Programma Rivieroevers
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/programma-rivieroevers/
Ga naar de hoofdinhoud

Meer groen langs de Rotte en de Nieuwe Maas. En meer mogelijkheden om er te wandelen, fietsen, een terras te pakken of op een andere manier van het water te genieten.

Dat is het doel van programma Rivieroevers 2018-2022.

Rotte

Aan de Rotte zijn al een paar mooie plekken bijgekomen. Zoals de zit- en aanlegvlonder bij het Grotekerkplein en de steiger met huurboten aan de Lombardkade. En de groenere Linker Rottekade, met meer ruimte om te wandelen en te fietsen. Het wordt ook een stuk mooier aan de Rottekades. Hier maken we bredere fiets- en wandelroutes. Beide kades zijn straks groener en bieden een mooi uitzicht op het water. Bij de Crooswijksebocht komen een steiger, een nieuwe speelplek en meer groen. En verderop komt een tweede steiger bij Algemene Begraafplaats Crooswijk. Zo worden uitvaarten per boot mogelijk. Vlak bij de Blaak heeft Rotterdam de Leuvekolk opgefrist. Zo stroomt er vers, zoet water doorheen voor de vissen en planten in de kolk en voor de land- en tuinbouw verderop langs de Rotte. En is er meer groen, een ligweide en een steiger. U kunt steeds meer leuke dingen doen aan de Rotte. In 2020 was het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Dat is gevierd met diverse activiteiten dit najaar en volgend voorjaar. In dit filmpje wandelt wethouder Bert Wijbenga wandelt met Jet Sol langs de Rotte en vertelt er meer over.

Nieuwe Maas

Aan de Nieuwe Maas kunt u al fietsen, wandelen en hardlopen langs het prachtige Nieuwe Maasparcours. Bewoners hebben deze route gemaakt. Het gebied bij BlueCity (voormalig Tropicana) is opgeknapt. Iedereen kan vanaf een groene kade genieten van het mooie uitzicht over het water. Even verderop, op het Eiland van Brienenoord, komt een echt getijdenpark, waardoor u eb en vloed nog beter kunt ervaren. Ook zijn er een uitkijktoren en een extra brug gekomen. Door die brug is het eiland onderdeel geworden van een nieuwe recreatieve route op Zuid: Rondje Stadionpark.

De andere kant op, aan de Nassauhaven, zijn drijvende woningen gekomen. Op een getijdenoever groeien speciale planten die tegen brak water en de afwisseling van droogte en nattigheid kunnen. Bewoners lopen daar heerlijk langs het water en groen. En dat wil Rotterdam op steeds meer plekken langs de Nieuwe Maas (pdf) mogelijk maken.

Meer weten over de verbeteringen de afgelopen jaren? Bekijk de

Waarom wil Rotterdam dit?

Rotterdam bouwt de komende jaren 18.000 nieuwe woningen. Da’s mooi, want we willen allemaal ergens wonen, maar de stad wordt daardoor wel steeds voller. En u wilt ook kunnen genieten van water en groen. Dat kan aan de rivieren die midden door de stad heen lopen. Tegelijk helpen groene oevers om droge voeten te houden als het heel hard regent. Ze zorgen voor verkoeling als het zonnetje flink schijnt. En zo krijgen we ook meer planten en dieren in de stad. Goed voor de natuur dus.

Nog meer te doen

Samen met bewoners, ondernemers en vele andere partners is veel in gang gezet. Maar er is nog meer te doen. Rotterdam gaat zich de komende jaren inzetten voor betere wandel- en fietsroutes, meer parken en groene plekken en betere vaarverbindingen. Ook moet er meer te beleven zijn aan het water.

De totale investeringen van gemeente Rotterdam en co-financiers voor projecten Rivieroevers in de periode 2014-2022 zijn ongeveer € 49 miljoen.