Spring naar het artikel

In 1829 werd besloten dat begraven in de kerk niet meer mocht. Gemeente Rotterdam legde de eerste gemeentelijke begraafplaats aan: begraafplaats Crooswijk. Sindsdien kwamen er nog tien bij, van Rozenburg tot Kralingen/Crooswijk.

Toen in de jaren ’70 het cremeren in Nederland werd ingevoerd, bouwde de gemeente een crematorium op de begraafplaats Hofwijk. Deze is gelegen aan de Delftweg in Overschie in een prachtige landelijke omgeving.

Gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium

Elke begraafplaats heeft haar eigen unieke karakter. Van het rijksmonumentale Crooswijk tot de begraafplaats en het hypermoderne crematorium Hofwijk. De gemeente Rotterdam streeft naar de beste dienstverlening tegen lage tarieven. Uw wensen staan voorop. Elke uitvaart is uniek en moet op uw persoonlijke manier kunnen worden ingevuld. Dat is waar wij voor zorgen.

Kinderstadskrant

Hoe kijken kinderen tegen begraafplaatsen aan? Lees het in Jong010, de Rotterdamse kinderkrant voor jongeren van 7 tot en met 12 jaar.

Nieuws

Met wierook en wijwater zegende vicaris Henri Egging op 3 juli 2018 om 15.30 uur het nieuwe Rooms-Katholieke grafvak Z op de begraafplaats Crooswijk.

De vicaris werd begeleid door Theo van Werkhoven directeur van de naastgelegen R.K. Begraafplaats en Crematorium St. Laurentius. Het grafvak vergroot de mogelijkheden van nabestaanden om hun geliefden ook te begraven en te gedenken op begraafplaats Crooswijk. Het bestaande Rooms-Katholieke gedeelte op begraafplaats Crooswijk was bijna vol.

Op verschillende plekken in Nederland zijn de laatste jaren natuurbegraafplaatsen geopend. Mooie, rustige plekken in een bos of ander natuurgebied waar de natuur voor het graf zorgt.

Ook in Hofwijk is vanaf voorjaar 2019 natuur begraven mogelijk.

Als je even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.

Natuur begraven

Steeds meer mensen willen begraven worden in een natuurlijke omgeving, maar dat kan in de regio nog niet. Wij geloven in de troostende en helende kracht van de natuur. We dragen graag actief bij aan maatschappelijk ondernemen en een groenere wereld. Daarom komt aan de achterzijde van Hofwijk een themavak natuur begraven. In september 2017 zijn de voorbereidingen begonnen.

Het themavak natuur begraven wordt een glooiend terrein met een schelpenpad er doorheen. In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

De kapel op de algemene begraafplaats Crooswijk wordt de komende jaren gerestaureerd. De eerste fase is met een videodrieluik vastgelegd.

De kapel dateert uit 1915 en is ruim honderd jaar oud. Omdat groot onderhoud nodig is, wordt de kapel over een periode van zes jaar gerestaureerd en gerenoveerd. In september is de eerste mijlpaal bereikt. Het vernieuwde interieur van de kapel met als belangrijk onderdeel een nieuwe wand tussen de aula en de familiekamer.

Door een bijdrage van het Mondriaan Fonds is in de glaspanelen van de aulawand een bijzonder kunstwerk gevat. Het is van gevilte wol en van de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra. Het kunstwerk heet Het Pad van de Vogels. Het symboliseert de verbondenheid van de reizende menselijke ziel met hun achtergebleven geliefden op aarde.

Het drieluik Troostrijk Crooswijk neemt u via een blik achter de schermen mee naar de huidige inrichting van de kapel.

Met ingang van 1 september 2018 komen een aantal algemene graven in aanmerking voor ruiming. Deze algemene graven bevinden zich op de gemeentelijke begraafplaatsen Crooswijk en Hoek van Holland.

Op de algemene begraafplaats Crooswijk (Kerkhoflaan 1) gaat het om de volgende vakken en graven:

  • Vak CC met de grafnummers 270 t/m 588.
  • Vak HH met de grafnummers 3730 t/m 3948.
  • Vak T met de grafnummers 1000 t/m 1039.

In deze vakken is van april 1994 tot en met juli 2003 begraven.

Op de gemeentelijke begraafplaats Hoek van Holland (Kerkhofweg 6 te Hoek van Holland) gaat het om Vak E, grafnummers 60 t/m 108. In deze vakken is van juli 1989 tot en met januari 2001 begraven.

De voorgenomen ruiming start op beide begraafplaatsen ná 1 september 2018.

De gemeente Rotterdam benadert nabestaanden van te ruimen graven bij voorkeur persoonlijk. In sommige gevallen lukt dat niet omdat de nabestaanden niet te achterhalen zijn. Daarom staan vanaf 1 september 2017 mededelingenborden bij de te ruimen vakken. De bekendmaking wordt ook in de publicatieborden bij de ingang van de begraafplaatsen geplaatst.

Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene graven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Let op: aan een opgraving en overplaatsing zijn kosten verbonden. Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk, via (010) 489 85 40. Het secretariaat is bereikbaar tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 13.00 uur.

Algemene informatie

Herdenkingen en wandelingen

Wij organiseren ieder jaar herdenkingen en wandelingen over onze begraafplaatsen. Bekijk hieronder de agenda.

Jaarlijks worden op de begraafplaatsen in Rotterdam Lichtjesavonden georganiseerd. Dit zijn avonden waarop iedereen een verloren dierbare kan herdenken.

Op 4 mei zijn er op meerdere begraafplaatsen (Crooswijk, Rozenburg, Hoek van Holland, Pernis en Hofwijk) herdenkingen. We herdenken burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog, als daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bekijk ook deel twee en deel drie van deze film over de kapel in Crooswijk.

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon (010) 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl