Taal en geld
Gepubliceerd op: 24-02-2020
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/taal-en-geld/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemiddelde schuld van Rotterdammers is hoog. Hierbij speelt taalvaardigheid ook een belangrijke rol. Vaak is er sprake van een opeenstapeling van problemen.

Mensen met schulden zijn vaak laaggeletterd, ze hebben een digitale achterstand, ze zijn beperkt zelfredzaam en schamen zich. Het risico bestaat dat ze deze problemen doorgeven aan hun kinderen. Vanuit ‘Reset Rotterdam’ komt de gemeente Rotterdam daarom met een aanbod voor het aanpakken van schulden én laaggeletterdheid.

Taalaanbod taal en geld

Informatie over taalcursussen in Rotterdam vindt u op socialekaartrotterdam.nl. U kunt zoeken op type aanbod en per postcodegebied. Er zijn veel taalaanbieders in Rotterdam. U kunt zelf kiezen bij welke taalaanbieder u een taalcursus wilt volgen. U kunt ook langsgaan bij een Vraagwijzer voor hulp bij het kiezen van de juiste cursus. U kunt bij de Vraagwijzer ook terecht voor hulp bij problemen zoals schulden.

Gers met Geld

Gers met Geld is een speciaal programma dat Rotterdammers met schulden helpt om financieel zelfredzaam te worden. Onderdeel hiervan kan zijn het verbeteren van de taalvaardigheid. Bij Gers met Geld volgt iedereen zijn eigen route. De deelnemer kiest samen met zijn trajectcoach trainingen en activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van taal, rekenen of budgetteren. Deze maken deel uit van de persoonlijke leerlijn van de deelnemer. Door deze persoonlijke leerlijn is het programma ook geschikt voor jongeren, laaggeletterden en deelnemers met een licht verstandelijke beperking. Een traject duurt 6 tot 11 maanden, afhankelijk van het persoonlijke programma van de deelnemer. Aanmeldingen verlopen via de gemeentelijke loketten zoals werk en inkomen, het jongerenloket, prestatie010 of via het expertiseteam financiën.

Steffie helpt bij aanvragen toeslagen

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of huurtoeslag aanvragen is niet zo makkelijk als je moeite hebt met lezen en schrijven. Op de website uitlegtoeslagen.nl legt Steffie eenvoudig uit hoe het aanvragen werkt. Goede uitleg over toeslagen kan helpen bij het voorkomen van financiële problemen.

Interessante partijen of organisaties

Meer informatie

Voor meer informatie over Taal en geld kunt u contact opnemen met het team Taal van de gemeente Rotterdam via taal@rotterdam.nl. Kijk voor algemene informatie over Taal in Rotterdam op de pagina Taal.