Posthumalaan
Gepubliceerd op: 19-03-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/posthumalaan/
Spring naar het artikel

Vanaf 13 juli 2020 gaan de Posthumalaan en de Veemstraat op de Kop van Zuid voor ruim een half jaar op de schop. Het wordt er een stuk groener, want beide straten krijgen veel meer bomen en struiken.

In het Rotterdams Mobiliteitsplan staat dat Rotterdam streeft naar minder ruimte voor de auto. De Posthumalaan vanaf de Erasmusbrug richting Zuid is met witte wegafzettingen teruggebracht van een twee- naar een eenbaansweg. Het tussenliggende asfalt wordt verwijderd, zodat er ruimte komt voor de aanleg van een groene middenberm voorzien van een trambaan.

Keerlus tram

Aanleiding van de herinrichting is de aanleg van de zogeheten keerlus voor de tram. Er rijden verschillende trams naar noord en zuid over het Wilhelminaplein. Er ontbreekt echter een plek waar trams hier kunnen keren. Dit is nodig zodat bij grote Rotterdamse evenementen meer trams vaker kunnen rijden en bezoekers gemakkelijk gebruik kunnen maken van de metro. Bij stremmingen is het gebruik van de keerlus bovendien zeer nuttig. De tram kan blijven rijden tot aan de Wilhelminakade en passagiers kunnen dan zonder al te veel vertraging overstappen naar het metrostation Wilhelminaplein. De trams kunnen vanaf begin volgend jaar een rondje rijden over de Posthumalaan, Veemstraat, Laan op Zuid en Wilhelminakade. Oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021.

Planning en verkeershinder

De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Gedurende de werkzaamheden zal het parkeerterrein aan de Rijnhavenzijde niet of slechts deels beschikbaar zijn. Dit wordt gebruikt als bouwplaats. De oplevering van het gehele werk staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021.

Fase 1a: half juli 2020 tot eind augustus 2020

Er wordt gewerkt aan de Rijnhavenzijde (zuidwest) van de Posthumalaan tussen het Wilhelminaplein tot net voorbij de Veemstraat. Verkeer richting Noord wordt omgeleid via de Putselaan en de Laan op Zuid. Richting Zuid blijft de Posthumalaan beschikbaar.

Fase 1b: eind augustus 2020 tot eind september 2020

Er wordt gewerkt aan de kantorenzijde (Noordoost) van de Posthumalaan tussen het Wilhelminaplein tot net voorbij de Veemstraat. Verkeer richting Noord wordt omgeleid via de Putselaan en de Laan op Zuid. Richting zuid blijft de Posthumalaan beschikbaar.

Fase 2a: eind september 2020 tot eind oktober 2020

Er wordt gewerkt aan de Laan op Zuid aan de Zuidwestzijde vanaf het kruispunt met de Stieltjesstraat tot voorbij de Veemstraat. Verkeer richting Zuid wordt omgeleid via de Stieltjesstraat en de Rosestraat. Richting Noord blijft de Laan op Zuid beschikbaar.

Tramverkeer tussen de haltes Wilhelminaplein en Vuurplaat is in deze fase tijdelijk niet mogelijk. Er wordt vervangend vervoer ingezet. Reizigers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Fase 2b: eind oktober 2020 tot half november 2020

In deze fase wordt gewerkt aan de Laan op Zuid aan de Zuidwestzijde vanaf het kruispunt met de Stieltjesstraat tot de Veemstraat. De Laan op Zuid is met één rijstrook in beide richtingen beschikbaar. Komend vanaf Noord is het niet mogelijk linksaf de Stieltjesstraat in te slaan. Verkeer richting de Stieltjesstraat wordt omgeleid via de Lodewijk Pincoffsweg.

Tramverkeer tussen de haltes Wilhelminaplein en Vuurplaat is in deze fase tijdelijk niet mogelijk. Er wordt vervangend vervoer ingezet. Reizigers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Fase 3: half november 2020 tot eind januari 2021

In deze fase wordt gewerkt in de Veemstraat. Bestemmingsverkeer zal afhankelijk van de werkzaamheden via de Noord- of Zuidkant worden omgeleid.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de keerlus of de vergroening? Stuur dan een e-mail naar stadionpark@rotterdam.nl.

Actuele Rotterdamse verkeersinformatie en omleidingen vindt u op Rotterdam Onderweg.

\