Speelplekken in Rozenburg veranderen
Gepubliceerd op: 21-06-2018
Geprint op: 25-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/spelen-in-rozenburg/
Spring naar het artikel

In 2019 worden de speelplekken in de woonomgeving van de Vogelbuurt en een gedeelte van de Botenbuurt aangepakt. In 2018 inventariseerde de gemeente het huidige gebruik en de toekomstige behoefte onder kinderen en volwassen in de buurt.

De gemeente maakte vervolgens een conceptplan aan de hand van de wensen en presenteerde dit tijdens een informatiemiddag op 4 oktober vorig jaar. Het verwijderen, aanpassen en/of vernieuwen van de speelplekken start dit jaar.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat ze nauwelijks gebruik maken van het speelplekje nabij de Botterhof en de Klipperhof. We zijn daarom van plan om deze toestellen begin maart te verwijderen en de locatie met groen in te richten. In de brief treft u meer informatie aan over de nieuwe inrichting.

Dit is een plek voor vooral kleinere kinderen uit dit deel van Botenbuurt. Ook kinderen uit de Vogelbuurt weten de plek te vinden. Kinderen vinden dat er te weinig speelmogelijkheden zijn. De bosjes zijn “cool”. In de nieuwe situatie is het plantsoen onderdeel van de speelplek geworden met een avonturen-pad. Op het kunstgras is er plek voor twee peuterschommels en een speelhuisje met glijbaan.

De kinderen vertelden tijdens de inventarisatie dat ze blij zijn met de mandschommel en de andere schommels. Verder zijn er geen speelmogelijkheden. De plek is niet goed bereikbaar en toegankelijk voor kinderen met een handicap. De nieuwe speelplek wordt uitgebreid met twee draaitoestellen. Deze toestellen zijn net als de mandschommel ook goed te gebruiken door kinderen in een rolstoel. De plek zelf wordt beter toegankelijk door een voetpad en de doorlopende kunstgras ondergrond tussen de speeltoestellen.

'Hier is het heel leuk!', werd tijdens de inventarisatie door de kinderen gezegd. Deze speelplek wordt veel gebruikt door jong en oud. Het is een echte ontmoetingsplek. De bestaande speeltoestellen vinden de kinderen leuk en zijn op deze plek nog niet aan vervanging toe. Wel worden ze herplaatst en krijgen ze een valondergrond van kunstgras. Ook komt er een pannakooi. Dit is een grote wens van de jongens. De plek wordt toegankelijk gemaakt met een paadje, dat ook een fietsparcourtje is voor de kleintjes is. Met een picknicktafel en bankjes nodigt deze plek uit tot ontmoeten en samen spelen.

Kinderen vertelden tijdens de inventarisatie dat zij hier vooral veel eigen spelletjes spelen, zoals verstoppertje, chillen met vrienden en hutten bouwen in het plantsoen. In de herinrichting wordt hierop voortborduurt. De plek wordt ingericht voor ontmoeting en vrij spel, zoals skaten, hinkelen en verstoppertje. Het plantsoen wordt heringericht met extra bomen, heesters en een wilgenhut. In het midden komt nieuwe bestrating en er wordt een speel- en zitrand voorgesteld met verschillende hoogtes, waar kinderen en buurtbewoners kunnen spelen en elkaar ontmoeten.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat ze nauwelijks gebruik maken van het speelplekje aan de Meerkoet. We zijn daarom van plan om deze toestellen op 22 februari te verwijderen en de locatie met groen in te richten. De werkzaamheden duren ongeveer een week. In de brief treft u meer informatie over de nieuwe inrichting aan.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat ze de schommels en de glijbaan leuk vinden. Maar er staan te veel wipjes en ze missen de mogelijkheid om te kunnen klimmen en klauteren.  De speelplek wordt ook gebruikt door de basisschool. De nieuwe inrichting biedt plaats aan grote aantallen kinderen. Er is gekozen voor een inrichting met een combinatie van een avontuurlijke groene inrichting en traditionele speeltoestellen, zoals schommels en glijbaan. Centraal staat een heuvel die aangelegd wordt op circa 1,20 meter hoog. Daarop en rondom worden de speeltoestellen aangelegd. Ook wordt er bij de school een buitenklas gemaakt met zitranden en schoolborden.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat ze nauwelijks gebruik maken van het doeltje aan de Nachtegaallaan. We zijn daarom van plan om dit doeltje op 21 februari te verplaatsen naar een locatie in Rotterdam waar het wel gebruikt wordt.

Bij de inventarisatie bleek dat de kinderen dit een leuke speelplek vinden. Vooral de wiebelbrug is populair. De kinderen missen de mogelijkheid om te klimmen en te klauteren. Voor de nieuwe inrichting is dit het belangrijkste thema. De plek krijgt een avontuurlijke inrichting met twee klimtoestellen voor verschillende leeftijdsgroepen en daartussen een klim- en klauterparcours met stapstammen, een evenwichtsbalk en natuurlijk een nieuw wiebelbrug.

