Spangen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/spangen/
Spring naar het artikel

Spangen is een moderne stadswijk met een grote aantrekkingskracht op nieuwe bewoners. Na een roerig verleden is de wijk enorm in opmars dankzij een aantal succesvolle sociale en fysieke ontwikkelingen in de afgelopen jaren.

De drugsscene die de wijk domineerde, behoort definitief tot het verleden. Er is sinds 1990 veel gesloopt, gerenoveerd en herbouwd. In het oog springen de eerste -succesvolle- voorbeelden van het fenomeen kluswoningen: Het Wallisblok en De Blauwe Vos. Bijzonder is ook het eerste waterplein van Nederland aan het fraai gerestaureerde Bellamyplein.

Historie

Spangen ontleent zijn naam aan het kasteel dat hier in de Middeleeuwen stond. Als herinnering heeft de gevel van het stadion van voetbalclub Sparta de vorm van een kasteel. Begin 20e eeuw besloot Rotterdam tot sociale woningbouw in het gebied. Gerenommeerde architecten leverden een bijdrage aan het ontwerp voor de wijk. Het inmiddels gerestaureerde Justus van Effenblok is nog steeds wereldberoemd.

Bewoners

In Spangen woont een mix van bewoners met een gevarieerde culturele en sociale achtergrond. Meer dan 10.000 in aantal. De talrijke woon- en renovatieprojecten trekken veel nieuwe bewoners aan, veelal jonge gezinnen. Dat maakt Spangen een wijk met veel kinderen. Aanleiding voor het kindvriendelijk inrichten van de buurt met bijvoorbeeld de Kindring Spangen: een veilige route langs leuke plekken.

Voorzieningen

De kinderen kunnen in hun eigen wijk naar school, er zijn maar liefst vier basisscholen. Op zorggebied is volop aanbod. Van huis- en tandartspraktijk tot apotheek en consultatiebureau. Spangen heeft met sportcomplex Vreelust geen gebrek aan sportfaciliteiten. En de wijk is groener dan je zou denken: Spaanse Bocht, Spangense Kade en Mathenesserdijk vormen samen een groene ring van bomen, struiken en gras.