Rubroek
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 05-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rubroek/
Ga naar de hoofdinhoud

Rubroek is een wijk waar groen en woningbouw elkaar afwisselen. Dit stukje Kralingen-Crooswijk grenst aan het centrum. Rond de Vondelweg, de Admiraal de Ruyterweg, de Lombardkade en de Goudsesingel is veel bedrijvigheid.

De wijk wordt begrensd door de Crooswijksesingel in het noorden, de Boezemweg in het oosten, de Goudsesingel in het zuiden en de Rotte in het westen.

Geschiedenis

Tijdens de oorlog is er direct na de bombardementen veel herbouwd zoals in de buurt Wereldhave. Tijdens het bombardement op Rotterdam werd het zuiden van de wijk verwoest. Dit gedeelte is in de jaren ’40 en ’50 herbouwd. Veel inwoners van de wijk werkten vroeger bij de Jamin-fabriek. Na de verhuizing van Jamin in 1957 vond een grootschalige sloop en nieuwbouwplaats.

Bewoners

Rubroek kent relatief grote groepen jongeren en ouderen en daarmee ook een groot aandeel alleenstaanden (56 procent, het Rotterdamse gemiddelde is 48 procent). In de buurt is sprake van een tweedeling: enerzijds een groep hoogopgeleide, onafhankelijke bewoners en anderzijds een groep lager opgeleide bewoners.

Voorzieningen

Het gebied telt 8.125 inwoners. De wijk grenst aan de stadsdriehoek, het centrum van Rotterdam, en heeft zelf ook twee grote winkelstraten. Voor de dagelijkse boodschappen kunnen de inwoners van Rubroek terecht op de Jonker Fransstraat en de Goudsesingel. Op het Goudseplein staat het kauwgombalroze Jamin monument.