Pendrecht aardgasvrij
Gepubliceerd op: 19-09-2019
Geprint op: 21-01-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pendrecht-aardgasvrij/
Spring naar het artikel

De overheid wil dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Ook in Rotterdam. Dat is beter voor het milieu.

De komende jaren onderzoekt de gemeente Rotterdam in vijf gebieden hoe we dit gaan doen. Eén van die gebieden is Pendrecht.

Pendrecht-Zuid is door de Rijksoverheid uitgekozen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Daardoor is er extra geld beschikbaar om deze verandering te financieren.

Bruynzeel komt met een ontzorgaanbod voor aanschaf kookplaten

Elektrisch koken wint steeds meer terrein in Rotterdam. In de toekomstige aardgasvrije wijken Pendrecht en Heindijk, Korendijk en omgeving (IJsselmonde) draagt keukenleverancier Bruynzeel bij aan de energietransitie door met een aantrekkelijk tijdelijk aanbod op de aanschaf van elektrische kookplaten te komen. In samenwerking met de gemeente heeft Bruynzeel Keukens voor woningeigenaren een stappenplan gemaakt. Dit om de overstap naar gasloos koken zo zorgeloos mogelijk te maken. De gemeente Rotterdam geeft daarbij de eigenaar-bewoners van deze wijken een subsidie van 500 euro voor de aanschaf een elektrisch fornuis.

Koken op inductie is veiliger, schoner en duurzaam. Als een eigenaar bewoner wil overstappen op elektrisch koken kunnen ze gebruik maken van het aanbod en de expertise van Bruynzeel. Ze kunnen tegen een gereduceerd tarief een kookplaat bij hen aanschaffen. Naast advies verzorgt Bruynzeel Keukens het elektrawerk, geeft advies op maat, sluit de kookplaat aan in de keuken en vraagt subsidie voor de bewoner aan bij de gemeente. Zo kunnen inwoners op gemakkelijke wijze de overstap maken naar een ‘groene’ keuken.

Directielid Caesar Kuipers: ‘Als keukenleverancier spelen we een grote rol in de bouwsector. We willen onze voorbeeldrol op het gebied van duurzaamheid uitdragen en werken graag mee aan projecten als deze. Rotterdam weet van aanpakken en komt met een vooruitstrevende oplossing voor een vraagstuk waar op dit moment elke gemeente in Nederland mee worstelt: ‘Hoe krijg ik mijn gemeente volledig klimaatneutraal’. We zijn er trots op om de verbinding te maken tussen de overheid en het bedrijfsleven, om zo een gezamenlijk doel te bereiken.'

Subsidie

Ook de gemeente Rotterdam stimuleert het elektrisch koken in Pendrecht en Heindijk, Korendijk en omgeving. Van 1 januari 2020 kan voor het aanschaffen van een nieuw kooktoestel en eventuele aanpassingen aan de elektra een vergoeding van maximaal 500 euro worden verstrekt.

De subsidie is alleen voor eigenaar-bewoners. U kunt uw aanvraag indienen bij het subsidieloket van de gemeente Rotterdam.

Kleurrijk Koken

Bewoners worden zich ook steeds meer bewust van de duurzaamheid van elektrisch koken. Een mooi voorbeeld is het buurtinitiatief in de wijk Heindijk, Korendijk en omgeving. Hier maakte bewoners met elkaar het kookboek: Kleurrijk koken. Initiatiefnemer Frank Kreuk, zelf bewoner van Heindijk, verzamelde en kookte met buurtgenoten recepten en zijn vriendin Anuska Klaverdijk fotografeerde de maaltijden. De recepten zijn allemaal op een elektrische kookplaat bereid. Wethouder Bas Kurvers leverde ook een recept aan het boek en deelde zijn favoriete recept van nasi in het boek. Wethouder Bas Kurvers: 'Als ik tijd heb, vind ik het leuk te koken en ik ondersteun dit mooie buurt initiatief van harte.'

