Rondkomen: ouders
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-ouders/
Ga naar de hoofdinhoud

Heeft u een laag inkomen en wilt u weten hoe u aan het eind van de maand geld overhoudt? Er zijn verschillende regelingen voor kinderen waar u misschien recht op heeft.

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw gezondheid of over geld. Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van gemeente Rotterdam.

Verwacht u een kind of bent u net bevallen?

Als u zwanger bent, of net bevallen van uw eerste kind kan de gemeente u geld lenen voor de spullen die nodig zijn. Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u hiervoor Bijzondere Bijstand aanvragen.
Krijgt u een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering van UWV? Als u zwanger bent heeft u misschien recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO). Via de website van het UWV leest u of u hier recht op heeft en hoe u de uitkering kunt aanvragen.

Bent u alleenstaande ouder?

Kinderen kosten veel geld. En dat is niet altijd makkelijk, zeker als u de kosten alleen moet betalen. Voor alleenstaande ouders met een laag inkomen zijn financiële regelingen beschikbaar. De Belastingdienst heeft voor alleenstaande ouders een verhoging van het kindgebonden budget. U kunt op de specificatie van de Belastingdienst over het kindgebonden budget zien of u dit extra bedrag ontvangt. Is dit niet zo, maar denkt u dat u er wel recht op heeft, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Heeft u schulden en niet voldoende geld voor de opvang van uw peuter?

Voor ouders die gebruikmaken van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. Ouders hoeven dan geen ouderbijdrage te betalen. Hun peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep. Tijdens het intakegesprek op de Peutergroep kunnen ouders aangeven dat ze schuldhulp krijgen, zodat ze de gratis opvang kunnen krijgen.

Wilt u uw kind zakgeld geven?

Met uw kinderen praten over geld is heel normaal, net als het maken van afspraken over de hoogte van hun zakgeld. Maar hoeveel zakgeld past bij welke leeftijd? En hoe leert u uw kind te sparen? De Zakgeldgids geeft antwoord op deze vragen, en geeft u als ouder een steuntje in de rug bij de financiële opvoeding van uw kind. Een goede financiële opvoeding is belangrijk, want kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld moeten omgaan, hebben later minder kans op geldproblemen.

De Zakgeldgids is in samenwerking met het Nibud ontwikkeld, en is bedoeld voor ouders met kinderen van 6 tot 14 jaar.

Wordt uw kind 18 jaar?

Word je binnenkort 18 of heeft u kinderen die binnenkort 18 worden? Bekijk dan in het geldplan Bijna 18 wat er geregeld moet worden vóór de 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert.

Wilt u meer grip krijgen op uw geld?

Heeft u moeite om uw kinderen te bieden wat ze nodig hebben?

  • Met het geldplan Rondkomen met kinderen ziet u welke hulp er voor u is. Zo hoeft u minder te piekeren over uw geldsituatie.
  • De website wijzeringeldzaken.nl geeft antwoord op uw financiële vragen.
  • Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke financiële hulp van de overheid u misschien recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Extraatje010

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Extraatje010.

Extra geld voor uw kinderen:

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woont of werkt u in Nederland en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijgt u waarschijnlijk kinderbijslag. U ontvangt de kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hoeveel kinderbijslag u krijgt, hangt af van de leeftijd van uw kind. Meer informatie over de kinderbijslag vindt u op de website van de SVB.

Dit is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en hun leeftijd. Kindgebonden budget hoeft u meestal niet aan te vragen. U krijgt vanzelf bericht als u er volgens de Belastingdienst recht op heeft. Krijgt u geen bericht en denkt u dat u wel recht heeft op kindgebonden budget? Dan kunt u dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Het Jeugd-tegoed is een bedrag op de Rotterdampas voor kinderen van ouders met een laag inkomen. U kunt het uitgeven aan sport- en schoolspullen.

Rotterdamse kinderen (van 4 tot en met 17 jaar) uit gezinnen met een laag inkomen ontvangen een Jeugd-tegoed van de gemeente. Dit tegoed (het bedrag) staat op uw Rotterdampas en kan worden uitgegeven in speciaal uitgezochte winkels. Meer informatie is te vinden op jeugdtegoed.nl. Hier staat het formulier waarmee u het Jeugd-tegoed kunt aanvragen.

Stichting Jarige Job trakteert kinderen op een verjaardag. Jarige Job geeft een complete verjaardagsbox aan de ouders zodat zij van de verjaardag van hun kind een echte feestdag kunnen maken. In de verjaardagsbox zitten slingers, ballonnen, een taartmix, traktaties, wat lekkers voor thuis en cadeautjes.

Stichting Jarige Job werkt samen met de Voedselbank. Via de Voedselbank worden de verjaardagsboxen aangevraagd en verstuurd. Wilt u meer weten? Kijk op StichtingJarigeJob.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren van 0 t/m 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek- of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Ouders kunnen via een contactpersoon een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld een leerkracht, maatschappelijk werker of buurtcoach. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de sportclub of cultuurinstelling. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt deel uit van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen.

Ouders met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum kunnen een aanvraag voor hun kinderen (4 tot 18 jaar) doen voor onder andere een fiets, Chromebook, Squla, zwemles en aanvragen voor Jeugdfonds Sport en Cultuur. Kijk voor actuele informatie op Meedoen in Rotterdam. Stichting Meedoen in Rotterdam maakt deel uit van samenwerkingsverband Sam& voor alle kinderen.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.