Food in Rotterdam
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rotterdam-food-cluster/
Ga naar de hoofdinhoud

De foodsector gaat over de bedrijven die (vers) voedsel maken of verwerken. Of iets doen wat daarmee te maken heeft.

De regio Rotterdam loopt voorop in de wereldwijde voedseleconomie. Kennis uit bijvoorbeeld de tuinbouwsector gaat vanaf hier de hele wereld over. In en rondom Rotterdam zijn meer dan 8.000 food(gerelateerde) bedrijven. Samen zorgen ze ervoor dat het eten uiteindelijk bij u in de winkel ligt. Of aan de andere kant van de wereld. Via de haven van Rotterdam.

Iedere dag werken mensen hier aan oplossingen voor de voedselvraagstukken van vandaag en morgen. Van zaadveredeling, productie, verwerking, research & development en onderwijs, tot transport en logistiek.

Voedselketen

De hele voedselketen wordt hier in Rotterdam vertegenwoordigd. Denk aan de levensmiddelenindustrie en de groothandel. In de regio Rotterdam zijn 6.100 foodbedrijven gevestigd met circa 43.000 werknemers en een omzet van 24,5 miljard euro.

Op één na grootste exporthaven van groente en fruit

De Rotterdamse regio bevoorraadt vele Europese steden met verse groente en fruit. De Rotterdamse haven is de op één na grootste exporthaven van groente en fruit ter wereld. Rotterdam is koploper op het gebied van innovatie en duurzaamheid en doet er alles aan om deze positie te behouden (futureproof).

Het Rotterdamse agrofood ecosysteem bestaat uit (inter)nationale bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en inwoners in Rotterdam. En Westland, Oostland, Midden-Delfland, Barendrecht, Ridderkerk, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. We wisselen kennis uit en werken aan carrièremogelijkheden voor inwoners. Samen stimuleren we innovatiekracht en internationale kansen voor nieuwe en bestaande bedrijven.

Innovatie

Hoe zorgen we ervoor dat in 2050 de wereldbevolking, van 9 miljard personen, toegang heeft tot voldoende gezond en veilig voedsel? Dit vraagt om innovatieve oplossingen. Oplossingen die dagelijks door foodbedrijven en kennisinstellingen in de Rotterdamse regio worden ontwikkeld en overal ter wereld worden toegepast.

Meer informatie

Het Rotterdamse agrofood ecosysteem volgt de Roadmap Next Economy. Het team werkt regionaal in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

We zijn actief in de omgeving van Rotterdam, Westland, Oostland, Midden-Delfland, Barendrecht, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.Meer informatie over food of onze activiteiten: Neem een kijkje op Ondernemen in food - Ondernemen010.