Rondkomen: ouderen (50+)
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-ouderen/
Ga naar de hoofdinhoud

Bent u ouder dan 50 jaar? Deze regelingen zijn er speciaal voor u.

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw werk of over geld? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van gemeente Rotterdam. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Basispensioen (AOW)

AOW betekent Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze wet regelt het basispensioen van de overheid. Mensen met de AOW-leeftijd krijgen AOW als ze hiervoor verzekerd zijn geweest. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de AOW.

Aanvullende inkomensvoorziening ouderen

Ontvangt u geen of geen volledige AOW? Dan kunt u een aanvulling krijgen als u weinig of geen inkomsten of vermogen heeft. Deze aanvulling noemen we aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO). De AIO-aanvulling kan uw inkomen aanvullen tot het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven.

Financiële steun na overlijden van uw partner (ANW)

De nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) is financiële steun van de overheid na het overlijden van uw partner (of voor wezen). De Sociale Verzekeringsbank betaalt de ANW.

Bent u ouder dan 50 jaar en werkloos?

Voor oudere werklozen bestaan drie verschillende uitkeringen: de IOAW, IOW of de IOAZ. Deze uitkeringen zorgen ervoor dat u een inkomen heeft dat (ten minste) ligt op het bijstandsniveau.

Gaat u met pensioen?

Ook als u met pensioen gaat kan uw financiële situatie veranderen. De website wijzeringeldzaken geeft antwoord op uw financiële vragen. Met de handige tool op berekenuwrecht ziet u in een paar stappen welke financiële hulp (bijdragen) u van de overheid kunt krijgen. Ook ziet u waar u dit kunt aanvragen.

Heeft u een beperking en kunt u (deels) niet werken?

Heeft u een ziekte of handicap en kunt u daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien ondersteuning. Op de website van het UWV vindt u een handige tool waarmee u kunt zien waarop u recht heeft.

Extra geld op de Rotterdampas (AOW-tegoed)

De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van 450 euro per huishouden, wordt gestort op de Rotterdampas. Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Op de pagina over het AOW-tegoed leest u alles over hoe het AOW-tegoed werkt en hoe u het tegoed kunt aanvragen.

Extraatje010

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u ze pagina Extraatje010.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.