Programma Rivieroevers
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/programma-rivieroevers/
Spring naar het artikel

Meer groen langs de Rotte en de Nieuwe Maas. En meer mogelijkheden om er te wandelen, fietsen, een terras te pakken of op een andere manier van het water te genieten.

Dat is het doel van programma Rivieroevers 2019-2022.

Rotte

Aan de Rotte zijn al een paar mooie plekken bijgekomen. Zoals de zit- en aanlegvlonder bij het Grotekerkplein en de steiger met huurboten aan de Lombardkade. En de groenere Linker Rottekade, met meer ruimte om te wandelen en te fietsen. Het wordt ook een stuk mooier aan de Crooswijksebocht: er komen een steiger, kanoverhuur, een nieuwe speelplek en meer groen. En verderop komt een tweede steiger bij Algemene Begraafplaats Crooswijk. Zo worden uitvaarten per boot mogelijk. Vlak bij de Blaak is Rotterdam al bezig de Leuvekolk op te frissen. Zo komt er vers, zoet water doorheen stromen voor schoner water in de binnenstad. En meer groen, een steiger en kanoverhuur. U kunt steeds meer leuke dingen doen aan de Rotte. In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Dat gaan we vieren met diverse activiteiten dit najaar en volgend voorjaar. In dit filmpje wandelt wethouder Bert Wijbenga wandelt met Jet Sol langs de Rotte en vertelt er meer over.

Nieuwe Maas

Aan de Nieuwe Maas kunt u al fietsen, wandelen en hardlopen langs het prachtige Nieuwe Maasparcours. Bewoners hebben deze route gemaakt. Het gebied bij BlueCity (voormalig Tropicana) wordt opgeknapt. Iedereen kan straks vanaf een groene kade genieten van het mooie uitzicht over het water. Even verderop, op het Eiland van Brienenoord, komt een echt getijdenpark, waardoor u eb en vloed nog beter kunt ervaren. Ook komen er een uitkijktoren en een extra brug. Door die brug wordt het eiland onderdeel van een nieuwe recreatieve route op Zuid: Rondje Stadionpark.

De andere kant op, aan de Nassauhaven, komen drijvende woningen. Op een getijdenoever groeien speciale planten die tegen brak water kunnen en de afwisseling van droogte en nattigheid. Bewoners lopen daar heerlijk langs het water en groen. En dat wil Rotterdam op steeds meer plekken langs de Nieuwe Maas (pdf) mogelijk maken. Voor de Maashaven is het idee ontstaan een park te realiseren.

Meer weten over de verbeteringen de afgelopen jaren? Lees:

Waarom wil Rotterdam dit?

Rotterdam bouwt de komende jaren 18.000 nieuwe woningen. Da’s mooi, want we willen allemaal ergens wonen, maar de stad wordt daardoor wel steeds voller. En u wilt ook kunnen genieten van water en groen. Dat kan aan de rivieren die midden door de stad heen lopen. Tegelijk helpen groene oevers om droge voeten te houden als het heel hard regent. Ze zorgen voor verkoeling als het zonnetje flink schijnt. En zo krijgen we ook meer planten en dieren in de stad. Goed voor de natuur dus.

Nog meer te doen

Samen met bewoners, ondernemers en vele andere partners is veel in gang gezet. Maar er is nog meer te doen. Rotterdam gaat zich de komende jaren inzetten voor betere wandel- en fietsroutes, meer parken en groene plekken en betere vaarverbindingen. Ook moet er meer te beleven zijn aan het water. Daarvoor is alvast 2,6 miljoen euro uitgetrokken.

\