Snapje wat je stuurt
Gepubliceerd op: 18-09-2018
Geprint op: 26-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/snapje-wat-je-stuurt/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Online flirten. Dat kan heel leuk en spannend zijn. Maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Je bent je niet altijd bewust van wat er met online foto’s en filmpjes kan gebeuren.

Daarom start Rotterdam een online campagne die je laat nadenken over het online sturen van seksueel getinte berichten.

Praat erover

Word je gechanteerd met seksueel getinte foto’s of filmpjes? Is er iets gebeurd tegen je wil? Of maak je je zorgen over iemand uit je omgeving? Praat er online over met de hulpverleners van Fier via de chat.

Je kunt (anoniem) chatten op:

 • maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 06.00 uur
 • zaterdag en zondag van 21.00 tot 06.00 uur
 • feestdagen van 21.00 tot 06.00 uur.

De jongerenwebsite van de politie heeft ook een chat, elke dinsdag en donderdag van 19.00-21.00 uur. Op woensdagen is er soms een themachat met zedenrechercheurs. Daar komen onderwerpen als sexting en sextorsion ter sprake.

Bel 112 in geval van nood.

Online seksueel misbruik, word geen slachtoffer

Sexting is een vorm van internetseks. Je stuurt dan erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar. 42 procent van de jongeren in de regio Rotterdam heeft ervaring met sexting. Een op de drie jongeren (35 procent) hiervan heeft een negatieve ervaring met sexting gehad vergeleken met 28 procent landelijk. Er kunnen vervelende dingen gebeuren als je je kleren uittrekt voor de webcam of iemand een naaktfoto stuurt via sociale media. Anderen kunnen jouw foto's en filmpjes doorsturen of zelfs op internet zetten, waar iedereen het kan zien.

Weet je bijvoorbeeld zeker met wie je de foto’s deelt? Kun je die persoon vertrouwen en houdt deze rekening met jouw privacy? Zelfs van foto’s die je op Snapchat zet, kan een screenshot worden gemaakt. Je kunt ook gechanteerd worden, dan moet je doen wat iemand zegt, anders zet deze de foto's online. Word geen slachtoffer van sexting! Jij bepaalt wat je doet. Blijf daarom goed nadenken en luister naar je gevoel. Als je het niet vertrouwt, stop je.

 • Fier
  Heb je hulp of advies nodig? Fier biedt hulp aan mensen die veel hebben meegemaakt en daardoor bijvoorbeeld problemen hebben in het gezin, in het contact met vrienden, in de relatie, op school of  met werk, in het omgaan met emoties en gedrag. Misschien maak je je zorgen om jezelf, je kind of een kennis/vriend. Wij zijn er voor alle leeftijden en actief in jeugdhulp, GGZ, WMO en langdurige zorg.
  Fier is ook het landelijke expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. We kunnen ambulant hulp bieden, aan of dichtbij huis. En als het nodig is kun je bij ons terecht voor veilige  opvang en beschermd verblijf op één van onze woon- en behandelgroepen.
  Hieronder staan de meest voorkomende vragen die we krijgen en waarbij we kunnen helpen:
  • Is mijn vriendje een loverboy? Ik zit in een foute relatie of netwerk en doe dingen tegen mijn wil
  • Onze scheiding is een strijd. Wat doet dit met mijn kind en hoe pak ik het aan?
  • Er zijn spanningen thuis door agressie. Ruzies bepalen de sfeer. Ik wil dat het stopt
  • Ik maak me zorgen om mijn kind dat veel heeft meegemaakt. Wat kan ik doen?
  • Mijn familie beslist. Ik trouw tegen mijn wil, ben bang voor achterlating, roddels en geweld
  • Ik ben bang door bedreigingen, dwang en geweld. Ik voel me niet veilig
  • Ik had seks tegen mijn wil, ben verkracht, aangerand of misbruikt. Ik zoek hulp
  • Ik heb klachten door ingrijpende gebeurtenissen. Hoe ga ik om met de stress en trauma’s?
  • Ik ben of wordt jong moeder. Ik en mijn omgeving maken zich zorgen over mijn situatie
  • Mijn zoon of dochter heeft veel meegemaakt. Ik maak me zorgen over het gedrag van mijn kind. Wat speelt er hoe ga ik ermee om?
 • Je vindt meer informatie over deze onderwerpen op de pagina ik zoek hulp. Wilt u iemand verwijzen? Dan vindt u extra informatie op de pagina verwijzen.
 • Watch Nederland
  WATCH Nederland biedt hulp, dag en nacht, 24/7. Heb jij een vermoeden van seksuele uitbuiting? Druk op de MELDKNOP en WATCH Nederland komt in actie. WATCH Nederland zorgt ervoor dat loverboys en hun klanten worden aangepakt en dat slachtoffers de juiste hulp krijgen.
 • Humanitas Rotterdam
  Word je gechanteerd met seksueel getinte foto’s of filmpjes?
  Word je online lastig gevallen?
  Deed je internetdate dingen die jij niet wilde?
  Neem contact op met het expertisecentrum seksualiteit, sekswerk en mensenhandel van Humanitas Rotterdam.
 • Centrum seksueel geweld
  Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of verkrachting. Of je nu wat ouder of juist jong bent, een man of een vrouw, een jongen of een meisje. Wij zijn er voor je. centrumseksueelgeweld.nl.
 • Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
  Als je getuige bent van of als je zelf betrokken bent bij mogelijke onveilige situaties neem dan contact op met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Bel 0800 - 2000 (24 uur per dag gratis bereikbaar).
 • Jongerenloket
  Rotterdamse jongeren kunnen met hun vragen terecht bij het Jongerenloket. Is naar school gaan of werk vinden bijvoorbeeld lastig voor je? Of heb je geen slaapplek, ook niet binnen je eigen netwerk? Heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Kom je er alleen niet meer uit, dan ben je van 18 tot en met 26 jaar welkom bij het Jongerenloket. Samen bespreken we wat jij kunt doen om aan je toekomst te werken. Jouw talenten staan hierbij voorop.

