Schillenboer
Gepubliceerd op: 03-05-2017
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schillenboer/
Ga naar de hoofdinhoud

In een deel van het Oude Westen kunnen bewoners groente-, fruit- en etensresten inleveren bij een schillenboer.

Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag rijdt de schillenboer door de straten.

Waar komt de schillenboer?

De schillenboer komt in een klein gebied in het Oude Westen. Iedereen in deze wijk kan zijn of haar afval van groente en fruit en etensresten inleveren bij de schillenboer. Op onderstaande kaart staan de straten waar de schillenboer rijdt (straten met rode lijn).

Wat is een schillenboer?

De schillenboer haalde in Nederland tot laat in de 20ste eeuw groenteafval, korsten brood en ander afval, dat als veevoer gebruikt kon worden, aan de deuren op met een kar of paard en wagen.

Wat is groente- en fruitafval?

Schillen en resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Etensresten zoals van vlees, vis, kip, eierschalen, rijst, pasta, graten, botjes, doppen van pinda’s en noten, brood, koffiedik, koffiefilters en theebladeren.

Hoe bied ik mijn groente- en fruitafval aan bij de schillenboer?

U kunt uw groente-, fruit- en etensresten in afbreekbare afvalzakje inleveren bij de schillenboer. Heeft u geen afbreekbare zakjes? De schillenboer heeft zakjes bij zich of u kunt ze kopen bij de supermarkt. U herkent de zakjes aan het kiemplantlogo. U kunt uw groente-, fruit- en etensresten ook los inleveren in een emmer of ander bakje.

Afval scheiden in de hoogbouw

De komende jaren gaat voor bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen wat veranderen in het scheiden van afval. Wijk voor wijk plaatst de gemeente afvalcontainers voor groente-, fruit- en etensresten. In het kort: een gfe-bak. Bewoners ontvangen tijdig informatie als het scheiden van gfe in hun wijk mogelijk wordt. Lees meer hierover op de pagina over gfe: