Pendrecht aardgasvrij
Gepubliceerd op: 19-09-2019
Geprint op: 21-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/pendrecht-aardgasvrij/
Ga naar de hoofdinhoud

In 2030 wordt Pendrecht aardgasvrij. Dat betekent dat we straks geen geiser, CV-ketel of gasfornuis meer hebben, maar onze huizen anders verwarmen en elektrisch koken.

In de huiskamer aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Helaas zijn de huiskamer aardgasvrij Pendrecht en de Duurzaamheidswinkel IJsselmonde door de lockdown in verband met het coronavirus tot 9 februari 2021 gesloten.

Pendrecht Proeft, hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters

Ook is Pendrecht Aardgasvrij online te volgen. Iedere week koken we het favoriete recept van een echte Pendrechter. Natuurlijk doen we dat volledig aardgasvrij op inductie. Bekijk alle recepten op de pagina Pendrecht Proeft. Of klik of de afbeeldingen hieronder:

Gestoofde kip met moro, bakbanaan en rijst

Een afbeelding uit de video

Dit Antilliaanse gerecht is ingestuurd door Joyce de Lima. Joyce is een bekend gezicht in de omgeving. Ze organiseert veel activiteiten voor ouderen, jongeren en kinderen. Dat heeft haar zelfs een standbeeld opgeleverd in Museum Rotterdam!

Syrisch/Palestijnse Makloube

Een still uit de video; een bord met Makloube

In deze aflevering maken we een Syrisch/Palestijns gerecht, ingestuurd door Joumana. Dit bijzondere gerecht heet Makloube. In het Arabisch betekent dat ‘omgedraaid’.

Stamppot boerenkool met rode-uiensaus

Een still uit de video; een bord met boerenkoolstamppot met worst en saus

Deze keer een oer-Hollands gerecht van Lia van den Hoek, bekend van de inbraakpreventie-acties in de wijk en als gastvrouw in de huiskamer Aardgasvrij Pendrecht.

Red Snapper met creoolse saus, pan bati en funchi

Een still uit de video

Dit keer koken we het tropische gerecht van Wendy Tromp: Red Snapper met creoolse saus, pan bati en funchi.

Kipfilet met kousenband, aardappelen en rijst

Een still van de video

In deze aflevering van Pendrecht Proeft gaan we aan de slag met veel ingrediënten. We maken namelijk een heerlijke maaltijd met kipfilet, kousenband, aardappelen en rijst. Dit gerecht is ingestuurd door Bidia Poeran.

Surinaamse bami van Roshnie Girdhari

Een still uit de video

In deze aflevering van Pendrecht Proeft koken we een Surinaamse bami met gegrilde kippendijfilet. Pendrechtenaar Roshnie Girdhari maakt dit gerecht regelmatig voor familie en vrienden. Het is een lekker en snel gerecht.

Poké bowl met krokante kip

Een still uit de video met Thomas Schippers

Wijkagent Thomas Schippers neemt Pendrecht mee naar de Japanse keuken. In deze aflevering van Pendrecht Proeft maken de koks een poké bowl met krokante kip!

Frisse Marokkaanse dorade met groente

Een still uit de video: twee vissen op een bord

Abdel El Bouchetaoui woont al 16 jaar in Pendrecht en is actief bij de buurtpreventie. Hij is een echte visliefhebber en deelt daarom graag dit gerecht met zijn mede-Pendrechters!

Mexicaanse burritos à la Aroen en een virgin Piña Colada

een still uit de video

In zijn studententijd maakte Aroen Bechan kennis met burrito’s. Een typisch Mexicaans gerecht dat op vele manieren klaargemaakt kan worden. Daar hoort natuurlijk wel een zomerse Piña Colada (zonder alcohol) bij.

Bonensalade en Bulgur Pilavlik van Gül Arslan

Een still uit de video

Het eerste gerecht komt uit de keuken van Gül Arslan. Gül is geboren in Turkije, maar woont al 40 jaar in Rotterdam (Pendrecht). De maaltijd bestaat uit een typisch Turks gerecht, namelijk Bulgur Pilavlik met een witte bonensalade.

