Stadsdieren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/stadsdieren/
Ga naar de hoofdinhoud

Stadsdieren zijn niet weg te denken uit Rotterdam. Ze horen bij de stad, voelen zich er thuis en kunnen er heel goed op eigen kracht overleven. De dieren doen zich tegoed aan de overvloed aan het voedsel dat ze vinden.

Ondernemers en bewoners ervaren overlast in de vorm van herrie en poep, veroorzaakt door de dieren. Bovendien komen er plaagdieren zoals ratten af op het voedsel dat wordt gevoerd. Rotterdam wil eventuele overlast op een diervriendelijke manier oplossen.

Liever niet voeren

Met de beste bedoelingen voeren Rotterdammers brood en etensresten aan duiven, eenden, ganzen en andere stadsdieren. Het voedsel dat de stadsdieren van de straat eten is niet goed voor hun gezondheid. Bovendien bewegen ze te weinig als ze door mensen gevoerd worden en ook dat is ongezond voor ze.

Verbod

Op enkele plekken in de stad geldt een voederverbod. Deze plekken zijn te herkennen aan een bord met de melding dat u dieren (duiven of eenden) niet mag voeren. Handhavers van de gemeente waarschuwen de voederaars en zullen uiteindelijk bekeuren.

Oud brood over? In broodbakken!

Heeft u oud brood over? In Rotterdam maken we er energie of compost van, dus voeding voor planten. Lever daarom uw brood in bij een van de broodbakken. Ze staan verspreid op verschillende plekken in Rotterdam. Kijk voor alle locaties op groencollect.nl.

Brood kunt u ook kwijt in gft-containers. In een aantal wijken van Rotterdam wordt het gft (groente-, fruit- en tuinafval) al apart ingezameld. Van het gft wordt compost gemaakt.

Etensresten

Tip: door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoeft u minder weg te gooien. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van het Voedingscentrum wat u met uw restjes kunt doen.