Pendrecht
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-06-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pendrecht/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Pendrecht is een naoorlogse wijk aan de zuidrand van Rotterdam. De wijk wordt begrensd door de Groene Kruisweg in het westen, de Oldegaarde in het noorden, de Zuiderparkweg in het oosten en het Havenspoorpad in het zuiden.

Door de ruime opzet, brede straten en groene karakter wordt Pendrecht ook wel één van de Zuidelijke Tuinsteden genoemd. De laatste jaren zijn in delen van Pendrecht veel verouderde en kleine woningen vervangen door ruim opgezette nieuwbouw, zoals in de Zierikzeebuurt en Herkingenbuurt. Eind 2008 is in Pendrecht-Zuid een start gemaakt met de nieuwbouw van eengezinswoningen, seniorenflats en appartementen, bedoeld voor een mix van gezinnen, ouderen en starters.

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Pendrecht. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Pendrecht, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Achtergrondinformatie Pendrecht

Vanwege de woningnood werden na de oorlog in hoog tempo nieuwe woonwijken gebouwd, waaronder Pendrecht. De wijk valt op door zijn opbouw, geesteskind van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. Hierbij vormen hoog- en laagbouw rond een gemeenschappelijke tuin een ‘stempel’, dat in de hele wijk wordt herhaald. De bouw van de wijk startte in 1953. Daarom zijn alle straten vernoemd naar dorpen die getroffen zijn door de Watersnoodramp.

Pendrecht telt veel actieve bewoners. Met grote creativiteit ontplooien zij tal van activiteiten en evenementen. Bijzonder is de Pendrecht Universiteit, waarin wijkbewoners hun kennis over de wijk graag delen met politici en professionals. Met meer dan twintig procent aan 0 t/m 14-jarigen is de wijk kinderrijk. Het aantal ouderen daalt de laatste jaren licht maar is nog aanzienlijk. Velen kwamen als eerste bewoners in Pendrecht wonen en bleven hun wijk trouw.

Plein 1953 in het midden van de wijk is het 'winkelhart' van Pendrecht; hier kan men terecht voor de dagelijkse boodschappen. De wijk telt vier basisscholen. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in kindvriendelijke routes door de wijk. Aan de randen van Pendrecht zijn veel sportvoorzieningen. Met het Zuiderpark als 'achtertuin' heeft Pendrecht op loopafstand een gebied waar men kan spelen, sporten en recreëren.