Vanaf zaterdag 11 juli is de ‘Huiskamer’ in Pendrecht weer open. In het aan Plein 1953 gelegen pand komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Met aangepaste regels in verband met corona bent u op woensdag en zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom en staan de voorlichters voor u klaar.

Om in deze tijd toch iets voor de mensen in Pendrecht te betekenen heeft de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht iets speciaals gedaan. Het team aardgasvrij ging op pad in de wijk om de bewoners drie unieke wenskaarten te bezorgen. Om voor het raam te hangen, bij uw buren in de brievenbus te doen of door het team te laten bezorgen bij wijkbewoners die het goed kunnen gebruiken.

Gewoon een lief gebaar!

Geld besparen op de energierekening is niet moeilijk. Slim omgaan met energie en handige tools zorgen direct voor een flinke besparing. Hoe mooi zou het zijn als uw buurt kan profiteren van uw kennis en tips? We zijn op zoek naar bewoners uit Pendrecht die buurtgenoten willen helpen met energie besparen. Spreekt dit u aan? Word dan ook Energiecoach!

Wat doet een Energiecoach?

Veel mensen weten niet precies hoe ze hun energiekosten kunnen verlagen. Als Energiecoach heeft u de kennis in huis om mensen hiermee te helpen. In een korte, gratis cursus leert u alles wat je daarvoor nodig hebt:

 • Hoe ontstaat een hoge energierekening en met welke kleine veranderingen kunnen huishoudens hierop besparen?
 • Welke tools en producten kunnen de energierekening verlagen? Voorbeelden zijn led lampen en radiatorfolie.
 • Hoe brengt je als Energiecoach deze inzichten het beste over op anderen?

Na afloop van de cursus krijgt u een certificaat en bent u Energiecoach! Dit is een vrijwilligersfunctie waar een kleine vergoeding tegenover staat. Het is de bedoeling dat u per week gemiddeld een paar uur actief bent als Energiecoach.  

In de tabel hieronder ziet u op welke data u de cursus kunt volgen.

Datum Ochtend Avond
4 maart X X
18 maart X X
25 maart X  
1 april   X
15 april X X
22 april X  
13 mei X X
27 mei   X

Meld je aan!

Enthousiast geworden? Stuur dan een mailtje naar energiecoach@pendrecht010.nl met daarin uw naam en adresgegevens.

Opening huiskamer aardgasvrij Pendrecht in tropische sferen

De huiskamer aardgasvrij Pendrecht is geopend! Vele bewoners kwamen, nieuwsgierig geworden naar het nieuwe informatiecentrum aardgasvrij, op 13 februari, naar de feestelijke opening. Wethouder Bas Kurvers kookte er samen met tv-kok Ramon Beuk, een aantal bewoners en leden van het wijkcomité, een heerlijke Surinaamse nasi. De Bloesembar zorgde voor tropische alcoholvrije cocktails. De kinderen van de denktank gaven informatie, stonden de pers te woord en gingen natuurlijk op de foto met Ramon Beuk.

Infopunt

Pendrecht wordt in 2030 aardgasvrij. Voor bewoners is de energietransitie erg nieuw, de behoefte aan informatie is hoog. Uit onderzoek blijkt dat bewoners graag een infopunt in de wijk hebben waar ze op momenten dat het hun uitkomt informatie kunnen halen. Dit, in combinatie met een locatie waar bewoners met elkaar op inductie kunnen koken én de behoefte om aardgasvrij/duurzaam op de kaart/agenda te houden, is de gemeente Rotterdam op zoek gegaan naar een winkelpand op een centrale locatie in Pendrecht. Resultaat is de huiskamer aardgasvrij Pendrecht. Dé plek voor meer informatie, samen doen (bijvoorbeeld koken), een hub voor nieuwe duurzame initiatieven in de wijk en een plek voor events, workshops, presentaties en acties. Ook is de huiskamer de thuisbasis voor de energiecoaches en de kinderdenktank.

