Schillenboer
Gepubliceerd op: 03-05-2017
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schillenboer/
Spring naar het artikel

In een deel van het Oude Westen kan groente- en fruitafval ingeleverd worden bij een schillenboer.

Elke dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur rijdt de schillenboer door de straten. Het laatste uur van zijn ronde is de schillenboer te vinden bij het wijkcentrum van Aktiegroep Het Oude Westen, Gaffelstraat 1-3.

Waar komt de schillenboer?

De schillenboer komt in een klein gebied in het Oude Westen. Iedereen in deze wijk kan zijn of haar groente- en fruitafval inleveren bij de schillenboer. Op onderstaande kaart staan de straten waar de schillenboer rijdt (straten met rode lijn).

Wat is een schillenboer

De schillenboer was in Nederland tot laat in de 20ste eeuw een vuilnisophaler die met een kar of paard en wagen aan de deuren kwam voor groenteafval, korsten brood en ander afval dat als veevoer gebruikt kon worden.

Wat is groente- en fruitafval?

Schillen en resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten, botjes, doppen van pinda’s en noten, brood, koffiefilters, -pads en -dik, theebladeren en theezakjes.

Hoe bied ik mijn groente- en fruitafval aan bij de schillenboer

U kunt uw groente- en fruitafval in composteerbare afvalzakje inleveren bij de schillenboer. Heeft u geen composteerbare zakjes? De schillenboer heeft zakjes bij zich of u kunt ze kopen bij de supermarkt. U kunt uw groente- en fruitafval ook los inleveren in een emmer of ander bakje.

Proef afval scheiden in de hoogbouw

Afval scheiden blijkt lastiger in gebieden met veel hoogbouw. Omdat in de grote steden een groot deel van de inwoners ‘hoog’ woont, is het belangrijk dat daar oplossingen voor gevonden worden. In Rotterdam starten een aantal pilots in samenwerking met Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Almere, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en een aantal afvaldiensten.

Met wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken wat er nodig is om in hoogbouw meer afval te gaan scheiden. Er wordt onderzocht wat gedragsbepalende factoren zijn voor afvalscheiding, wanneer welke factoren van belang zijn en welke interventies gemeenten het beste toe kunnen passen om meer huishoudelijk afval als grondstof in te zamelen bij hoogbouw.

\