en ook geen onderhoudskosten heeft. Ook de kosten van eventueel verlengen zijn er niet, want verlengen kan niet.

Dan wordt het graf geruimd en begraven we de resten in een verzamelgraf.

Op Hofwijk kunt u geen eeuwige grafrechten kopen. U kiest vooraf voor een periode van 20, 30, 40 of 50 jaar, daarna wordt het graf automatisch geruimd.

Bij de ingang van het natuurgedeelte staat een gedenkwand waar de naam, het geboorte- en het overlijdensjaar van alle overledenen in roestvrijstalen letters worden aangebracht. Uiteraard kunt u het aangeven als u dat liever niet wil.

De enige regel is dat alle materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor zowel de kleding van de overledene als de kist of de urn. Het aanmerken van een graf met grafstenen, keien, voorwerpen of planten is ook niet toegestaan.

Het natuurgedeelte op Hofwijk is 2,5 hectare groot, er is ruimte voor 1.400 graven inclusief urnen.

Af en toe komt een schaapsherder langs in het natuurgedeelte, de schapen houden het gras kort. We willen namelijk zo weinig mogelijk met machines werken, de natuur mag hier zijn gang gaan.

Herdenkingen, wandelingen en rondleidingen

Wij organiseren ieder jaar herdenkingen, wandelingen en rondleidingen over onze begraafplaatsen. Bekijk hieronder de agenda.

Op 4 mei zijn er op meerdere begraafplaatsen (Crooswijk, Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Hofwijk) herdenkingen. We herdenken burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog, als daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Drieluik Troostrijk Crooswijk

In het video drieluik staat de kapel uit 1915 op de monumentale begraafplaats Crooswijk centraal. Klik op 'accepteren cookies' om deel 1 te zien.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon (010) 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl

\