Uw woning (laten) isoleren is nu tijdelijk extra aantrekkelijk, met de ‘Pendrecht Isolatiecoupon’ van de gemeente Rotterdam ter waarde van 300 euro!

Pendrecht Isolatiecoupon ter waarde van 300 euro

Isolatiecoupon

Woont u in Pendrecht en wilt u uw eigen woning laten isoleren? Of doet u het liever zelf? Dat is nu tijdelijk extra aantrekkelijk. U kunt namelijk gebruik maken van de ‘Pendrecht Isolatiecoupon’ van de gemeente Rotterdam ter waarde van 300 euro! Deze is beschikbaar zolang de voorraad strekt, op = op.

Voor het isoleren van de woning of het nu de vloer, gevel of dak is, krijgt u op een minimale besteding van 995 euro, 300 euro terug van de gemeente. Belangrijk is wel dat het de juiste isolatiewaarden heeft en het een eigen woning betreft met een bouwjaar voor 1990.

Voorwaarden

  • U woont in Pendrecht in een koopwoning die vóór 1990 gebouwd is. Weet u niet wat het bouwjaar van uw woning is? Kijk dan in het kadaster.
  • De coupon is eenmalig te gebruiken voor de eigen woning.
  • U levert een betaalbewijs in waarin duidelijk vermeld staat welk isolatiemateriaal u heeft aangekocht inclusief de isolatiewaarde.
  • U levert een foto aan waarop duidelijk het isolatiemateriaal en uw woning is te zien.
  • De minimale investering is 995 euro en die heeft u gedaan na 18 maart 2019.
  • De Pendrecht Isolatiecoupon is niet te combineren met de Isolatiecoupon van de gemeente Rotterdam
  • De actie loopt zo lang de voorraad strekt. Dus op is ook echt op!
  • U gebruikt materialen die voldoen aan de juiste isolerende waarden. Bekijk deze in de tabel onder het plusje.
Isolatiemaatregel Isolatiewaarde
Spouwmuur minimale Rd-waarde 1,1* [m2 K/W]
Dak minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Zolder- of vlieringvloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Gevel minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Vloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie) minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
HR++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Triple-glas gecombineerd met (nieuw) isolerend kozijn Triple-glas: maximale U-waarde 0,7* [W/m2K]
Kozijnen: maximale U-waarde 1,5* [W/m2K]
Panelen in combinatie met HR ++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Panelen in combinatie met triple-glas maximale U-waarde 0,7* [W/m2K]

Warmtenet

Uit onderzoek blijkt dat in Pendrecht het aansluiten op het warmtenet het meest voor de hand ligt. Voor het warmtenet wordt restwarmte uit de industrie gebruikt: daarmee kan zonder aardgas zowel het gebouw als het water worden verwarmd. De gemeente Rotterdam zorgt ervoor dat voorjaar 2020 voor iedereen uit Pendrecht-Zuid (onder de Slinge) duidelijk is wat een aansluiting op het warmtenet gaat kosten en hoe de planning eruit ziet. Een jaar later volgt een voorstel voor de bewoners en vastgoedeigenaren van Pendrecht-Noord. Iedere huiseigenaar is vrij om een alternatief te kiezen, als de woning of het gebouw maar vóór 2030 aardgasvrij is.

Voordelen

De gemeente Rotterdam wil bewoners in Pendrecht helpen om meer energie te besparen. Dat kan direct euro’s schelen. Ook wordt huiseigenaren in Pendrecht via de gemeente Rotterdam een energieadvies voor het huis aangeboden: zo wordt duidelijk welke isolatiemogelijkheden er zijn en wat een tochtvrij, gezond en toekomstbestendige woning kost. Een aardgasvrij Pendrecht gaat ook nieuwe banen opleveren. De gemeente zet erop in dat bewoners van Pendrecht hiervan gaan profiteren.