Huiskamer aardgasvrij

U vindt de huiskamer aardgasvrij aan Plein 1953 24-25. Open op woensdag, vrijdag en zaterdag, van 12 tot 17 uur.

Waarom Pendrecht?

Uit onderzoek blijkt dat in Pendrecht het aansluiten op stadsverwarming  het meest voor de hand ligt. Voor stadsverwarming wordt restwarmte uit de industrie gebruikt: daarmee kan zonder aardgas zowel het gebouw als het water worden verwarmd. De gemeente Rotterdam zorgt ervoor dat najaar 2020 voor iedereen uit Pendrecht-Zuid (onder de Slinge) duidelijk is wat een aansluiting op stadsverwarming gaat kosten en hoe de planning eruit ziet. Een jaar later volgt een voorstel voor de bewoners en vastgoedeigenaren van Pendrecht-Noord. Iedere huiseigenaar is vrij om een alternatief te kiezen, als de woning of het gebouw maar vóór 2030 aardgasvrij is.

Maximaal 500 euro subsidie bij de aankoop van een elektrische kookplaat!

Bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Overweeg dan een overstap naar elektrisch koken! Sinds 1 januari 2020 krijgt u tot wel 500 euro subsidie op de aanschaf van een elektrische kookplaat.

Bent u toe aan een nieuwe kookplaat? Overweeg dan een overstap naar elektrisch koken! Vanaf 1 januari 2020 krijgt u tot wel 500 euro subsidie op de aanschaf van een elektrische kookplaat.

De gemeente Rotterdam stimuleert het elektrisch koken in Pendrecht. Dus woont u in deze wijk en wilt u overstappen op elektrisch koken? Dan kunt u vanaf januari 2020 hiervoor subsidie aanvragen. Het is wel belangrijk dat u eigenaar én bewoner bent van de woning waar u de elektrische kookplaat met subsidie laat installeren.

De gemeente stelt bij het verstrekken van deze subsidie wel enkele voorwaarden:

 • De subsidie is bedoeld voor de aanschaf van een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis en/of het aanpassen van de elektrische installatie in uw woning voor elektrisch koken.
 • Een overstap naar elektrisch koken is pas compleet als de aardgasleiding in de keuken is afgesloten. Dit dient door een professioneel bedrijf te worden gedaan. De gemeente ziet graag een factuur als bewijs dat dit professioneel is uitgevoerd.

De termijn voor deze subsidie loopt van januari 2020 tot 30 september 2022. Helaas is het, door technische problemen, op dit moment niet mogelijk om de isolatiecoupon of kooksubsidie aan te vragen. We komen zo snel mogelijk met nadere informatie.

Per 1 maart 2020 heeft Bruynzeel een aantrekkelijk aanbod met kortingen op inductiekookplaten, inclusief installatie via één partij. Nadere informatie volgt binnenkort.

Woning isoleren? Extraatje voor Pendrecht

Wilt u uw eigen woning in Pendrecht isoleren? Via de landelijke subsidie voor isoleren kunt u geld terugkrijgen. Eigenaar-bewoners van Pendrecht krijgen met de Pendrecht Isolatiecoupon een extraatje van 300 euro. Ook geldig voor de doe-het-zelver.

Pendrecht Isolatiecoupon ter waarde van 300 euro

Isolatiecoupon

Wilt u uw eigen woning in Pendrecht isoleren? Via de landelijke subsidie voor isoleren kunt u geld terugkrijgen. Eigenaar-bewoners van Pendrecht krijgen met de Pendrecht Isolatiecoupon een extraatje van 300 euro. Ook geldig voor de doe-het-zelver.

Woont u in Pendrecht en wilt u uw eigen woning laten isoleren? Of doet u het liever zelf? Dat is nu tijdelijk extra aantrekkelijk. U kunt namelijk gebruik maken van de ‘Pendrecht Isolatiecoupon’ van de gemeente Rotterdam ter waarde van 300 euro! Deze is beschikbaar zolang de voorraad strekt, op = op.

