Speelplekken in Hoek van Holland
Gepubliceerd op: 17-05-2019
Geprint op: 11-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/speelplekken-in-hvh/
Ga naar de hoofdinhoud

Buitenspelen is belangrijk. Daarom knappen we verschillende speelplekken in Hoek van Holland op. De nieuwe plannen bedenken we samen met schoolkinderen en omwonenden uit het dorp. Want buiten is van ons. Van ons allemaal.

Vanaf 10 mei starten we met de vernieuwing van de speelplekken aan de Adriaan van der Kloosterstraat, de Marjorystraat en de Cornelis Sterrenburgstraat. Bijna alle oude speeltoestellen maken plaats voor nieuwe!

Hoe komen de speelplekken er uit te zien?

Dit zijn beelden van de voorlopige ontwerpen. Ze geven een goede indruk hoe de speelplekken er uit komen te zien.  Er zijn een paar dingen aangepast.

  • De verfraaiing met bloemen en figuren in de kunstgrasvloer komt te vervallen.
  • De kleine trampoline op de speelplek aan de Marjorystraat is uit het ontwerp gehaald.
  • Er komt een extra wipkip.

De speeltuin aan de Adriaan van der Kloosterstaat is een uitdaging voor alle kinderleeftijden. De toestellen hebben een mooie uitstraling door de natuurlijke vormen en de keuze voor hout. De ondergrond bestaat voor een groot deel uit een valdempende gietvloer.

Aan alle kinderleeftijden is gedacht bij de keuze voor speeltoestellen aan de Marjorystraat. Veerwippen laag aan de grond tot klimtouwen en -ladders en zelfs een snelle vogelnestschommel voor de grotere waaghalzen. De houtsnippers op de grond zorgen voor extra valveiligheid en een natuurlijke uitstraling.

Voor de peuters en kleuters een speelhuisje om in te zitten of een winkeltje om te spelen. Twee duikelrekken en paaltjes om overheen te springen als een sprinkhaan. Voor de grotere kinderen een moderne tweepersoonswip met zijgrepen. Die zorgen voor een goede houvast. Tot slot een hangtoestel met uitdagende klimroutes.

Een keuze voor de ondergrond is nog niet gemaakt. Dat kan kunstgras of een gietvloer zijn.

Veelgestelde vragen

We willen weten wat ouders en kinderen belangrijk vinden. Daarom hebben we gebruik gemaakt van de ideeën die we gehoord hebben tijdens onze gesprekken met kinderen op scholen in 2019. In mei 2020 hebben we ook wensen opgehaald. Vanwege Corona hebben we dat niet zo uitgebreid kunnen doen als we hadden gewild.

De belangrijkste reacties op een rij:

  • Kinderen worden vooral blij van spelen met snelheid, spanning, zwieren, beweging en natuur
  • Een combinatie speeltoestel met schommel, een wip en een glijbaan en voldoende speeltoestellen voor de kleinere kinderen
  • Naast het speelplezier van kinderen moeten de toestellen veilig en toegankelijk zijn
  • Een kleine meerderheid wenste dat de speelplek aan de Cornelis Sterrenburgstraat zou blijven bestaan.

We spraken kinderen op BSO Dua, De Driemaster, Van Rijckevorselschool en de Jozefschool. Ouders dienden eerder een petitie in over de verandering van speelplekken in de wijken.

Nee. Begin november 2020 hebben we de ontwerpen al laten zien. Onder meer via een huis-aan-huis informatie aan bewoners in de omgeving. Bewoners konden hierop reageren.

Gemeente Rotterdam plant de werkzaamheden expres tussen de vakanties in. We starten in de week van 17 mei, na de meivakantie. Nog voor de lange zomervakantie begint kunnen de kinderen gebruik maken van de nieuwe speeltoestellen.

De brug aan de Adriaan van der Kloosterstraat blijft bestaan en de paaltjes aan de Adriaan van der Kloosterstraat verplaatsen we naar de Cornelis Sterrenburgstraat. Op alle drie de speelplekken blijven de bankjes en prullenbakken staan. Op één bankje na aan de Adriaan van der Kloosterstraat. Deze vervangen we.

Ja. De volgende speelplekken die we gaan vernieuwen liggen in de Presidentenbuurt. De exacte plannen en de planning zijn nog niet bekend.

Gemiddeld genomen wordt een speelplek om de 20 jaar gerenoveerd, of vernieuwd.

In 2019 hebben we ook nieuwe speelplekken gemaakt aan de Willem Barentsstraat, Mercatorweg en Hoekse Hillweg.

We spraken kinderen op BSO Dua, De Driemaster, Van Rijckevorselschool en de Jozefschool. Ouders hadden eerder een petitie ingediend over de verandering van speelplekken in de wijken.

Aan de Slag! app

Volg dit project via de Rotterdam Aan de slag! app. Die is gratis te downloaden via de Appstore of Playstore.

U ontvangt dan alle updates direct op uw mobiele apparaat. Heeft u geen mobiel apparaat? Ga dan naar Rotterdam aan de Slag! voor de webversie.

Meer informatie

Heeft u vragen over de speelplekken in Hoek van Holland? Neem dan contact op met wijkregisseur Yvonne Janssen, telefoon 010 - 489 89 00.