Uitvaart
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uitvaart/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam heeft een aantal gemeentelijke begraafplaatsen en een crematorium in beheer. Elk met haar eigen karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot begraafplaats en crematorium Hofwijk met een apart gedeelte voor natuurlijk begraven.

De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen vormen onze uitgangspunten. Elke uitvaart is uniek en moet zoveel mogelijk op uw persoonlijke wijze worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

In verband met het COVID-19 virus gelden aanscherpte regels voor begrafenissen en uitvaartdiensten. De belangrijkste leest u hier. Bespreek uw wensen en de mogelijkheden met uw uitvaartverzorger. Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Aangescherpte regels

Vanaf 1 december 2020 is het in Nederland, ter bestrijding van het coronavirus, verplicht om in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt ook voor de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium.

De ontvangstruimtes, de aula’s, de familiekamers en de condoleanceruimtes worden als een publieke ruimte gezien. Daar geldt daarom een mondkapjesplicht, behalve als de aanwezigen een vaste zitplaats hebben (met inachtneming van 1,5 meter afstand). Dat is bijvoorbeeld tijdens de uitvaartplechtigheid of bij de condoleance. Als u rondloopt (bijvoorbeeld om van de aula naar de condoleanceruimte te gaan, als u het toilet bezoekt of naar de garderobe loopt), dan is het opzetten van een mondkapje weer verplicht. Zorgt u daarom dat u een mondkapje bij u heeft.

Aanwezigheid van mensen uit de risicogroep wordt afgeraden. Mensen met klachten zoals hoesten, verkoudheid of luchtwegklachten worden aangeraden thuis te blijven. Wij bieden op onze locaties Hofwijk, Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats aan om het afscheid via een livestream te volgen. Zo kunnen mensen desgewenst de plechtigheid thuis volgen.

Wij adviseren nabestaanden en belangstellenden om geen handen te schudden bij het verwelkomen en het condoleren. Op onze locaties wordt dit ook aangegeven. Om toch, naast woorden, uw condoleances aan de nabestaanden over te brengen, kunt u misschien de eigen hand op het hart leggen, de handen voor de borst ineenvouwen of een handkus geven.

Voor bijeenkomsten binnen geldt dat de capaciteit van de ruimte leidend is voor het aantal personen. Zo moeten mensen een vaste zitplaats hebben en in alle gevallen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Voor de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium betekent dit het volgende:

Aula Aantallen
Crooswijk, Pernis, Rozenburg en Oudeland

30 personen

Hoek van Holland 15 personen
Zuiderbegraafplaats 50 personen
Hofwijk Witte Kapel 15 personen
Hofwijk kleine aula 30 personen
Hofwijk grote aula 50 personen
Aantallen catering Aantallen
Pernis, Rozenburg en Oudeland geen catering mogelijk
Hoek van Holland 15 personen
Crooswijk 30 personen
Zuiderbegraafplaats 30 personen
Hofwijk koffiekamer 1 30 personen
Hofwijk koffiekamer 2 50 personen
Hofwijk koffiekamer 3 30 personen
Hofwijk koffiekamer 4 30 personen
Hofwijk Witte Kapel 15 personen

Uitzoeken graflocatie en asbestemmingen

Het is voor nabestaanden weer mogelijk om zelf een graflocatie op Crooswijk, de Zuiderbegraafplaats, Hofwijk en het natuurgedeelte op begraafplaats Hofwijk uit te zoeken. Let op: een graf uitzoeken kan alleen op afspraak en met maximaal 2 nabestaanden. Ook afspraken voor asbestemmingen zijn met maximaal 2 nabestaanden mogelijk. Neemt u voor beide zaken contact op met de betreffende locatie.

Livestream

Uitvaartplechtigheden die in de aula’s van het hoofdgebouw van begraafplaats en crematorium Hofwijk, de aula van begraafplaats Crooswijk en de aula van Zuiderbegraafplaats gehouden worden, kunnen online door belangstellenden via een webcast gevolgd worden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op met de betreffende locatie.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium.

Begraafplaats Crooswijk

Begraafplaats Crooswijk

Kerkhoflaan 1
3034 TA Rotterdam
010 - 489 85 40

Begraafplaats Hoek van Holland

Begraafplaats Hoek van Holland

Kerkhofweg 6
3151 TN Hoek van Holland
010 - 489 85 40

Begraafplaats Oud-Overschie

Begraafplaats Oud-Overschie

Overschiese Dorpsstraat 90
3043 CT Rotterdam
010 - 489 85 70

Begraafplaats Oudeland

Begraafplaats Oudeland

Oudelandseweg 211
3194 VA Rotterdam-Hoogvliet
010 - 489 85 65

Begraafplaats Pernis

Begraafplaats Pernis

Ring 548
3195 XT Rotterdam
010 - 489 85 60

Begraafplaats Rozenburg

Begraafplaats Rozenburg

Molenweg 40
3181 AT Rotterdam
010 - 489 85 60

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Begraafplaats en crematorium Hofwijk

Delftweg 230
3046 ND Rotterdam
010 - 489 85 70

Zuiderbegraafplaats

Zuiderbegraafplaats

Slinge 50
3084 EB Rotterdam
010 - 489 85 60

Nieuws

De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Oudeland aan de Oudelandseweg 211 in Hoogvliet, is voornemens om op deze begraafplaats de graven op vak 4 met de grafnummers 6045 tot en met 6063 na het derde kwartaal van 2021 te ruimen. De grafrust van 15 jaar van deze algemene graven is verstreken.

