Rondkomen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen/
Spring naar het artikel

Voor Rotterdammers met een laag inkomen zijn er diverse (financiële) voorzieningen. Heeft u moeite om rond te komen? Dan kunt u hier bekijken welke oplossingen er voor u zijn.

Wist u dat belangrijke momenten in uw leven uw financiële situatie flink kunnen veranderen? U gaat bijvoorbeeld uit huis, u krijgt een kind of u gaat scheiden. Deze momenten kunnen grote invloed hebben op uw financiële situatie. Wilt u weten wat u in deze situaties moet regelen? Bekijk de mogelijkheden op de pagina Er verandert iets.

Bijzondere bijstand

De meeste regelingen op deze pagina’s zijn onderdeel van de bijzondere bijstand. Deze regelingen zijn er voor mensen met een laag inkomen.
Bijzondere bijstand is er alleen voor de meest noodzakelijke kosten. Rotterdam verleent passende bijzondere bijstand en bekijkt de situatie van ieder persoon apart. In sommige gevallen wordt bijzondere bijstand toegekend als een lening die terugbetaald moet worden. En soms zijn tweedehandsartikelen een goede oplossing. Zo blijft bijzondere bijstand beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben.

Weer aan het werk

Wie kan werken, moet werken. Als het u niet lukt om zelf werk te vinden, kan de gemeente daarbij ondersteuning bieden. Op de pagina werk en inkomen en in de 010werkt app vindt u tips en instanties die u verder kunnen helpen bij het vinden van werk.

Administratie op orde

Verzorg uw geldzaken en houdt overzicht op wat u binnenkrijgt en uitgeeft. Open rekeningen meteen als u ze krijgt en stop ze bijvoorbeeld in een map 'nog te betalen rekeningen'. Kies een dag in de week waarop u uw administratie bijwerkt.

Vindt u het moeilijk om zelf uw administratie op orde te krijgen? Vraag dan hulp aan uw familie, buren of andere mensen in uw omgeving. Als u niemand kent die u kan helpen, neem dan contact op met VraagWijzer bij u in de buurt. De consultenten van VraagWijzer kunnen u doorverwijzen naar plaatselijke (vrijwilligers)organisaties die u kunnen helpen.

Geld besparen

Weet u wat u aan geld verdient of ontvangt en wat u uitgeeft? Dan kunt u zien waar u eventueel kunt besparen. Bijvoorbeeld op uw boodschappen. Maar u kunt ook checken of u uw hypotheek voordeliger kunt oversluiten.

Tips

Op de website van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) staat informatie over omgaan met geld, budgetteren en sparen.

Een paar tips om schuldenproblemen te voorkomen:

  • Breng in kaart wat uw inkomsten en uitgaven zijn
  • Houd een huishoudboekje bij en spreek met uzelf vaste bedragen af voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding
  • Spaar elke maand voor rekeningen die u per kwartaal of per jaar betaalt
  • Gebruik extra’s, zoals vakantiegeld of eindejaarsuitkering om schulden af te lossen

Het Nibud heeft een stappenplan op de website staan. Dat plan kan helpen schulden te voorkomen.

Meer informatie

Heeft u een uitkering van de gemeente? Dan kunt u bellen met 14 010. U kunt ook een e-mail sturen naar het team dat uw uitkering beheert. Dit e-mailadres staat in de brieven die u ontvangt. Zonodig belt uw inkomensconsulent u terug. Als u wijzigingen wilt doorgeven die van belang zijn voor uw uitkering, gebruikt u het wijzigingsformulier (pdf).

Heeft u geen uitkering en heeft u een vraag of een opmerking, belt u dan met 14 010 of gebruik het contactformulier.