Wat is sexting?

Sexting is ook een vorm van internetseks. Je stuurt dan erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar.

Hoe houd je het leuk?

Online flirten, kan heel leuk en spannend zijn en daar is ook niks mis mee. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Jij bepaalt wat je doet. Blijf daarom goed nadenken en luister naar je gevoel. Als je het niet vertrouwt, stop je. Zorg dat je zeker weet met wie je internetseks hebt en dat je die persoon kunt vertrouwen. Stuur niet zomaar een naaktfoto naar een ander.

Maak goede afspraken met elkaar, bijvoorbeeld dat jullie foto's direct weer verwijderen en niet doorsturen. Zorg dat je nooit herkenbaar, bijvoorbeeld met je gezicht, in beeld bent.

Beveilig je telefoon goed, zodat anderen niet zomaar bij jouw foto's en filmpjes kunnen komen.

Wat kan er misgaan?

Er kunnen vervelende dingen gebeuren als je je kleren uittrekt voor de webcam of iemand een naaktfoto stuurt via de sociale media. Anderen kunnen jouw foto's en filmpjes doorsturen of zelfs op internet zetten, waar iedereen het kan zien.

Weet je bijvoorbeeld zeker met wie je het doet? Kun je die persoon vertrouwen en houdt deze rekening met jouw privacy? Zelfs van foto’s die je op Snapchat zet, kan een screenshot worden gemaakt. Je kunt ook gechanteerd worden, dan moet je doen wat iemand zegt, anders zet deze de foto's online.

Wil je toch sexting beelden van jezelf maken en versturen, denk dan aan de volgende tips.

 • Is jouw antwoord op één van deze vragen nee, doe het dan niet!
 • Doe je dit vrijwillig?
 • Mag iedereen deze naaktfoto/filmpje van je zien? Dit risico loop je!
 • Vind ik dit zelf passen bij mijn leeftijd?
 • Durf ik mijn grens aan te geven? Als je niet durft te zeggen dat je het niet wil doen, stuur dan bijvoorbeeld een foto van je arm als grapje.
 • Zou ik het oké vinden als mijn zusje dit zou doen, als ze net zo oud is als ik nu ben?
 • Sta ik onherkenbaar op de foto of het filmpje? (Geen gezicht of herkenbare achtergrond)
 • Doe ik dit omdat ik het zelf wil?