Voor het isoleren van de woning of het nu de vloer, gevel of dak is, krijgt u op een minimale besteding van 995 euro, 300 euro terug van de gemeente. Belangrijk is wel dat het de juiste isolatiewaarden heeft en het een eigen woning betreft met een bouwjaar voor 1990.

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om de isolatiecoupon of kooksubsidie aan te vragen. We komen zo snel mogelijk nadere informatie.

Voorwaarden

 • U woont in Pendrecht in een koopwoning die vóór 1990 gebouwd is. Weet u niet wat het bouwjaar van uw woning is? Kijk dan in het kadaster
 • De coupon is eenmalig te gebruiken voor de eigen woning
 • U levert een betaalbewijs in waarin duidelijk vermeld staat welk isolatiemateriaal u heeft aangekocht inclusief de isolatiewaarde
 • U levert een foto aan waarop duidelijk het isolatiemateriaal en uw woning is te zien
 • De minimale investering is 995 euro en die heeft u gedaan na 18 maart 2019
 • De Pendrecht Isolatiecoupon is niet te combineren met de Isolatiecoupon van de gemeente Rotterdam
 • De actie loopt zo lang de voorraad strekt. Dus op is ook echt op!
 • U gebruikt materialen die voldoen aan de juiste isolerende waarden. Bekijk deze in de tabel hieronder.
Isolatiemaatregel Isolatiewaarde
Spouwmuur minimale Rd-waarde 1,1* [m2 K/W]
Dak minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Zolder- of vlieringvloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Gevel minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Vloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie) minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
HR++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Triple-glas gecombineerd met (nieuw) isolerend kozijn Triple-glas: maximale U-waarde 0,7* [W/m2K]
Kozijnen: maximale U-waarde 1,5* [W/m2K]
Panelen in combinatie met HR ++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Panelen in combinatie met triple-glas maximale U-waarde 0,7* [W/m2K]

Uw woning (laten) isoleren is nu tijdelijk extra aantrekkelijk, met de ‘Pendrecht Isolatiecoupon’ van de gemeente Rotterdam ter waarde van 300 euro!

Veelgestelde vragen

Van het aardgas af gaan, is best een heel verandering. Het is dus begrijpelijk dat er veel vragen over deze ontwikkelingen leven. Hieronder vindt u een zo goed mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Binnen Europa hebben we in het klimaatakkoord van Parijs met elkaar afgesproken om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst komt er bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Die opwarming zorgt voor vervelende situaties, zoals extreme hitte of juist lange perioden van regen. Door te stoppen met aardgas, hopen we de opwarming van de aarde te stoppen. Daarnaast veroorzaakt het winnen van aardgas uit de grond aardbevingen in Groningen. Het is voor de bewoners daar niet langer veilig om aardgas uit de grond te halen. 2050 lijkt nog ver weg, maar niet alle gebouwen kunnen tegelijkertijd aardgasvrij worden. Om deze doelen te halen, gaan  de komende jaren in heel Nederland al een flink aantal wijken van het aardgas af. Ook de gemeente Rotterdam begint hiermee. De gemeente heeft besloten om met vijf wijken in Rotterdam te starten. Pendrecht is een van die vijf wijken. Andere wijken komen later aan de beurt.

Iedereen is vrij om een duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen. Er zijn momenteel twee opties die het meest voor de hand liggen. De eerste optie is gebruikmaken van restwarmte uit de industrie door aansluiting op stadsverwarming.  De andere optie is het huis verwarmen met elektriciteit (all-electric). Iedere vastgoedeigenaar kan zelf kiezen welk alternatief de voorkeur heeft.

Uit onderzoek blijkt dat stadsverwarming  de maatschappelijk goedkoopste oplossing is  voor de wijk Pendrecht. Najaar  2020 is vastgoedeigenaren  ten zuiden van de Slinge duidelijk wat dit kost en wat de planning is. Deze informatie voor de wijk ten noorden van de Slinge volgt een jaar later.