Veelgestelde vragen

Van het aardgas af gaan, is best een heel verandering. Het is dus begrijpelijk dat er veel vragen over deze ontwikkelingen leven. Hieronder vindt u een zo goed mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Binnen Europa hebben we in het klimaatakkoord van Parijs met elkaar afgesproken om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst komt er bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Die opwarming zorgt voor vervelende situaties, zoals extreme hitte of juist lange perioden van regen. Door te stoppen met aardgas, hopen we de opwarming van de aarde te stoppen. Daarnaast veroorzaakt het winnen van aardgas uit de grond aardbevingen in Groningen. Het is daar niet langer veilig om aardgas uit de grond te halen. Tot slot is verwarmen met aardgas niet 100 procent veilig. Jaarlijks komen nog steeds mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging (vergiftiging door een gas dat vrijkomt als aardgas niet goed verbrand, door bijvoorbeeld een verouderde cv-ketel). Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar een andere manier om onze huizen te verwarmen.

2050 lijkt nog ver weg, maar niet alle gebouwen kunnen tegelijkertijd aardgasvrij worden. Om deze doelen te halen, moet de komende jaren in heel Nederland al een flink aantal wijken van het aardgas af. Ook de gemeente Rotterdam begint hiermee. De gemeente heeft besloten om met vijf wijken in Rotterdam te starten. Pendrecht is een van die vijf wijken. Andere wijken komen later aan de beurt.

Iedereen is vrij om een duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen. Er zijn momenteel twee opties die het meest voor de hand liggen. De eerste optie is gebruikmaken van restwarmte uit de industrie door aansluiting op een warmtenet. De andere optie is het huis verwarmen met elektriciteit (all-electric).

Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet (restwarmte uit de industrie) het meest voor de hand ligt voor de wijk Pendrecht. Voorjaar 2020 is voor iedereen in de wijk ten zuiden van de Slinge duidelijk wat dit kost en wat de planning is. Deze informatie voor de wijk ten noorden van de Slinge volgt een jaar later.

Er zijn daarnaast allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van biogas en waterstof. Maar deze stoffen zijn moeilijk te verkrijgen en daarom duur. Het lijkt met de kennis van nu beter om deze stoffen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn. Bijvoorbeeld voor het vergroenen van de industrie en zwaar transportvervoer. Maar niet voor onze huizen.

Pendrecht is een van de wijken waarin het eenvoudiger is om van het aardgas af te gaan. Pendrecht is namelijk een heel geschikte wijk om aan te sluiten op het warmtenet. De hoofdleiding van het Rotterdamse warmtenet ligt vlakbij Pendrecht. Daarnaast ligt er in zuidelijk deel van de wijk al buizen voor een warmtenet, omdat de ‘De Tuin van het Zuiden’ al eerder op het warmtenet is aangesloten. Ook heeft woningcorporatie Woonstad plannen om de komende jaren al 580 huurwoningen aansluiten op het warmtenet. Dit alles maakt het makkelijk om de andere huizen uit Pendrecht óók op dit warmtenet aan te sluiten.

Vanwege deze gunstige ligging, heeft de Rijksoverheid Pendrecht uitgekozen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Daardoor is er extra geld beschikbaar. Hier kunnen de bewoners van Pendrecht van profiteren.

De gemeente kiest in welke wijken het loont om een warmtenet aan te leggen. Dit doen ze door goed te onderzoeken wat de beste manier van verwarming is voor een wijk. Ze kijken daarbij onder meer naar de ligging van de wijk, het soort woningen en de maatschappelijke kosten. Uit onderzoek (pdf) blijkt dat het warmtenet het alternatief is voor Pendrecht, omdat dit goedkoper is dan de andere optie (all-electric). De gemeente gaat dit op wijkniveau nog preciezer onderzoeken.

Een aardgasvrij huis is veiliger. Er is immers geen open vuur in huis en geen kans op koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast draagt een aardgasvrij leven bij aan een groene en gezonde wereld voor onze kinderen. Maar ook financieel zijn er voordelen. Omdat aardgas de komende jaren naar verwachting steeds duurder wordt, levert aardgasvrij leven een lagere energierekening op. Omdat Pendrecht een van de eerste wijken is die van aardgas af gaat, betaalt de overheid nog een deel van de kosten. Bovendien zijn voor werkzaamheden rondom het aardgasvrij maken van de wijk veel werknemers nodig. Aardgasvrij levert dus ook banen op. 