Merk je bij jezelf dat je twijfelt? Doe het dan niet! Blijf kritisch. De relatie met jouw lieve, leuke vriendje of vriendin kan er over een tijdje heel anders uit zien. Iemand kan uit wraak of boosheid heel vervelende dingen doen.

Foto's en video's van anderen

Dan de andere kant van het verhaal: wat doe jij met foto's of video's van anderen? Je kunt iemand veel pijn doen met het doorsturen van de beelden. Bovendien is het zelfs strafbaar als je geen toestemming hebt gekregen. Je kunt deze dus beter zo snel mogelijk verwijderen.

Problemen? Praat erover

Als je een nare ervaring hebt meegemaakt, dan is het goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een familielid of een leraar. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800 - 04 32. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten.

Er staan foto's van mij online! Wat nu?

Als iemand foto's of filmpjes van jou op internet heeft gezet, doe daar dan melding van via helpwanted.nl. Kijk ook op Meldknop.nl. Daar vind je ook handige informatie om de foto's of video's van internet te laten verwijderen.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin

Wat is grooming?

Grooming is online kinderlokken. De groomer doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media. De 'groomer' probeert vertrouwen te winnen door te chatten over iets dat jullie gemeen hebben. Misschien is hij net als jij ook fan van een bepaalde zanger, beoefent hij dezelfde sport of heeft hij dezelfde hobby (het kan ook een 'zij' zijn natuurlijk).

Informatie

In werkelijkheid is dat niet zo. Misschien heeft hij die informatie gezien op jouw profiel en maakt hij daar gebruik van. Tijdens het chatten heb je het misschien niet zo snel door, maar de 'groomer' verzamelt daarmee veel informatie die hem helpt om jou in het gesprek te laten merken dat hij jou begrijpt.

Van leuke gesprekken naar seks

De gesprekken zijn leuk, grappig en geven je een goed gevoel, want het is fijn om met iemand te kunnen praten. Op een bepaald moment gaat het gesprek over seks en kun je de vraag krijgen om je voor de webcam uit te kleden. Of misschien ergens af te spreken om seks te hebben.

Verboden

Grooming is verboden. Hiermee is het strafbaar voor volwassenen om via chatsites jongeren te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks.

In het filmpje op de website van Vraag het de politie wordt goed uitgelegd wat grooming is.

Sexting: wat is het en hoe ga je er als ouder mee om?

Er zijn steeds meer filmpjes en foto’s op het internet waarop meisjes en jongens seksuele handelingen verrichten. Dit wordt wel sexting genoemd. Ouders denken vaak of willen graag geloven dat hun kinderen dat niet doen. Maar uit onderzoek blijkt dat het maken en versturen van pikante selfies (sexting) onder jongeren gebruikelijker is dan gedacht. Ruim 38 procent van de jongeren deelt namelijk wel eens een naaktfoto via de telefoon. Hier geven we informatie over sexting /naaktselfies en hoe ouders en scholen hiermee om kunnen gaan.

Wat is sexting?

Sexting bestaat uit de Engelse woorden 'sex' en 'texting' (dit laatste woord betekent sms’en). Sexting is dus het versturen of delen van seksueel getinte foto’s, video’s of berichten via je mobiele telefoon of computer. Veel jongeren vinden het spannend om aan sexting te doen met hun vriend of vriendin. Helaas, staan jongeren niet genoeg stil bij het feit dat deze foto’s online staan en dus makkelijk verspreid kunnen worden.

Hoe vaak komt sexting voor?

Het rondsturen van naaktselfies of seksfilmpjes komt vooral voor bij leerlingen van middelbare scholen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag Jongerenpanel. Meer dan de helft (55 procent) zegt dat bij hun op school wel eens filmpjes of foto’s in omloop zijn geweest waarop een medeleerling naakt te zien is. Bij niet-middelbare scholieren gebeurt het minder (38 procent). Bijna 300 jongeren die aan het onderzoek meededen hebben wel eens een naaktfoto of seksfilm van zichzelf gemaakt. Hierbij kwamen de foto’s of filmpjes in 14 procent van de gevallen onder ogen van onbekenden. Een derde van de meisjes is wel eens gevraagd om een naaktfoto of –filmpje te maken. Ruim één op de zes jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. Jongens en meisjes maken ongeveer evenveel naaktselfies. Maar van meiden lekken de meeste filmpjes uit. Twee derde van de meisjes die zo’n filmpje of foto maken, delen deze met hun vriendje. Deze worden later vaak verspreid omdat het uit is, blijkt uit het onderzoek.

