Terbregge
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/terbregge/
Spring naar het artikel

Terbregge heeft een typisch Hollands landschap met molens, water en fietsroutes die door het Lage Bergse Bos en lands de Rottemeren voeren. De wijk heeft een gevarieerd woonmilieu.

De wijk kent de nodige bedrijvigheid van individuele ondernemers, maar er zijn geen winkels voor de dagelijkse boodschappen. Er zijn twee horecagelegenheden en er is een locatie met diverse bedrijven. Op de geluidswal en tussen de woningen van Nieuw Terbregge zijn diverse speelplekken.

Historie

De huidige wijk bestaat uit het voormalig buurschap Terbregge, dat in de dertiende eeuw ontstond rond een brug over de Rotte. In 1524 moet het gehucht ‘Terbregghe’ al bestaan hebben. De molen De Vier Winden staat in het oude gedeelte aan de Rotte. De wijk is nu vooral bekend door het naastgelegen verkeersknooppunt Terbregseplein, waar de rijksweg A16 uitkomt op de A20

Oud Terbregge

Oud Terbregge heeft een dorps karakter en is omgeven door water en groen. De kern ligt ten oosten van de Terbregseweg. De lintbebouwing aan de Rotte hoort bij het oude deel. Bewoners zijn betrokken en de binding met de wijk is groot. Er is een actieve speeltuinvereniging en de Rotte vormt de uitvalsbasis voor een roeivereniging. De Alexanderkerk en de Prinses Irenebrug zijn beeldbepalend.

Nieuw Terbregge

Tussen de Rotte en de rijksweg A20 is in 1999 begonnen met de bouw van de woonwijk Nieuw Terbregge. Bij de bouw van de wijk is veel rekening gehouden met speelruimte voor kinderen. De wijk huisvest ook ene sportcomplex waar onder meer de amateurs van Sparta voetballen. Op de geluidswal naast de wijk is het Manna monument te vinden, dat herinnert aan de voedseldroppings in 1945.