Kinderen vertelden tijdens de inventarisatie dat zij hier vooral veel eigen spelletjes spelen, zoals verstoppertje, tien tellen in rimboe en stoepspelletjes. In de herinrichting wordt hierop voortborduurt. De plek wordt ingericht voor ontmoeting en vrij spel, zoals skaten, hinkelen en verstoppertje. Rondom de boom wordt een podium voorgesteld, waar kinderen en buurtbewoners kunnen spelen en elkaar ontmoeten. Eromheen komt nieuwe bestrating. Langs de rand is een wilgentunnel getekend.

Reigerhof extra natuurlijke speelplek

Tijdens de eerder genoemde informatiemiddag gaf een bewoonster aan dat er steeds meer jonge gezinnen in de buurt wonen, die behoefte hebben aan speelmogelijkheden. Vandaar het idee om deze plek half februari in te richten met een klimboom, boomstammen en stappalen in het gras. In de brief treft u de aanduiding van de locatie en de inrichting van deze plek aan. Omdat deze plek ooit is opgeheven als speelplek kwam deze in eerste instantie niet in aanmerking voor herinrichting en daardoor niet opgenomen in het conceptplan van 4 oktober.

Reigerhof wijziging bestaande plek

Tijdens de inventarisatie bleek dat hier vooral kleine kinderen spelen. De speeltuin is vaak druk en daarom breiden we het gebied uit. Bewoners hebben al eerder aangegeven graag een fietsparcourtje te willen voor de kleintjes. Dit thema is terug te vinden in het ontwerp met wegmarkeringen op de stoepen en een speelauto op het gras. Daarbij krijgt de nieuwe speelplek een speelheuveltje met een glijbaan en kruiptunnel en een peutermandschommel.

De kinderen gaven tijdens de inventarisatie aan dat ze betere goaltjes willen. De bestaande doeltjes nodigen niet genoeg uit tot voetballen. Met de nieuwe inrichting van deze plek worden de sport- en spelmogelijkheden van het grasveld uitgebreid met een Freerun-parcours. Deze toestellen en bijbehorende belijningen nodigen uit tot klimmen, balanceren en springen. Kinderen bepalen zelf hoe moeilijk ze het willen maken. Het paadje maakt de plek toegankelijk, ook voor mindervaliden.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat er veel gevoetbald wordt. Ook tijdens de pauzes van de basisschool vlakbij. De kinderen, met name de jongens, geven aan hier ook te willen freerunnen of bootcampen. Het ontwerp voor deze plek laat zien dat de sport- en spelmogelijkheden van het grasveld worden uitgebreid met bootcamp-elementen. Deze toestellen en bijbehorende belijningen nodigen uit tot springen en krachttraining. Kinderen en volwassenen bepalen zelf hoe moeilijk ze het willen maken. Het paadje maakt de plek toegankelijk, ook voor mindervaliden.

'Er is hier bijna niks te doen', vertelden de kinderen tijdens de inventarisatie. Ook ouders gaven aan dat er grote behoefte is aan een gezellige speel- en ontmoetingsplek, omdat er veel jonge gezinnen in de buurt zijn komen wonen. Voor de nieuwe inrichting is gezocht naar speeltoestellen voor kinderen uit alle leeftijdsgroepen. Speeltoestellen die uitdagen tot verschillende speelvormen zoals balanceren, klimmen, schommelen en duikelen.

Tijdens de inventarisatie van het huidige gebruik en de speelbehoefte werd door kinderen aangegeven dat ze nauwelijks gebruik maken van het speelplekje aan de Zwaluwenhof. We zijn daarom van plan om deze toestellen op 20 februari te verwijderen en de locatie met groen in te richten. In de brief treft u meer informatie over het conceptplan van de nieuwe inrichting.

Nieuwsarchief

Bewoners en kinderen waren op donderdag 4 oktober 2018 uitgenodigd (pdf) voor een informatiemiddag. Gemeente Rotterdam gaf een presentatie over het conceptplan voor de speelplekken. Voor en na de presentatie werden de meningen van de aanwezigen gevraagd. Deze reacties verwerkte de gemeente in de definitieve plannen.

Op dinsdag 26 juni of 3 juli konden kinderen hun mening geven over het spelen tijdens een wandeling/speurtocht door de buurt. Op donderdagavond 12 juli waren de volwassenen uitgenodigd voor een bewonersavond en hebben zij hun mening gegeven over de huidige en toekomstige behoefte voor het spelen in de buurt. Bekijk de uitnodigingen (pdf).

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Brenda Schulte, telefoon 06 - 519 918 58.