Waarom komt sexting zo vaak voor?

Jongeren kunnen verschillende redenen hebben om pikante foto’s van zichzelf door te sturen. Meestal past sexting bij het normale seksuele experimenteergedrag van jongeren binnen een relatie. Ze zoeken bijvoorbeeld bevestiging (ben ik wel mooi of leuk genoeg?). Of ze vinden het een spannend idee of hun vriendje vraagt er om. Een aantal jongeren doet ook aan sexting met vreemden omdat ze dit veiliger vinden. Het verzenden van de foto’s heeft dan als doel om een vorm van seksuele aandacht te vragen. Soms is het ook dat jongeren sexting doen voor de grap of als uitdaging onder vrienden.

Hoe ga je als ouders om met sexting?

Jongeren experimenteren met seks ook online. Sexting is lang niet altijd een probleem. Meestal gebeurt het binnen een relatie en dan is er ook niets mis mee. Het wordt wel een probleem als één van de twee de beelden verder verspreidt. De beelden kunnen dan overal terecht komen en dan is het onmogelijk om ze te verwijderen. Het is daarom belangrijk dat scholen en ouders hierover praten met jongeren. Als kinderen ongeveer 11 jaar zijn is het goed dat ze weten wat de risico’s zijn van sexting. Uit onderzoek blijkt dat kinderen niet op een idee worden gebracht maar ze juist sterker worden gemaakt om goede beslissingen te nemen als het nodig is.

Een derde van de meisjes is wel eens gevraagd om een naaktfoto of –filmpje te maken. Ruim één op de zes jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt.

Tips die ouders en scholen kunnen geven aan jongeren:

 • Jongeren moeten weten wat ze moeten doen als ze naaktfoto’s tegenkomen via social media of WhatsApp. Ze moeten de beelden verwijderen en niet doorsturen. Als ze dat wel doen zijn ze strafbaar. Ze moeten zich ook bewust dat het een enorme schade kan brengen aan degene die op de foto of film staat, tot zelfmoord aan toe.
 • Jongeren moeten weten zelf heel voorzichtig te zijn met sexting. Vertel dat u liever heeft dat ze het niet doen en als ze het dan alsnog willen doen, dat ze moeten zorgen dat ze niet herkenbaar in beeld zijn. Dat bijvoorbeeld hun gezicht niet in beeld is. Zorg er ook voor dat ze op de hoogte zijn dat ze het alleen met iemand doen die ze goed kennen.
 • Vertel jongeren dat ze nooit iets moeten doen wat ze zelf niet willen: laat je niet onder druk zetten of chanteren.
 • Vertel tieners waar ze hulp kunnen krijgen als er iets is misgegaan. Het liefst wilt u dat ze naar u komen, ondanks de schaamte. Als ze dat niet willen, dan kunnen ze meteen naar HelpWanted.nl. Daar helpen ze u met oplossingen en adviseren ze over het doen van aangifte. Speciaal voor kinderen en jongeren is er ook Meldknop.nl; daar kunnen ze ook terecht voor andere internetproblemen.

Bron: NOS en Vraag het de politie

Vraagwijzer

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van gemeente Rotterdam. Bijvoorbeeld met vragen over wat te doen als uw kind gechanteerd wordt met seksueel getinte foto’s of filmpjes.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Voor vragen over sexting en wat je als ouders kan doen, kunt u ook contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

De moord op Kayleigh Haywood, een 15-jarig meisje uit Engeland, vond plaats in november 2015. Zij was een slachtoffer van een groomer.

Grooming is online kinderlokken. De groomer doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media.

De groomer en Kayleigh wisselden 2.643 sms-berichten uit na een eerste contact op Facebook. Twee weken na het eerste contact stemde Kayleigh ermee in om de man te ontmoeten in zijn huis. Hij gaf haar veel alcohol te drinken en raakte haar seksueel aan. De groomer nodigde ook zijn buurman uit. De buurman verkrachtte het dronken schoolmeisje, voordat hij haar met een baksteen vermoordde.

