Uitvaart
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uitvaart/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

In 1829 werd besloten dat begraven in de kerk niet meer mocht. Gemeente Rotterdam legde de eerste gemeentelijke begraafplaats aan: begraafplaats Crooswijk. Sindsdien kwamen er nog tien bij, van Rozenburg tot Kralingen/Crooswijk.

Toen in de jaren ’70 het cremeren in Nederland werd ingevoerd, bouwde de gemeente een crematorium op de begraafplaats Hofwijk. Deze is gelegen aan de Delftweg in Overschie in een prachtige landelijke omgeving.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Elke begraafplaats heeft haar eigen unieke karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot de begraafplaats en het hypermoderne crematorium Hofwijk. De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen staan voorop. Elke uitvaart is uniek en moet op uw persoonlijke manier kunnen worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

Nieuws

Online een begrafenis of crematie aanvragen is nu ook mogelijk voor de algemene begraafplaatsen en het crematorium van gemeente Rotterdam.

Vanaf nu kunt u een aanvraag voor een begrafenis of crematie online indienen via Mijn Loket. U kunt als bedrijf inloggen in Mijn Loket met eHerkenning. Wanneer uw bedrijf nog geen eHerkenning heeft, kunt u deze hier aanvragen.

Het is belangrijk dat u eerst de tijd en datum voor de uitvaart afgesproken heeft met de betreffende begraafplaats of het crematorium, voordat u de aanvraag online indient.

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid voor het aanvragen van een begrafenis of crematie is via het downloadbare aanvraagformulier in pdf. Deze formulieren kunt u vinden op de pagina Aanvragen begrafenis of crematie.

Het formulier kunt u nadat deze ondertekend is ook via Mijn Loket indienen of per e-mail naar de betreffende begraafplaats of het crematorium verzenden. Met de hand ingevulde formulieren worden niet meer geaccepteerd.

Waarom verandert de manier van aanvragen?

De nieuwe manier van het online aanvragen van een uitvaart sluit beter aan bij de wensen en behoeftes van de aanvrager. Daarnaast maakt de nieuwe werkwijze de verschillende mogelijkheden die de locaties bieden inzichtelijker. U kunt uit deze verschillende mogelijkheden gemakkelijk een keuze maken wanneer u uw aanvraag online indient in Mijn Loket.

Heeft u al bedacht waar u begraven of bijgezet wil worden? Op begraafplaats en crematorium Hofwijk kan dat voortaan midden in de natuur. Het achterste deel van Hofwijk is opnieuw aangelegd. Het is nu een licht glooiend landschap, waar de natuur haar gang kan gaan. Tweehonderd extra bomen zijn er geplant en als je niet beter wist, zou je zeggen dat je midden in de natuur staat in plaats van op een begraafplaats.

Hoe ziet het eruit?

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven, of bijgezet worden in een urnenwal van aarde. Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud wordt geen gebruik gemaakt van machines. In plaats daarvan zijn er schapen die het terrein begrazen.

Geen onderhoud

In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Wandeling over terrein

Als u even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal.

Het overlijden van een dierbare brengt meestal heftige emoties met zich mee. De periode rondom een overlijden is vaak hectisch: er moet van alles geregeld worden terwijl het hoofd en het hart vaak met het verlies en het gemis bezig zijn. Onze missie is om u tijdens maar ook na het overlijden van een dierbare zo goed mogelijk te begeleiden en waar mogelijk taken uit handen te nemen of makkelijker te maken. Wij denken met onze nieuwste uitbreiding van onze dienstverlening, het digitaal aanvragen van een gedenkteken, hiermee een nieuwe stap te zetten.

Aanvraag vergunning gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf is een vergunning nodig. Voorheen kon de vergunning alleen schriftelijk aangevraagd worden maar vanaf nu kan dat ook digitaal. Meestal vraagt de steenhouwer een vergunning aan, maar u kunt dat ook zelf doen.

Algemene informatie

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Natuurbegraven is begraven in een natuurlijke omgeving, op een plek die eruit ziet als een park of bos, zonder grafstenen of andere niet-natuurlijke objecten. Het gaat op een natuurvriendelijke manier, met gebruik van afbreekbare materialen.

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een kleine boomstamschijf markeert de plaats van een graf.

  • Nabestaanden hebben geen onderhoud meer en bijbehorende kosten, ook omdat er geen verlenging mogelijk is, dus ook geen administratie/kosten na een aantal jaar
  • U wordt één met de natuur
  • U wordt begraven/ bijgezet in een mooie, natuurlijke omgeving
  • Het is een milieuvriendelijke manier van begraven

Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven. Er is ook een urnenwal van aarde, waar een urn voor maximaal 3 jaar kan worden geplaatst. Urnen kunnen in het natuurgedeelte niet zichtbaar boven de grond worden geplaatst, op sokkels of iets dergelijks.

De eigendomskosten zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft aan te schaffen en ook geen onderhoudskosten heeft. Ook de kosten van eventueel verlengen zijn er niet, want verlengen kan niet.

Dan wordt het graf geruimd en begraven we de resten in een verzamelgraf.

Op Hofwijk kunt u geen eeuwige grafrechten kopen. U kiest vooraf voor een periode van 20, 30, 40 of 50 jaar, daarna wordt het graf automatisch geruimd.

Bij de ingang van het natuurgedeelte staat een gedenkwand waar de naam, het geboorte- en het overlijdensjaar van alle overledenen in roestvrijstalen letters worden aangebracht. Uiteraard kunt u het aangeven als u dat liever niet wil.

De enige regel is dat alle materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor zowel de kleding van de overledene als de kist of de urn.

Het natuurgedeelte op Hofwijk is 2,5 hectare groot, er is ruimte voor 1.400 graven inclusief urnen.

Af en toe komt een schaapsherder langs in het natuurgedeelte, de schapen houden het gras kort. We willen namelijk zo weinig mogelijk met machines werken, de natuur mag hier zijn gang gaan.

Herdenkingen en wandelingen

Wij organiseren ieder jaar herdenkingen en wandelingen over onze begraafplaatsen. Bekijk hieronder de agenda.

Jaarlijks worden op de begraafplaatsen in Rotterdam Lichtjesavonden georganiseerd. Dit zijn avonden waarop iedereen een verloren dierbare kan herdenken.

Op 4 mei zijn er op meerdere begraafplaatsen (Crooswijk, Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Hofwijk) herdenkingen. We herdenken burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog, als daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon (010) 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl