Plasvriendelijk Rotterdam
Gepubliceerd op: 20-07-2018
Geprint op: 12-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/propere-plee/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam wil een inclusieve, toegankelijke en gastvrije stad zijn. In de binnenstad is op iedere 500 meter een toiletvoorziening te vinden.

Rotterdam blijft er naar streven een plasvriendelijke stad te zijn, maar door het coronavirus zijn de vele toiletvoorzieningen momenteel niet toegankelijk. De toiletvoorzieningen in de openbare ruimte  zijn dat wel. Op de plattegrond hieronder ziet u waar u bij hoge nood terecht kunt.

Overzichtskaart

Door het plaatsen van nieuwe openbare toiletten en het opzetten van de Pilot Propere Plee is in de Rotterdamse binnenstad de 500 meter-norm van de Maag Darm Lever Stichting bereikt. Dat betekent dat er in het centrum van Rotterdam op iedere 500 meter een toiletvoorziening is. Bekijk de kaart waar u de inmiddels meer dan 60 Rotterdamse openbare toiletten kunt vinden:

Toiletbeleid

Op 14 maart 2018 ontving Rotterdam met haar toiletbeleid al het predicaat Koplopergemeente openbare toiletten. Het gaat de gemeente niet alleen om het voorkomen van wildplassen. Alhoewel dat op sommige plekken tot veel overlast leidt. Voor velen is een toilet simpelweg noodzakelijk. Mensen met buik- of blaasproblemen durven er niet op uit, zonder zeker te weten dat er een toilet in de buurt is. Ook ouderen en hele jonge kinderen moeten vaak onverwachts naar het toilet. In veel andere Europese landen is een toilet in de supermarkt bijvoorbeeld heel normaal. Daarom maakt de gemeente zich hard voor meer toegankelijke openbare en opengestelde toiletten.

HogeNood app

Sinds 2017 zijn 10 nieuwe zelfreinigende openbare toiletten geplaatst in de openbare ruimte en daar komen er nog meer bij. Daarnaast is de ‘Propere Plee’ geïntroduceerd. De cafés, restaurants en hotels die hieraan meewerken laten met een groene sticker op de deur zien dat het publiek gratis van het toilet gebruik mag maken. De sticker geeft ook aan of het kleinste kamertje toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De bedrijven zijn te vinden in de HogeNood-app. De app laat de route naar het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet zien, net als het soort voorzieningen.

Pilot Propere Plee

Sticker Free toilet van de Ballentent

De deelnemende horeca-instellingen ontvangen van de gemeente een kleine bijdrage voor het onderhoud en schoonmaken van de toiletten. Het gaat om een proef die duurt tot eind 2020. Deelnemende horeca-instellingen zijn te herkennen aan een sticker op hun deur. Hierop kunt u ook zien of het toilet rolstoeltoegankelijk is.  De gemeente gaat met mysteryguests de klantvriendelijkheid van de ‘propere plees’ uittesten.

Mysteriebezoeken

De tot dan toe deelnemende horecaondernemers aan de Propere Plee zijn afgelopen zomer allemaal bezocht door een mysteriebezoeker (mysteryguest) van de gemeente. Tijdens deze mysteriebezoeken is gecontroleerd op een drietal punten:

  1. Kan een passant gratis gebruik maken van het toilet?
  2. Is de groene propere plee sticker zichtbaar bij de entree geplakt?
  3. Staat de horecaondernemer vermeld in de HogeNood app?

Ook heeft de mysteriebezoeker ondernemers adviezen meegegeven om het toilet voor meer doelgroepen toegankelijk te maken.

Meer omzet met een gastvrij toilet

Deelnemende ondernemers vinden het belangrijk dat mensen die afhankelijk zijn van het een toilet niet thuisblijven maar ook gewoon uitgaan en meedoen. Daarnaast merken zij dat hun omzet stijgt bij een gastvrij toiletbeleid. Een gratis toilet trekt nu eenmaal meer klanten. Horecaondernemers die ook mee willen doen met Propere Plee kunnen zich aanmelden via 14 010.

Ook openbare toiletten op andere plekken

Rotterdam wil een gastvrije stad zijn met goede openbare toiletvoorzieningen: de Binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad. Het college van B&W stelde in 2016 de ‘Zeiknota’ vast. Hierin stond de bouw van nieuwe openbare toiletten en het publiek toegankelijk maken van bestaande toiletten centraal. Inmiddels staan er nieuwe innovatieve zelfreinigende openbare toiletten op de Binnenrotte, in het Roel Langerakpark, Vroesenpark en het Kralingse Bos. Ook in het Zuiderpark, het Wijkpark Oude Westen, op het strand en de skatebaan in Nesselande en het Eendrachtsplein komen zulke toiletten. De toiletten zijn allemaal gratis te gebruiken en ook toegankelijk voor rolstoelen.