Er zijn daarnaast allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van biogas en waterstof. Maar deze stoffen zijn moeilijk te verkrijgen en daarom duur. Het lijkt met de kennis van nu beter om deze stoffen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn. Bijvoorbeeld voor het vergroenen van de industrie en zwaar transportvervoer. Maar niet voor onze huizen.

Pendrecht is een geschikte wijk om aan te sluiten op stadsverwarming. De hoofdleiding van het Rotterdamse warmtenet ligt vlakbij Pendrecht. Daarnaast ligt er in zuidelijk deel van de wijk al buizen voor een warmtenet, omdat de 'De Tuin van het Zuiden' al eerder op het warmtenet is aangesloten. Ook gaat  woningcorporatie Woonstad  de komende jaren zo'n 600 huurwoningen aansluiten op stadverwarming. Dit alles maakt het makkelijker om de andere huizen uit Pendrecht óók op stadsverwarming aan te sluiten. 

Vanwege deze situatie, heeft de Rijksoverheid Pendrecht uitgekozen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Daardoor is er extra geld beschikbaar. Hier kunnen de bewoners van Pendrecht van profiteren.

De gemeente kiest in welke wijken het loont om een warmtenet aan te leggen. Dit doen ze door goed te onderzoeken wat de beste manier van verwarming is voor een wijk. Ze kijken daarbij onder meer naar de ligging van de wijk, het soort woningen en de maatschappelijke kosten. Uit onderzoek (pdf) blijkt dat stadsverwarming een gunstiger  alternatief is voor Pendrecht, omdat dit goedkoper is dan de andere optie (all-electric).

Een aardgasvrij huis is veiliger. Je hebt met een elektrisch gasfornuis immers geen open vuur in huis en zonder een CV-ketel geen kans op koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast draagt een aardgasvrij leven bij aan een groene en gezonde wereld voor onze kinderen. Maar ook financieel zijn er voordelen. Omdat aardgas de komende jaren naar verwachting steeds duurder wordt, levert aardgasvrij leven uiteindelijk een lagere energierekening op. Omdat Pendrecht een van de eerste wijken is die van aardgas af gaat, betaalt de overheid een deel van de kosten. Bovendien zijn voor werkzaamheden rondom het aardgasvrij maken van de wijk veel werknemers nodig. Aardgasvrij levert dus ook banen op.  

Een veelgehoord bezwaar tegen aansluiting op stadsverwarming  is dat je vast zit aan één warmteleverancier. Je kunt dus niet, zoals bij elektriciteit, uit meerdere partijen kiezen voor de meest voordelige. Ook in Pendrecht hebben we te maken met één warmteleverancier: Vattenfall (voorheen Nuon). Vattenfall heeft na een aanbesteding van de gemeente Rotterdam  voor een groot deel van Rotterdam-Zuid de concessie voor het aanleggen van stadsverwarming. De maandelijkse kosten voor stadsverwarming in Rotterdam-Zuid zijn door deze aanbesteding lager dan het maximumtarief van de ACM (pdf). Wie wordt aangesloten op stadsverwarming, kiest dus automatisch ook voor Vattenfall als warmteleverancier. De elektriciteitsleverancier kunt u zelf kiezen; daar blijft u vrij in.

Nee, dit hoeft niet. Voor elektriciteit kunt u een andere leverancier kiezen.

Als u elektrisch kookt en overstapt op stadsverwarming gebruikt u geen aardgas meer. Stedin koppelt uw huis dan van het aardgas af. Daar krijgt uw energieleverancier automatisch bericht van. De gaslevering en de kosten voor aardgas stoppen. U krijgt geen boete. Let er op dat het meerjarig contact voor elektriciteit wel gewoon doorloopt!

