Proef met tijdelijke woningen
Gepubliceerd op: 04-03-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tijdelijke-woningen/
Spring naar het artikel

Er komen 700 tot 1.000 flexwoningen in Rotterdam. Dit zijn tijdelijke woningen die voor maximaal 15 jaar worden geplaatst. De eerste woningen komen bij De Kroon in Schiehaven en in Hoogvliet Noord-West.

De eerste twee locaties in Schiehaven en Hoogvliet zijn gekozen op basis van een aantal criteria. Zo is er onder andere gekeken naar een goede bereikbaarheid, voldoende voorzieningen in de omgeving en naar de gebiedsplannen. In beide gevallen wordt er nog gekeken hoeveel tijdelijke woningen er precies geplaatst kunnen worden.

Locaties

Op dit moment wordt ook onderzocht of het mogelijk is om - naast in Hoogvliet en Schiehaven - ook in Beverwaard, Feijenoord, Hoek van Holland, Nesselande en Vreewijk tijdelijke woningbouw toe te staan.

Studenten en statushouders

Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is de proef met deze tijdelijke woningen een uitkomst voor studenten, jonge leraren en politieagenten. 'Maar ook voor jonge statushouders, jongeren met een laag inkomen of jongeren die uitstromen uit een opvangsituatie is het een eerste stap richting een permanente woning. Tijdelijk wonen kan ook een oplossing op de korte termijn zijn voor mensen die door renovatie, of bijvoorbeeld een echtscheiding in hun huidige wijk, tijdelijk woonruimte nodig hebben.'

Doelgroep en woontype

Per locatie gaat de gemeente kijken welke doelgroep bij welk woontype past. Het uitgangspunt is dat er een evenwichtige mix komt aan bewoners die elkaar kunnen ondersteunen. Ook wordt er gekeken of mensen versneld kunnen (re)integreren. 'In Rotterdam willen we iedereen een thuis kunnen bieden, ook mensen die op zoek zijn naar een woning als opstap of tussenstap naar een permanente woning.'

Planning

Zowel in 2020 als in 2021 wordt er ingezet op het starten van het bouwen van tijdelijke woningen op de diverse locaties. Per locatie zal op deze pagina meer informatie worden geplaatst, zodra deze informatie beschikbaar komt.

Meer informatie

Heeft u een vraag over tijdelijke woningen in Rotterdam? Stuur dan een e-mail aan Leon Moonen.

Meer weten over hoe bestuur, stad en partners samen doorpakken voor het Rotterdam van nu en de toekomst? Kijk op de pagina Wonen in een wereldstad.

\