De belanghebbende die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving en overplaatsing zijn kosten verbonden. Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf-vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene graven of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op met de Zuiderbegraafplaats via telefoonnummer 010 - 489 85 60 (tijdens werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur) of e-mail zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl of met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via e-mail info@begraafplaatsen.rotterdam.nl of telefoonnummer 010 - 489 34 34 (tijdens werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur). Vermeld u daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.

In de eerste podcast van de nieuwe serie 010 minuten vertelt Wim Kerkhof, bedrijfsleider van begraafplaats en crematorium Hofwijk, over zijn bijzondere werk. Wandelend tussen de schapen vertelt Wim over het natuurgedeelte op Hofwijk waar mensen sinds mei 2019 begraven kunnen worden en waar de natuur haar eigen gang gaat. Ook de Witte Kapel komt aan bod. Een losstaand gebouw waar kleine gezelschappen (normaal gesproken ongeveer 30 personen, in coronatijd 15 personen) in een intieme en huiselijk sfeer afscheid van hun dierbare kunnen nemen.

Meer weten over de mogelijkheden op begraafplaats en crematorium Hofwijk? Neem dan contact op via 010 - 489 85 70 of stuur een e-mail naar info@crematorium.rotterdam.nl.

Algemene informatie

Heeft u al bedacht waar u begraven of bijgezet wil worden? Op begraafplaats en crematorium Hofwijk kan dat midden in de natuur. Het achterste deel van Hofwijk is een licht glooiend landschap, waar de natuur haar gang kan gaan.

Hoe ziet het eruit?

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven, of bijgezet worden in een urnenwal van aarde. Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud wordt geen gebruik gemaakt van machines. In plaats daarvan zijn er schapen die het terrein begrazen.

Geen onderhoud

In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Wandeling over terrein

Als u even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Natuurbegraven is begraven in een natuurlijke omgeving, op een plek die eruit ziet als een park of bos, zonder grafstenen of andere niet-natuurlijke objecten. Het gaat op een natuurvriendelijke manier, met gebruik van afbreekbare materialen.

Het natuurgedeelte van de begraafplaats lijkt meer op een park of bos. Er staan geen grafstenen, alleen een kleine boomstamschijf markeert de plaats van een graf.

  • Nabestaanden hebben geen onderhoud meer en bijbehorende kosten, ook omdat er geen verlenging mogelijk is, dus ook geen administratie/kosten na een aantal jaar
  • U wordt één met de natuur
  • U wordt begraven/ bijgezet in een mooie, natuurlijke omgeving
  • Het is een milieuvriendelijke manier van begraven

Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven. Er is ook een urnenwal van aarde, waar een urn voor maximaal 3 jaar kan worden geplaatst. Urnen kunnen in het natuurgedeelte niet zichtbaar boven de grond worden geplaatst, op sokkels of iets dergelijks. Op het natuurgedeelte is een speciaal gedeelte waar as verstrooid kan worden.

De eigendomskosten zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft aan te schaffen en ook geen onderhoudskosten heeft. Ook de kosten van eventueel verlengen zijn er niet, want verlengen kan niet.

Dan wordt het graf geruimd en begraven we de resten in een verzamelgraf.

Op Hofwijk kunt u geen eeuwige grafrechten kopen. U kiest vooraf voor een periode van 20, 30, 40 of 50 jaar, daarna wordt het graf automatisch geruimd.

Bij de ingang van het natuurgedeelte staat een gedenkwand waar de naam, het geboorte- en het overlijdensjaar van alle overledenen in roestvrijstalen letters worden aangebracht. Uiteraard kunt u het aangeven als u dat liever niet wil.

De enige regel is dat alle materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor zowel de kleding van de overledene als de kist of de urn. Het aanmerken van een graf met grafstenen, keien, voorwerpen of planten is ook niet toegestaan.

Het natuurgedeelte op Hofwijk is 2,5 hectare groot, er is ruimte voor 1.400 graven inclusief urnen.

Af en toe komt een schaapsherder langs in het natuurgedeelte, de schapen houden het gras kort. We willen namelijk zo weinig mogelijk met machines werken, de natuur mag hier zijn gang gaan.

Herdenkingen, wandelingen en rondleidingen

Cover boekje wandelroute

De gemeente organiseert ieder jaar herdenkingen, wandelingen en rondleidingen over onze begraafplaatsen. In verband met corona zijn deze activiteiten grotendeels opgeschort.

Wel kunt u op eigen gelegenheid de groene en culturele route over de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk volgen. De route staat in het boekje ‘Van hemelboom tot vallende man’. Dit boekje is gratis verkrijgbaar op begraafplaats Crooswijk: bij de balie (tijdens werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur, informeer via telefoonnummer 010 - 489 85 40 voor de actuele openingstijden) of op de tafel in de wachtruimte. Of download de digitale versie hieronder:

Drieluik Troostrijk Crooswijk

In het video drieluik staat de kapel uit 1915 op de monumentale begraafplaats Crooswijk centraal. Klik op 'accepteren cookies' om deel 1 te zien.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon 010 - 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl