Schillenboer
Gepubliceerd op: 03-05-2017
Geprint op: 20-11-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schillenboer/
Spring naar het artikel

In een deel van het Oude Westen is een proef met een schillenboer. Elke dinsdagochtend van 9.00-12.00 uur, vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en zaterdag van 10.00 - 13.00 uur kan groente- en fruitafval bij de schillenboer worden ingeleverd.

De schillenboer fietst dan met een bakfiets door de straten. Het laatste uur van zijn ronde is de schillenboer te vinden bij het wijkcentrum van Aktiegroep Het Oude Westen, Gaffelstraat 1-3.

Waar komt de schillenboer?

De proef met de schillenboer is in een klein gebied in het Oude Westen. Iedereen in deze wijk kan zijn of haar groente- en fruitafval inleveren bij de schillenboer. Op onderstaande kaart staat het proefgebied aangegeven waar de schillenboer door de straten rijdt (gebied tussen de rode lijn), evenals de locatie van het wijkcentrum (rode stip).

Wat is een schillenboer

De schillenboer was in Nederland tot laat in de 20ste eeuw een vuilnisophaler die met een kar of paard en wagen aan de deuren kwam voor groenteafval, korsten brood en ander afval dat als veevoer gebruikt kon worden.

Wat is groente- en fruitafval?

Schillen en resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten, botjes, doppen van pinda’s en noten, brood, koffiefilters, -pads en -dik, theebladeren en theezakjes.

Hoe bied ik mijn groente- en fruitafval aan bij de schillenboer

Bewoners hebben van de gemeente een rol met composteerbare afvalzakjes gekregen. Deze zakjes zijn speciaal voor het inzamelen van groente- en fruitafval. U kunt dit zakje inleveren bij de schillenboer. Heeft u niet genoeg zakjes? De schillenboer heeft extra zakjes in zijn bakfiets. U kunt uw groente- en fruitafval ook los inleveren in een emmer of ander bakje.

Proef afval scheiden in de hoogbouw

Afval scheiden blijkt lastiger in gebieden met veel hoogbouw. Omdat in de grote steden een groot deel van de inwoners ‘hoog’ wonen, is het belangrijk dat daar oplossingen voor gevonden worden. In Rotterdam starten een aantal pilots in samenwerking met Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Almere, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en een aantal afvaldiensten.

Met wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken wat er nodig is om in hoogbouw meer afval te gaan scheiden. Er wordt onderzocht wat gedragsbepalende factoren zijn voor afvalscheiding, wanneer welke factoren van belang zijn en welke interventies gemeenten het beste toe kunnen passen om meer huishoudelijk afval als grondstof in te zamelen bij hoogbouw.