Provenierswijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 13-11-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/provenierswijk/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De inwoners van de Provenierswijk worden vertegenwoordigd door wijkraad Provenierswijk. Deze bestaat uit vijf bewoners van de Provenierswijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Nieuws

  • Waar: Huis van de Wijk De Banier, Banierstraat 1
  • Wanneer: tussen 17.00 en 20.00 uur: inloop met soep en broodjes

Er zijn veel (bouw)ontwikkelingen in en rondom Agniesebuurt en rondom Provenierswijk. Op deze eerste informatiemarkt presenteren deze initiatieven zich en informeren u over de stand van zaken. U krijgt informatie over Pompenburg, ZOHO, Hofbogen, Rotterdam Central District, Buitenruimte Agniesebuurt en bestemmingsplan Agniesebuurt.

Bekijk hieronder de uitnodiging voor meer informatie:

Meer of minder horeca in de buurt? Dat staat in de herijking van het horecagebiedsplan Noord (pdf). De gemeente stelde dit plan halverwege 2019 vast voor de periode 2019-2021. Bewoners, ondernemers en wijkraden zijn hierover geraadpleegd. Noord is populair bij horecaondernemers. Centraal in het plan: een verantwoorde ontwikkeling die past bij de sfeer van buurten. Belangrijk is een goede balans tussen levendigheid en een fijne woonomgeving.

Burgemeester en wethouders bezochten op vrijdag 28 juni het gebied Noord met zijn wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, het Oude Noorden en Provenierswijk.

Na een gezamenlijk welkom konden bewoners in gesprek met de bestuurders naar hun keuze. Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Tijdens de zogenaamde pitch presenteerden vier groepen in Blijdorp zich over ruimtegebrek op de locatie waar ze allen zitten (de camping, manege, scouting en voetbalvereniging).

De adviesgroep Hofbogenpark presenteerde hun advies aan wethouder Wijbenga. Alle actiepunten die uit de tafelrondes naar voren kwamen zijn genoteerd en zullen meegenomen worden. Er volgt nog een verslag van deze bijeenkomst. Na afloop werd nagepraat onder het genot van een lunchbuffet.

Wijkagenda

De wijkraad maakt in samenspraak met bewoners een plan voor de wijk, de wijkagenda. Deze wordt vastgesteld door burgemeester en wethouders en zorgt voor het Wijk Actie Plan (WAP). Het WAP beschrijft wat er per jaar in Provenierswijk gaat gebeuren.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Provenierswijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Achtergrondinformatie Provenierswijk

Aan de noordzijde van het Centraal Station ligt de Provenierswijk. Een rustige, groene wijk met twee vooroorlogse singels. De Provenierswijk heeft een ideale ligging: dichtbij het centrum, tegen het nieuwe Rotterdam Centraal aan.

Dus ligt de wijk dichtbij allerlei voorzieningen en is daarmee aantrekkelijk voor bezoekers. Zij weten de fijne eetgelegenheden en galeries in de Provenierswijk te vinden. De singels zijn onlangs in hun oude glorie hersteld en zijn extra opgesierd met meerdere kunstwerken. Je ervaart er een statige en rustieke 19e-eeuwse uitstraling.

De Provenierswijk is vernoemd naar het Proveniershuis, een voormalige opvang voor leprozen, dat in de zestiende eeuw stond op de plek van het huidige plantsoen van de Provenierssingel. In 1898 werd het Proveniershuis voor de aanleg van deze Provenierssingel afgebroken. De grond werd in 1870 bebouwd en wat voor die tijd gebruikelijk was opgedeeld  in een westelijke 'middenklasse' gedeelte en een oostelijke 'arbeiders' gedeelte. De Spoorsingel vormt hierbij de scheiding.

In de Provenierswijk wonen ruim 4.600 mensen die verknocht zijn aan hun wijk. Als ze verhuizen doen ze dat van de ene naar de andere straat. Veel bewoners zijn ook huiseigenaar, met name ten westen van de Spoorsingel. De wijk kent een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus.

Er zijn actieve bewonersorganisaties, die ook bestaan uit werkgroepen van bewoners die zich bezig houden met thema’s als kunst in de buitenruimte, het woonmilieu en de aanleg van het nieuwe Rotterdam CS:

Een uitgang van het nieuwe station Rotterdam Centraal komt uit in de wijk. De fietstunnel van het station kreeg een opfrisbeurt en ging 28 augustus 2013 weer open voor een snelle verbinding naar het centrum van Rotterdam. De Molenwaterweg is een kleine oase van leuke eettentjes. Het Zuster Hennekeplein vlakbij het Albeda College is opgeknapt en 'groener' gemaakt. Naast nieuwe bestrating zijn er ook nieuwe speeltoestellen en werden bomen en lichtmasten verplaatst. Ook is er een nieuw grasgazon en op verzoek van de bewoners is er een moestuin aangelegd. In de Jacob Loisbuurt bevindt zich het Huis van de Wijk de Propeller.