Pilot studenten testen flexibele reisapp
Gepubliceerd op: 19-04-2022
Geprint op: 17-05-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pilot-flexibele-reisapp/
Ga naar de hoofdinhoud

300 studenten testen vanaf 19 april 2022 drie maanden lang of een 'Mobility-as-a-Service' concept voor studenten de oplossing is.

Eén centrale app waarmee de student op basis van een persoonlijk budget elke vorm van duurzame mobiliteit, zowel OV als deelvervoer, kan plannen, boeken, betalen en gebruiken.

Pilot

Al 30 jaar reizen studenten met hetzelfde reisproduct; een weekend- of weekabonnement, waarmee met de bus, tram, metro en trein gereisd kan worden. Start-up Flytz, Zuid-Holland Bereikbaar en gemeente Rotterdam zijn benieuwd of het anders kan. Want het aanbod van mobiliteit in steden én de reisvoorkeuren van studenten veranderen.

Groene en leefbare steden

Het toevoegen van andere mobiliteitsdiensten zoals deelvervoer aan het reisproduct voor studenten heeft meer voordelen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan groene en leefbare steden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat hoe meer vervoerskeuzes er beschikbaar zijn, hoe minder snel iemand de auto kiest. Door studenten een product te geven dat beter aansluit op hun reisbehoefte, maken ze kennis met alle voordelen van een breed mobiliteitsaanbod. Daardoor zouden zij de aankoop van een auto na de studententijd misschien kunnen uitstellen.

Onderzoek

In de pilot wordt er onderzoek gedaan naar de reiservaring en het reisgedrag onder studenten die mee doen aan de pilot. Ook wordt gekeken naar de bereikbaarheid van studentenplekken, zoals universiteiten, en het effect van het gebruik van zoveel verschillende vervoersvormen op de aankoop van een eigen auto.

Het initiatief wordt gelanceerd door studenten start-up Flytz en mobiliteitsapp Moves, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Zuid-Holland Bereikbaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de pilot flexibele reisapp? Neem dan contact op met mobiliteitso@rotterdam.nl.