Een veelgehoord bezwaar tegen aansluiting op het warmtenet is dat je vastzit aan één energieleverancier. U kunt dus niet, zoals bij elektriciteit, uit meerdere partijen kiezen voor de voordeligste. Ook in Pendrecht hebben we te maken met één warmteleverancier. Dit is Nuon. Nuon heeft voor een groot deel van Rotterdam-Zuid het alleenrecht voor het aansluiten van nieuwbouw op het warmtenet. Wie wordt aangesloten op het warmtenet, kiest dus automatisch ook voor Nuon als energieleverancier.

Als gemeente gaan we in Pendrecht een wijkdeal voor woningeigenaren opstellen. In deze wijkdeal wordt per gebied geregeld wat de kosten voor het warmtenet zijn (aansluiting en maandelijkse lasten). Ook de planning van de aansluitmomenten wordt hierin vastgesteld. Op deze manier worden de kosten eerlijker verdeeld en hoeven eigenaren niet zelf te onderhandelen. We beginnen met een wijkdeal voor het zuidelijk deel van Pendrecht (ten zuiden van de Slinge). Deze wijkdeal is naar verwachting in het voorjaar van 2020 rond. Dan is dus ook bekend wat de precieze kosten zijn. Het noordelijk deel van Pendrecht krijgt dit in het voorjaar van 2021 te horen.

Voor het zuidelijk deel van Pendrecht is dat naar verwachting in het voorjaar van 2020 bekend, voor het noordelijk deel in het voorjaar van 2021. De planning is onderdeel van de wijkdeal (zie hiervoor). Er zijn waarschijnlijk twee momenten waarop u kunt beslissen om u te laten aansluiten op het warmtenet: één mogelijkheid bij de aanleg van het warmtenet en één op een ander moment vóór 2030.

Als u elektrisch kookt en overstapt op stadsverwarming gebruikt u geen aardgas meer. Stedin koppelt uw huis dan van het aardgas af. Daar krijgt uw energieleverancier automatisch bericht van. De gaslevering en de kosten voor aardgas stoppen. U krijgt geen boete. Let er op dat het meerjarig contact voor elektriciteit wel gewoon doorloopt!

Dit is speciaal aanbod voor 142 huiseigenaren in Heindijk, Korendijk en omgeving. Voor het overstappen betaalt een woningeigenaar een bijdrage van 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Ook komt er een subsidie als een woningeigenaar elektrisch gaat koken en is er een mogelijkheid voor een renteloze lening. Dit heeft het College vastgesteld. De eigenaren kunnen straks kiezen uit verschillende mogelijkheden. Dat kan variëren van volledig aardgasvrij tot gedeeltelijk, van meedoen met stadsverwarming of zelf aan de slag met een andere aardgasvrije oplossing.

Dit schept echter geen precedent voor de andere pilotwijken. Wethouder Bas Kurvers: ‘Dit is een eerste aanbod aan huiseigenaren om woningen aardgasvrij te maken. We vinden het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen aan deze pilot en betalen daarom het merendeel van de kosten. De lessen die we leren gebruiken we om in andere wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen.’ Op dit moment brengen we de kosten van het deel ten zuiden van Pendrecht in kaart en proberen we te komen tot een gunstige wijkdeal. Zoals al eerder is beschreven in de nieuwsbrief.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief Pendrecht Aardgasvrij.

Meer informatie over Rotterdam aardgasvrij in 2050 leest u op de overzichtspagina Aardgasvrij.

Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam. Open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12.30 en 16.30 uur.

Informatiepunt Duurzaam: telefoon (010) 489 60 00, e-mail info.duurzaam@rotterdam.nl. Als u huurder bent, kunt u terecht bij uw woningcorporatie.

\