Uit in eigen stad
Gepubliceerd op: 02-03-2021
Geprint op: 22-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/uit-in-eigen-stad/
Ga naar de hoofdinhoud

Sinds we te maken hebben met de coronabeperkingen zijn we massaal aan het wandelen. Wijk eens van de route af en loop anders dan anders. Ga bijvoorbeeld eens kunstwandelen langs beelden van internationale kunstenaars.

Achtergelaten koffers

Aan het einde van de Wilhelminakade, bij hotel New York, ligt achtergelaten bagage. Maar dan wel van gietijzer. Het beeld van koffers en pakken is een verwijzing naar de geschiedenis van de Wilhelminapier. Hier gingen emigranten aan boord van de passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn, op weg naar een nieuwe toekomst in een ver land. Op de foto een fragment van het kunstwerk.

Kapenees aan de muur

Foto van een muurschildering op een hoekhuis in de Atjehstraat in Katendrecht. Het kunstwerk toont een portret van Johnny Hoes met daarboven de tekst 'Alleen een Kapenees begrijp wat ik bedoel'.

Op een hoekhuis in de Atjehstraat in Katendrecht hangt kunst aan de muur. ‘Alleen een Kapenees begrijp wat ik bedoel.’ Het is een mooi eerbetoon aan smartlapkeizer Johnny Hoes (1917-2011). Hoes werd geboren op Katendrecht, maar verhuisde later naar Limburg. Zijn muzikale loopbaan begon na de oorlog. In 1999 bracht hij een ode aan Katendrecht met een speciaal album. De tekst op de muur is gebaseerd op het liedje ‘Mijn Katendrecht’.

Nieuw: De Vlecht

Foto van het kunstwerk De Vlecht (2020) van de Griekse kunstenares Kalliopi Lemos. Het beeld van een afgeknipte vlecht is gemaakt van staaldraad en is 6,5 meter hoog.

Maandag 8 maart, internationale vrouwendag, krijgt Rotterdam er een nieuw prominent kunstwerk bij: De Vlecht (2020) van de Griekse kunstenares Kalliopi Lemos. Het beeld van een afgeknipte vlecht is gemaakt van staaldraad en is 6,5 meter hoog. Het stelt de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving aan de orde. Een vlecht afknippen zinspeelt op een gebaar van ongehoorzaamheid en een daad van bevrijding. Het beeld is een schenking van stichting Droom en Daad en komt te staan op het beeldenterras aan de Westersingel. Deze permanente buitententoonstelling heeft als thema het menselijk lichaam, en is altijd en voor iedereen bereikbaar.

Meer informatie

Zelf een wandeling uitstippelen? Kijk op de plattegrond van Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam (BKOR), en voor meer informatie over beelden op Sculptureinternationalrotterdam.nl.