Schiemond
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schiemond/
Spring naar het artikel

Het aan de Nieuwe Maas gelegen Schiemond bestaat uit twee heel verschillende buurten: het ‘oude’ Schiemond en het nieuwe Lloydkwartier. Zij hebben één ding gemeen: hier geniet je een weids uitzicht over de rivier.

Het oude Schiemond is een ruim opgezette flatwijk aan de Bartel Wiltonkade, een brede boulevard  langs het water. Vlakbij ligt het Lloydkwartier. Dit voormalig havengebied is een eigenzinnige buurt waar wonen, leren, werken en ontspannen samengaan. Het Scheepvaart- en Transport College is er gehuisvest in een markant gebouw met uitzicht over de kades vanwaar vroeger de schepen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië vertrokken.

Historie

Schiemond is begin jaren tachtig gebouwd op vrijgekomen haventerrein. Het Lloydkwartier was tot de eeuwwisseling grotendeels verlaten kade- en overslaggebied. Inmiddels is het een mix van moderne hoogbouw en monumentaal gerestaureerde havengebouwen. In het oude Schiemond verwijzen alleen de ligging aan het water en de straatnamen nog naar de maritieme geschiedenis van dit typische stukje Rotterdam.

Bewoners

Zo’n driekwart van de bijna 5.000 inwoners woont in het kinderrijke oude Schiemond. De achterstandspositie van een groep bewoners, vaak eenoudergezinnen, maakt de buurt kwetsbaar. Toch heeft Schiemond iets heel eigens. Bewoners zijn trots op hun wijk. Jong en oud kennen elkaar van het buurtcentrum, speeltuin Wiffel Waffel en de gemeenschappelijke tuin die dwars door de wijk speelweides en groentebedden aan elkaar verbindt.

Voorzieningen

Het Lloydkwartier is wonen te midden van creatieve bedrijven, restaurants en cafés. Uitgaan kan dus om de hoek. Ook om de hoek: basisschool, supermarkt, medische voorzieningen en de sportvelden van het Lloyd Multiplein. De voorzieningen in het oude Schiemond zijn minder talrijk maar voldoende. De grootste kwaliteit van de beide buurten in Schiemond is de ruimte van wonen aan het water.