Slachtoffer010
Gepubliceerd op: 28-12-2016
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/slachtoffer010/
Ga naar de hoofdinhoud

Wat kunt u doen als u slachtoffer bent in Rotterdam? De kans om slachtoffer te worden in Rotterdam is gelukkig klein. Maar de impact is meestal groot en kan jaren doorwerken. Rotterdam trekt zich het lot van slachtoffers van misdrijven aan.

U kunt voor hulp terecht bij:
  • Een misdrijf kan grote gevolgen hebben. Misschien moet u er vaak aan denken, heeft u vragen, of bent u angstiger dan vóór  het misdrijf. Contact met de dader kan u helpen bij het verwerken van de gebeurtenis. Een bemiddelaar van Perspectief Herstelbemiddeling brengt op zorgvuldige wijze beide partijen met elkaar in contact. Bemiddeling is altijd vrijwillig en vertrouwelijk, en is gratis voor direct betrokkenen.
  • de politie, die informeert u over uw rechten als slachtoffer. Ook kunt u hier aangifte doen.
  • SHN Slachtofferhulp Nederland kan u op allerlei manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het doen van aangifte, het aanvragen van een schadevergoeding of tijdens het strafproces.
  • Slachtofferloket Rotterdam. Hier kunt u terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Het Slachtofferloket informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens het hele strafproces. In het Slachtofferloket werken de politie, Slachtofferhulp Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) nauw samen. Het slachtofferloket Rotterdam is de plaats waar bewoners en slachtoffers informatie kunnen krijgen. Dit loket vindt u aan het Wilhelminaplein 100 Rotterdam, telefoon (088) 699 21 80 of mail informatiepuntslachtoffers@om.nl.
    Het postadres is Postbus 50956, 3007 BT Rotterdam.
  • Slachtofferwijzer.nl biedt u veel informatie over praktische, financiële, juridische en emotionele hulp.

Voor slachtoffers van misdrijven zijn verschillende lotgenotenorganisatie. Zij bieden zowel hulp en bijstand, als informatie.

Het actieplan richt zich vooral op slachtoffers van (gewelds)misdrijven en veelvuldige criminaliteit als inbraak en diefstal. Ook nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen kunnen slachtoffer zijn.