Riederlaan
Gepubliceerd op: 01-04-2022
Geprint op: 27-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/riederlaan/
Ga naar de hoofdinhoud

In de week van 9 mei is de gemeente Rotterdam gestart met de werkzaamheden om de Riederlaan te verbeteren. De werkzaamheden duren ongeveer 3 maanden.

We maken een verkeersheuvel zodat schoolgaande kinderen veiliger kunnen oversteken We leggen de stoep en parkeervakken netjes recht en we geven de bomen in de straat extra onderhoud. In het najaar planten we de nieuwe bomen en beplanting. Op het kaartje staat wat we waar aanpakken.

Op de kaart vindt u waar de nieuwe en de te vervangen bomen staan aan beide zijden van de straat, de locatie van de drempel bij de kruising Hollandsestraat en de plek van de nieuwe bestrating vanaf de kruising naar de kant van de Beijerlandselaan.

Actueel

De werkzaamheden aan de Riederlaan zijn begin augustus afgerond. We horen graag wat u van de veranderingen in uw straat vindt. Daarom nodigen wij u van harte uit voor een bewonersavond op 12 september.
De bijeenkomst begint om 18.30 uur en is in de Huiskamer Riederkwartier, Stichtseplein 1.

De werkzaamheden in de Riederlaan zijn helemaal klaar. Vorige week zijn de laatste dingen afgemaakt, en is de straat opgeruimd.

Het nieuwe groen planten we in het plantseizoen in november of december.

De werkzaamheden in de Riederlaan zijn bijna klaar. De verkeersheuvel is aangelegd, en de straat is weer helemaal vrij voor al het verkeer.

De komende week gaat de aannemer aan de slag met de laatste dingen. De stoepen worden netjes afgewerkt, fietsnietjes worden verplaatst en de laatste paaltjes rondom de bomen worden bespannen met draad.

Morgen wordt het erg warm, dus de laatste klussen worden aan het eind van de week opgepakt.

De werkzaamheden in de Riederlaan verlopen goed. Deze week beginnen we met het aanleggen van de verkeersheuvel. De weg is dan ongeveer twee weken afgesloten voor verkeer. Met borden is de omleiding aangegeven. In de boomspiegels, de ruimte rondom de bomen, zijn paaltjes geplaatst. Tussen de paaltjes spannen we een draad, zodat de boomspiegels worden beschermd. Bijvoorbeeld tegen autobanden van geparkeerde auto’s. Binnenkort zaaien we de bloemenmix in de groenvakken, de Riederlaan krijgt dan extra kleur.  

We zijn inmiddels ook begonnen met het groen aan de andere kant van de Riederlaan. Ook tussen de West-Varkenoordseweg en de Beverstraat pakken we de boomspiegels, de ruimte rondom de bomen, aan. We halen stoeptegels weg en zuigen grond rondom de bomen uit om ruimte te maken voor nieuwe voedzame grond. Als de nieuwe grond er ligt leggen we stoepbanden en groenvakken aan. Daarna leggen we de stoep weer netjes dicht.

De groenaannemer is begonnen met het aanleggen van de grote groenvakken. In de groenvakken zaaien we een kruidenmengsel. Het kruidenmengsel zorgt voor kleurig groen in de straat totdat de plantjes in november neergezet worden.

De aanleg van de groenvakken duurt 3 weken langer dan gepland. De vertraging heeft weinig impact op de buurt, de werkzaamheden zorgen niet voor hinder of overlast.

We zijn begonnen met de werkzaamheden in de Riederlaan. De stoeptegels aan de zuidkant van de Riederlaan, tussen Randweg en Hollandse straat, zijn weggehaald. Daarna zuigen we rondom de bomen de grond uit. Zo maken we ruimte voor nieuwe voedzame grond. De boomwortels kunnen dieper de grond ingroeien en duwen minder snel de tegels omhoog. Als de nieuwe grond er ligt leggen we stoepbanden een groenvakken aan. Daarna leggen we nieuwe stoep weer netjes dicht.

De start van de werkzaamheden in de Riederlaan stond gepland in de week van 18 april. Helaas zijn de werkzaamheden uitgesteld. Dit komt door vertraging in de levering van materialen. We informeren bewoners met een brief over de vertraging.

Wat gaan we doen

  • Aanleggen verkeersheuvel
    We leggen een verkeersdrempel aan op de kruising van de Riederlaan en de Hollandsestraat.
  • Recht leggen stoep en parkeervakken
    Aan beide kanten van de Riederlaan, tussen de Randweg en de Hollandsestraat, leggen we de tegels van de stoep en de stenen van de parkeervakken recht. Door opdrukkende boomwortels liggen ze scheef en dat zorgt voor struikelgevaar. We halen alle stenen eruit en leggen dezelfde stenen er weer netjes recht in.
  • Bomen en groenvakken
    We halen negen bomen weg. Deze bomen zijn ziek en kunnen zorgen voor onveilige situaties. We plaatsen veertien nieuwe bomen in de straat terug. De bestaande bomen krijgen meer ruimte om te groeien. De vakken waar de bomen in staan worden groter en vullen we met vruchtbare grond. Door de extra ruimte en voeding groeien de wortels dieper de grond in, waardoor ze minder snel tegels omhoog duwen.

Op verschillende plekken in de straat maken we vakken voor extra groen. In alle groenvakken komen bodembedekkers en sierheesters.

In verband met het verwachte warme en droge zomerweer plaatsen we de nieuwe bomen en beplanting in november of december. Om toch te zorgen voor extra kleur in de straat zaaien we een wilde bloemenmix in de nieuwe groenvakken en ruimte rondom de bomen.

Waarom meer groen in de Riederlaan

Bomen en planten maken een straat gezellig. Ze helpen ook om regenwater beter af te voeren als het hard regent. De bomen en planten houden het water vast waardoor niet alles in één keer in het riool terecht komt. Dat voorkomt wateroverlast. En bomen en planten houden de straat koeler bij extreem warm weer. Ook u kunt zorgen voor meer groen in de straat. Leg bijvoorbeeld een geveltuin aan.

Bereikbaarheid

Tijdens de aanleg van de verkeersheuvel sluiten we de Riederlaan ongeveer twee weken af ter hoogte van de Hollandsestraat. Het verkeer wordt met borden omgeleid.
De stoep en de parkeervakken zijn tijdens de werkzaamheden ongeveer drie weken afgesloten.

Meer informatie

Bewoners zijn met een brief geïnformeerd over de werkzaamheden. Op deze webpagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met Daan Vermeer via e-mail d.vermeer1@rotterdam.nl.