Als gemeente gaan we in Pendrecht een wijkdeal voor vastgoedeigenaren opstellen. In deze wijkdeal wordt per gebied geregeld wat de eenmalige aansluitkosten voor stadsverwarming zijn  zijn. Ook de planning van de aansluitmomenten wordt hiermee duidelijker. Op deze manier worden de kosten eerlijker verdeeld en hoeven eigenaren niet zelf te onderhandelen. We beginnen met een wijkdeal voor het zuidelijk deel van Pendrecht (ten zuiden van de Slinge). Deze wijkdeal is naar verwachting voorjaar 2021 rond. Dan is dus ook bekend wat de precieze kosten zijn. Het noordelijk deel van Pendrecht krijgt dit najaar 2021 te horen.

Als vastgoedeigenaar weet u pas op zijn vroegst in het voorjaar 2021 wat de aansluitkosten van stadsverwarming zullen zijn voor uw huis. Waarom duurt dat zo lang? We leggen het uit.

Om de aansluitkosten voor huiseigenaren te bepalen, moeten we eerst een aantal zaken onderzoeken:

 • Wat is de beste manier om het warmtenet dat al in de straten van Pendrecht ligt uit te breiden? Wat zijn de technische mogelijkheden, wanneer welke straat, wat kost het tot de voordeur? Vattenfall is hier nu druk mee bezig.
 • Hoe kunnen we de stadsverwarming achter de voordeur het beste aansluiten? Waar is een collectieve ketel, waar zijn individuele cv-ketels? Waar gebruiken mensen nog gaskachels? Om hier een beeld van te krijgen, gaan we de komende maanden schouwen in een groot aantal woningen. Op basis van dit onderzoek kiezen we de beste oplossing.
 • Wat zijn de geschatte kosten achter de voordeur? Is een aanbesteding voor de kosten achter de voordeur nodig? En wat worden de daadwerkelijke kosten?

Daarnaast moeten allerlei zaken worden geregeld:

 • Onderhandeling om te komen tot een aantrekkelijke wijkdeal
 • Subsidie bepalen en subsidieaanvraag organiseren
 • Besluit aanbod wijkdeal en deze communiceren aan alle vastgoedeigenaren. Er is dan ook bekend wanneer u op het warmtenet wordt aangesloten (meestal duurt dit minimaal twee jaar).

Kortom: om u op de juiste manier te informeren over de kosten, én een oplossing te vinden die voor iedereen zo voordelig mogelijk is, gaan we zorgvuldig te werk. Dit kost tijd. We beginnen in het zuidelijke deel van Pendrecht (ten zuiden van de Slinge): vastgoedeigenaren ontvangen voorjaar 2021 een aanbod. Een jaar later, najaar2021, volgt een aanbod voor het noordelijke deel.

Voor het zuidelijk deel van Pendrecht is dat naar verwachting voorjaar 2021 bekend, voor het noordelijk deel najaar 2021. De planning is onderdeel van de wijkdeal (zie hiervoor). In de jaren daarna wordt het warmtenet aangelegd en kunt u  overstappen. Als u kiest voor stadsverwarming  is het goed om te weten dat het minimaal twee jaar duurt voordat dit  is aangelegd.

In de krant staat dat in Heindijk eigenaar-bewoners 1500 euro gaan betalen voor aansluiting op het warmtenet. Gaan we dat in Pendrecht ook betalen?

In Heindijk zijn de gemiddelde kosten voor aansluiting op het warmtenet 14.000 euro. In Heindijk betalen eigenaar-bewoners een deel hiervan, namelijk 1.500 euro. Dit is een speciaal aanbod voor 142 huiseigenaren in Heindijk, Korendijk en omgeving. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving): 'Dit is een eerste aanbod aan huiseigenaren om woningen aardgasvrij te maken. We vinden het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen aan deze pilot en betalen daarom het merendeel van de kosten. De lessen die we leren gebruiken we om in andere wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen.'

Op dit moment brengen we de kosten van het deel ten zuiden van Pendrecht in kaart en proberen we te komen tot een gunstige wijkdeal, zoals al eerder is beschreven in de nieuwsbrief. Najaar 2020 is meer bekend wat de kosten zijn voor dit deel van de wijk.

