Tuintips
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tuintips/
Spring naar het artikel

Tegel eruit, groen erin! Zo luidt het devies voor alle Rotterdammers. Gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werken samen aan een aantrekkelijke en klimaatbestendige stad.

Op deze pagina leest u hoe u uw eigen tuin aangenamer kunt maken en daarmee direct ook een bijdrage levert aan vergroening van de stad.

Een groene stad is mooi, gezond en prettig om in te wonen, te werken en te recreëren. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast. In uw eigen tuin kunt u als inwoner van Rotterdam bijdragen aan vergroening van de stad als geheel en tegelijkertijd uw eigen leefomgeving aangenamer maken. Door wat extra planten en minder tegels in uw tuin krijgt u het echte ‘buitengevoel’. Samen zorgen we ervoor dat Rotterdam steeds groener wordt!

Water in de tuin

Bij veel woningen stroomt regenwater van het dak, terras en verharde tuingedeelten weg naar het riool, via regenpijpen en putjes in de tuinbestrating. Het riool voert het water af naar de rioolwaterzuivering. Maar dat is zonde, want dit regenwater is schoon en hoeven we helemaal niet te zuiveren. Bovendien veroorzaakt al dit regenwater tijdens hevige buien soms overlast. Het riool raakt vol en er kan water op straat komen te staan. Meer groen en minder tegels in de tuin helpt wateroverlast te voorkomen. De beplanting en de bodem houden het water namelijk vast. Het water blijft hierdoor op eigen terrein en stroomt niet weg via het riool. Als u uw regenpijp aansluit op een regenton, geeft u na een regenbui uw planten gratis water.

Op deze website over watertuinen van de stichting Rioned leest u hoe makkelijk het is om water in de tuin te gebruiken of hoe u een watertuin ontwerpt en aanlegt. Lees meer over de verschillende onderdelen die in de watertuin gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan een regenton, de bestrating en de beplanting. Ook staan hier mooie ontwerpen en goed uitgewerkte voorbeelden van het gebruik van water in de tuin. Wist u dat een goed aangelegde watertuin weinig onderhoud nodig heeft? Rioned heeft ook een brochure over hoe u regenwater in de tuin kunt gebruiken.

Meer achtergrondinformatie is te vinden in de brochure:

Groen in de tuin

Een groene omgeving geeft een gevoel van rust en gezondheid. Heerlijk om even bij te komen na het werk. Groen brengt verkoeling op hete zomerdagen. Een groene tuin is een perfecte omgeving om te genieten van gezelschap, zon en barbecue. Of u een kleine of een grote tuin hebt: met een groene hoek in uw tuin kunnen u en uw kinderen even bij komen van de zon en tóch genieten van het lekkere weer. Kinderen spelen graag in een groene tuin. In de buitenlucht, met hun speelgoed en met wat de natuur hen biedt. Ze ontdekken de natuur vlakbij huis: planten die opkomen, bloemen die uit hun knop komen, ze maken het van dag tot dag mee. Weg van spelcomputers en televisie! In grotere tuinen is een watertuin een echt avontuur voor kinderen. De aanleg kost niet veel, de pret is onbetaalbaar.

Je tuin vergroenen is leuk om samen te doen. Met het gezin, met de buren of met vrienden. Nederlandse planten in uw tuin betekenen minder onderhoud. U kunt dan van een groene tuin genieten zonder veel inspanning. Nederlandse plantsoorten zijn goedkoper in aanschaf en zijn goed bestand tegen het Nederlandse weer. Als regenwater in uw tuin makkelijker in de grond kan weglopen, helpt u de wijk droge voeten te houden. Natuurlijk kan dat door gras en borders aan te leggen, maar er zijn meer manieren. Uw tuincentrum vertelt u graag meer over bestrating die water doorlaat.

Groen op het dak

Groene daken dragen bij aan een duurzame en gezonde stad, door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Groene daken nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Daarmee leveren groene daken een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een beplant dak isoleert het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in huis. Bovendien stralen groene daken bij hogere temperaturen minder warmte uit waardoor het ook een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur. En natuurlijk wordt de stad groener, waardoor er meer kansen komen voor flora en fauna en de leefbaarheid verbetert.

Naast het feit dat u een bijdrage levert aan een duurzame stad, heeft een groen dak ook financiële voordelen voor u. Groene daken gaan 1,5 tot 2 x langer mee dan een gewoon dak, waardoor u lagere onderhoudskosten heeft. Daarnaast heeft een groen dak een waardeverhogend effect op uw pand en zal het uw woongenot vergroten.

\