Robert Fruinstraat
Gepubliceerd op: 30-08-2017
Geprint op: 18-04-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/robert-fruinstraat/
Spring naar het artikel

De Robert Fruinstraat is een 'gewone' straat in de wijk Middelland, tussen het Centrum en Delfshaven in. In deze straat worden het riolering, het gas en het elektriciteitsnet vervangen. Een mooie aanleiding om zaken te veranderen!

Op deze pagina staat actuele informatie met een blik naar de toekomst.

Blik naar de toekomst

De Robert Fruinstraat is volop in beweging. Wat kunt u de komende tijd verwachten?

  • 22 september: bureninformatiedag Robert Fruinstraat

Een aantal keer per jaar verschijnt een nieuwsbrief met hierin de stand van zaken en leuke feitjes over de straat. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail aan RobertFruinstraatSB@rotterdam.nl. De Rotterdamse Vastgoed Maatschappij en Stichting Arosa helpen ons bij het opstellen van deze nieuwsbrief. Zo kunnen we samen communiceren over de Europese subsidie voor groene daken.

Afstemming en samenwerking

Als gemeente willen we vaker en beter werkzaamheden in een buurt of straat met elkaar afstemmen. Dat betekent samenwerking met instanties zoals het elektriciteitsbedrijf zodat een straat bijvoorbeeld maar één keer open hoeft. Tegelijkertijd is het een kans om met bewoners in de buurt of straat na te denken over mogelijkheden in de straat. Wat zijn de wensen van de bewoners, wat kan anders, wat kan beter? Bijvoorbeeld op het gebied van de opvang van hemelwater. Een belangrijk punt gezien het veranderende klimaat waarbij korte maar hevige periodes van regenval steeds vaker voorkomen.  

Een straat met een plus

Als we de verschillende dromen en plannen samenvoegen, kan de Robert Fruinstraat een mooi voorbeeld zijn voor alle straten die in de toekomst te maken krijgen met de vervanging van het riool. Bewoners, instellingen, bedrijven en eigenaren van de Robert Fruinstraat hebben samen met de gemeente geschetst aan een mooiere, betere en meer duurzame straat. Een straat met een plus. In deze ‘gewone’ straat wordt met extra inzet iets bijzonders gecreëerd worden voor de bewoners en instanties van de straat.

Denken en dromen

In aanloop naar de werkzaamheden zijn verschillende workshops gehouden:

Het resultaat van deze workshops is een eindbeeld voor de straat. In dit eindbeeld komen de dromen, wensen, ambities en ideeën van bewoners, instellingen, bedrijven en eigenaren terug. Op dit moment worden de wensen van bewoners uitgewerkt:

Op 20 juni 2017 is het voorlopig ontwerp aan de bewoners gepresenteerd. Ook zijn er toen tips besproken om de woning te verduurzamen:

Wat is er al te zien in de 'Straat met een Plus?'

In september 2017 is bij één van de bewoners van de straat een waterbestendige achtertuin gerealiseerd. In het YouTube-filmpje Hoe maak ik mijn tuin klimaatbestendig? (let op: dit filmpje is niet ondertiteld) kunt u bekijken welke stappen u kunt nemen om uw tuin ook 'klaar voor de toekomst' in te richten. Bovendien laat het filmpje het mooie eindresultaat zien!

Europese subsidie (LIFE) voor groene daken

De Europese Unie helpt de ontwikkelingen in de Robert Fruinstraat door het project te steunen met een zogenaamde ‘LIFE’-subsidie. Met deze subsidie wordt een aantal gebouwen in de straat voorzien van groene daken. Dit zijn: Het Archief (nummer 52-56), het gebouw van de Rotterdamse Vastgoed Maatschappij (nummer 26) en het gebouw van Stichting Arosa (nummer 45).