Uit onderzoeken die Rotterdam heeft laten uitvoeren blijkt dat er voor de toekomst voldoende warmte beschikbaar is. Rotterdam houdt rekening met een toename van bruikbare warmte die we winnen uit de aardbodem en uit de industrie in het havengebied.

Ook al worden er steeds meer woningen, gebouwen en bedrijven aangesloten op het warmtenet, er komen ook steeds meer bronnen die warmte aan het warmtenet afleveren. Op dit moment gaat er enorm veel warmte verloren in de industrie. Warmte die nu wordt afgekoeld om vervolgens in de lucht of op het water te worden geloosd. Dit is ongeveer 15 tot 30 keer zo veel als dat wij nu in Rotterdam met zijn allen gebruiken. Als hier alleen al een deel van ingezet kan worden dan is er meer dan voldoende warmte. Ook zullen nieuwe vormen van industrie warmte produceren als bijproduct. Samen met warmte van andere warmtebronnen zoals de AVR, rekenen we erop dat er voldoende warmte zal zijn in de toekomst. We laten het aantal aansluitingen op het warmtenet samen groeien met de hoeveelheid beschikbare warmte op de warmtenetten. Zo blijven vraag en aanbod altijd met elkaar in balans.

De continuïteit van de warmtelevering is gegarandeerd. Iedere warmteleverancier heeft een leveringsplicht aan zijn klanten. Vattenfall neemt warmte af van Warmtebedrijf Rotterdam. Komt een van deze partijen in de problemen, dan zorgt de overheid voor een oplossing. Dit staat in de warmtewet. Zo komt u nooit zonder warmte te zitten.

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het kan dus zomaar zijn dat uw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is. Doet u er verstandig aan een nieuwe cv-ketel te kopen nu we gaan stoppen met aardgas?

Dit is hét moment na te denken over afscheid te nemen van aardgas voor het verwarmen van uw huis en uw warme water. U kunt een cv ketel huren, maar u kunt ook nog kiezen voor een nieuwe cv-ketel. Wat is er voordeliger? Het omslagpunt ligt ongeveer bij 5 of 6 jaar. Is uw buurt pas over 6 jaar aan de beurt? Dan is kopen voordeliger dan huren.

Wanneer zal uw woning aardgasvrij worden gemaakt? In het voorjaar 2021 wordt duidelijk wanneer er in Pendrecht Zuid stadsverwarming zal worden aangelegd. Voor de bewoners van Pendrecht Noord zal dat in het najaar van 2021 duidelijk worden. Ook de kosten voor aansluiting op stadsverwarming zijn dan bekend. We vragen om binnen een half jaar de keuze voor het alternatief aan ons kenbaar te maken. Als u kiest voor stadsverwarming is het goed om te weten dat het doorgaans minimaal twee jaar duurt voordat stadsverwarming wordt aangelegd. Als u gaat huren, zorg dan voor een flexibele opzegtermijn.

Ja. Bij de aanleg van stadsverwarming beslist de VvE over verbouwingen aan bijvoorbeeld de gevel of in centrale ruimtes. Zonder deze goedkeuring kan er geen verbouwing plaatsvinden en kunt u niet van een eigen CV-ketel overstappen op stadsverwarming.

Als eigenaar-bewoner beslist u vervolgens zelf of u daadwerkelijk over wilt stappen op stadsverwarming. U sluit daarvoor een contract met Vattenfall af voor de levering van de warmte. Bij een collectieve ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe een en ander in uw VvE is geregeld.

Om de VvE’s in Pendrecht goed voor te bereiden op de aardgasvrije toekomst van de wijk is voor vrijwel iedere VvE ondersteuning vanuit de gemeente geregeld. In de huiskamer aardgasvrij Pendrecht (op Plein 1953) kunt u navragen wie welke VvE ondersteunt.

Meer informatie