De moord op Kayleigh Haywood resulteerde in 'Kayleigh's Love Story', een film die werd getoond aan scholieren in Engeland. Bekijk de film op Youtube.

Hoe te handelen bij sexting als professional?

Als professional vangt u een signaal op. Bespreek dit intern. Maak een afweging over de aanpak afhankelijk van de ernst van het incident.

Aanpak zoals bekend van de meldcode:

 • Stap 1: Breng de signalen in kaart
 • Stap 2:  Overleg met een collega. Volg interne procedures ten aanzien van interne zorgconsultatie (IB-er, SMW’er). Raadpleeg eventueel een deskundige van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
 • Stap 3: Ga in gesprek met de betrokkenen. Praat eerst met de jongeren zelf. Opvoeders volgen daarna
 • Stap 4: Weeg het seksueel grensoverschrijdend gedrag en de ernst van het incident. Bij twijfel deskundigen raadplegen
 • Stap 5: Beslis over zelf hulp organiseren, hulp inroepen van andere professionals of melding/aangifte doen

Stappenplan voor leerkrachten en docenten

Het bureau Jeugd & Media heeft een stappenplan ontwikkelt voor leerkrachten en docenten: Help, er circuleert een naaktfoto/seksfilmpje op mijn school. Download het stappenplan op de website van Bureau Jeugd & Media.

Do’s voor professionals

 • Kwetsbaarheid mag. Ook al ben je professional, praten over seks is moeilijk. Vraag om ondersteuning van een collega, vertrouwenspersoon, zorgcoördinator etc.
 • Maak sexting, zo snel mogelijk na signalering van het incident (school)breed bespreekbaar.
 • Check of het gaat om gezond seksueel gedrag.
 • Overleg met een professional die ervaring heeft met sexting incidenten over gewenste aanpak.
 • Spreek geportretteerde en verspreider(s) apart.
 • Voer Zero Tolerance beleid als het gaat om delen en verspreiden van sexting beelden met anderen.
 • Creëer zo snel als mogelijk (opnieuw) een veilig klimaat.
 • Laat betrokken jongeren meedenken over mogelijke oplossingen en geef ze verantwoordelijkheid.
 • Na weging van aard en ernst en bij twijfel van strafrechtelijk traject, check bij de zedenpolitie of beeldmateriaal verwijderd of juist bewaard moet worden.
 • Neem contact op met betrokken opvoeders. Houdt hierbij rekening met sociale context niet-Nederlandse culturen. Focus in het gesprek op reputatie van jongere en verantwoordelijkheid en taak van opvoeders.
 • Jongeren serieus nemen als invloedfactor voor elkaar.
 • Vorm sluitend netwerk van professionals en opvoeders rondom jongere. Samen sta je sterk.
 • Preventie met als doel bewustwording te creëren en de mogelijke gevolgen van sexting inzichtelijk te maken.
 • Blijf signaal geven aan jongeren: ‘Seks hoort plezierig te zijn voor beide partijen, experimenteren mag!’

Dont’s voor professionals

 • Taboe. Negeer sexting niet als je het signaleert. Onderneem actie om de jongeren te ondersteunen.
 • Publiciteit zoeken. Adviseer betrokkenen dit niet te doen.
 • Blame the victim. Maak onderscheid; cyberseks is niet het probleem, dat past bij de hedendaagse seksualiteit. Het ongewild tonen of verspreiden van beelden door ontvanger aan anderen is fout!

Bron: Onuitwisbaar.nu

Scholen worden steeds meer geconfronteerd met het feit dat ongewenste en schadelijke foto’s en filmpjes van hun leerlingen via digitale kanalen verspreid worden.

Het rondzenden van foto’s en video’s van leerlingen via sociale media kan ernstige gevolgen hebben. Het is belangrijk dat scholen voorlichting geven om jongeren weerbaarder te maken tegen seksuele intimidatie via sociale media.

Dit kan onder andere door kennis over te dragen en het onderwerp bespreekbaar te maken, zodat jongeren hun eigen situatie of die van hun klasgenoten kunnen herkennen. Lees onderstaande lesbrief voor meer informatie.