Parkeren bij een laadpunt
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeren-oplaadpunt/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam kan iedereen met een elektrische auto gebruik maken van 'openbare' laadpunten. De laadpunten staan in (gemeentelijke) parkeergarages, maar ook op straat.

De parkeerplaatsen bij de laadpunten zijn te herkennen aan een P-bord en onderbord met de tekst: 'Opladen elektrische voertuigen'. Elke laadpaal op straat heeft standaard twee laadpunten. Dat betekent dat er twee auto’s tegelijkertijd hun batterij kunnen opladen. De laadvakken mogen alleen gebruikt worden door elektrische auto’s. Zolang uw auto aan het opladen is, mag de auto in het parkeervak staan. Is uw batterij vol? Verplaats dan uw auto zodat iemand anders de laadpaal kan gebruiken.

Is het parkeervak niet afgekruist maar staat er wel een laadpaal? Dan kunt u daar gewoon laden.

Laadpas

De openbare laadpunten werken met een laadpas. Deze pas krijgen elektrisch rijders bij hun laadabonnement en deze werkt in heel Nederland. Verschillende bedrijven leveren laadabonnementen. In Rotterdam exploiteert ENGIE de openbare laadpalen. Dat geldt ook voor de meeste openbare laadpalen in de 29 andere gemeenten in de provincie Zuid-Holland die samenwerken in de concessie.

ENGIE biedt ook een abonnement met een laadpas aan. U laadt dan op het publieke laadnetwerk voor 0,26 euro per kWh exclusief btw. Met een laadpas van ENGIE betaalt u geen aanvullende servicekosten. Aanvragen kan via de website van ENGIE.

U kunt ook tegen 0,26 euro per kWh excl. btw laden door gebruik te maken van de Laadpaal app (te downloaden via Android en Apple stores). Andere serviceproviders of leasemaatschappijen brengen mogelijk andere kosten (zoals start- of transactiekosten) in rekening voor uw laadsessie.

(Nieuwe) locaties

Op de website laadpaalnodig.nl vindt u een overzicht van alle openbare laadpunten in Rotterdam en omliggende gemeenten. Wilt u het openbaar laadnetwerk uitbreiden met een laadpaal bij u in de buurt? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op laadpaalnodig.nl.

Bij storingen

Bij een eventuele storing van het laadpunt belt u het storingsnummer van Equans (voorheen ENGIE), 088 705 484 86 71. U krijgt dan direct een monteur aan de telefoon. In veel gevallen kan de monteur de storing op afstand verhelpen. Kan dat niet dan komt de monteur zo snel mogelijk naar de betreffende locatie. Geef bij het doorgeven van een storing ook het paalnummer door. Dit (EVB-P) nummer staat op de paal. De storingsdienst is 24/7 bereikbaar.

Betaald parkeren

Bij een laadpaal in een betaald parkeergebied moet u ook betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs dan riskeert u een naheffingsaanslag. Kijk voor meer informatie over betaald parkeren op de pagina Parkeren op straat.

Meer informatie

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom laadpalen?